Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Beszámoló az informatikaversenyünk 2017-18-as évadáról

2018-09-17 08:34:00

A Boronkay Informatika Versenyt – a hagyományoknak megfelelően -, két korosztálynak hirdettük meg, az általános iskola 5-7. és az általános iskola 8. évfolyamosai számára. Mindkét korosztályban kettő – levelezős -, fordulót bonyolítottunk le, és a legjobban teljesítő 15-15 fő diákot hívtuk be a döntőre, így a versenyek három fordulóból álltak. A nyolcadik osztályosok döntőjébe három tanuló került be úgy, hogy az őket megelőző versenyzők visszamondták (többnyire a távolság miatt) a részvételt.

A verseny szabályzata szerint, egy adott korosztályból felfele lehet jelentkezni, lefele nem – tehát, a nyolcadikosok között akár egy ötödikes is indulhat, de fordítva ez nem lehetséges.

Az iskolák között is hirdettünk versenyt. A versenyen azok az iskolák vehetnek részt, melyek legalább három diákot indítanak, és a diákjaik közül legalább egy fő bekerül a döntőbe. Diákjaik által megszerzett pontokat összesítjük, és az alapján dől el, hogy melyik iskola kapja a BIV Vándorkupáját. A rendszer alapján azok az iskolák nagy előnyt élveznek, melyek kettő, vagy akár három diákot is döntőbe tudnak juttatni.

A 8. korosztály fordulói az első félévre estek, az 5-7. korosztályé – áprilisig bezárólag -, a teljes tanév tartama alatt folytak. Ennek oka, hogy a 8. osztályosok - a tanév második félévében -, már a középiskolai felvételi vizsgára összpontosítanak. A feladatok alapvetően az általános iskolai tananyagra épülnek, de - természetesen -, az átlagos általános iskolástól elvárható tudásszintet bőven meghaladó nehézségűek – hiszen nem dolgozatot írtak a résztvevő diákok, hanem versenyeztek.

A 8. OSZTÁLYOSOK VERSENYÉN kereken 100 fő indult, a legtávolabbi jelentkezők Zala, illetve Békés megyeiek.

A 8. korosztály döntőjét 2017. december 15. napján rendeztük meg. A döntőn a meghívott és regisztrált 15 fő közül 15 fő jelent meg. A döntő feladatai között szerepelt egy elméleti feladatsor (25 pont), egy szövegszerkesztési feladat (25 pont), egy táblázatkezelési feladat (25 pont) és egy algoritmizálás – kódolási feladat (25 pont). A programozási feladat feladásával szeretnénk motiválni leendő versenyzőinket is arra, hogy minél hamarabb kezdjenek el valamilyen programnyelvvel foglalkozni.

A döntő után a Boronkay diákjai tartottak bemutató foglalkozást a versenyzők és kísérőik számára.

 

 

http://boronkay.hu/storage/upload/2017-2018/Kepek/biv_tigra.jpgA díjkiosztó ünnepségen, jelenlétével megtisztelt bennünket Lange Péter úr, a TIGRA Informatika Kft. gazdasági vezetője. A 8. osztályosok versenyét a TIGRA Informatika Kft. támogatja, értékes ajándékokat felajánlva az első három helyezettnek. Ezúton is köszönjük Vertrán György ügyvezető igazgató úrnak, Horváth Beáta úrhölgynek – a kft. marketing vezetőjének -, és Lange Péter úrnak a támogatást!


A döntő megnyitóján Dian János műszaki igazgatóhelyettes úr méltatta a versenyzőket és a felkészítő tanárokat. A díjkiosztó ünnepségen Fábián Gábor igazgató úr ismertette az iskola filozófiáját és küldetését a tehetséggondozás területén. A díjakat és okleveleket Lange Péter úr adta át a boldog győzteseknek, egyúttal bemutatta a TIGRA Kft. tevékenységét is.

AZ 5-7. OSZTÁLYOSOK VERSENYÉN 56 fő indult, a legtávolabbi jelentkezők Győrből, illetve Debrecenből versenyeztek. A második fordulón 44 fő vett részt.

Az 5-7. osztályosok döntőjét április 20-án rendeztük meg. A döntőn mind a 15 meghívott megjelent. A döntő feladatai a következők voltak: egy elméleti feladatsor (25 pont), egy grafikai feladat (25 pont), egy prezentációkészítés feladat (25 pont) és egy szövegszerkesztési feladat (25 pont).

http://boronkay.hu/storage/upload/2017-2018/Kepek/biv_gauss.jpgA díjkiosztó ünnepségen megtisztelt bennünket a jelenlétével Vitencz Klaudia úrhölgy, a GAUSS Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., képviseletében. Az 5-7. osztályosok versenyét a GAUSS Kft. támogatja, értékes ajándékokat felajánlva az első három helyezettnek. Ezúton is köszönjük Guzsik Balázs ügyvezető igazgató úrnak, és Vitencz Klaudia úrhölgynek a támogatást!

A döntő megnyitóján Dian János műszaki igazgatóhelyettes úr biztatta a versenyzőket a minél jobb teljesítményre, és kifejtette, hogy ők már gyakorlatilag mind nyertesek, hiszen egy igen erős mezőnyben tudtak úgy teljesíteni, hogy döntősök legyenek.

A döntő eredményhirdetését, az 5-7. osztályosok díjkiosztóját, valamint a vándorkupa átadását az iskola Dísztermében, a többi – a Boronkay György Szakgimnázium és Gimnázium által lebonyolított -, általános iskolásoknak meghirdetett verseny, valamint az iskolai szavalóverseny eredményhirdetésével egyszerre bonyolítottuk le.

A díjkiosztó ünnepséget Dr. Behányi Rita igazgatóhelyettes asszony vezette le. Az ünnepség elején meghallgathattuk a szavalóverseny legjobbjainak előadását. A díjakat, okleveleket és a BIV vándorkupát Vitencz Klaudia úrhölgy adta át a győztes versenyzőknek.

 

Az iskolák versenyén három iskola tudott úgy teljesíteni (a döntőbe juttatott három legeredményesebb versenyző döntőn elért pontjait adjuk össze, és ez alapján alakítjuk ki az iskolák sorrendjét), hogy helyezést érjenek el (az eredmények lentebb megtekinthetők).

Ebben a tanévben – immár harmadik alkalommal a BIV történetében -, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola vitte el a BIV Vándorkupáját. Gratulálunk a szép teljesítményhez, és egyben ahhoz is, hogy vándorkupa örök trófeaként díszíti iskolájuk gyűjteményét!

KÖSZÖNJÜK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁR KOLLÉGÁKNAK AZ ÁLDOZATOS FELKÉSZÍTŐ MUNKÁJUKAT! NÉLKÜLÜK, A GYERMEKEK NEM JUTOTTAK VOLNA EL IDÁIG!

 

Kiss Tünde képei

Recski János képei