Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

miniAirQ - Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Verseny

2020-10-17 12:26:00

miniAirQ
A szekszárdi I. Béla Gimnázium a 2019/2020-as tanévre, már 16. alkalommal szervezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság által támogatott Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Versenyt.

A verseny két fordulóban zajlott, az első forduló válogatóját követően döntött az elő zsűri a döntő résztvevőiről. A döntő eredetileg két napos rendezvény keretében került volna megrendezésre 2020.márciusában, azonban a COVID járvány miatt, végül online módon zajlott a múlt héten.
Kemenes Tamás tanár úr ajánlotta figyelmembe a lehetőséget, amelyre a nővéremmel – aki a nevezéskor még szintén Boronkay-s, végzős diák volt -, együtt neveztünk be, egy csapatként. 
A nevezéshez az alapötletünk onnan származott, hogy Apukánk a szabadidejében elkezdte okos otthonná alakítani a házunkat. Például, az Apple Home alkalmazás segítségével megoldotta, hogy a telefonjáról vezérelni tudja a garázskaput. Ezt egy ESP32 nevű mini számítógép-lapkával tudta megoldani. Engem is nagyon érdekelt, hogy pontosan mit és hogyan csinált, ezért én is sokat foglalkoztam az ESP32-vel. Ez egy olcsó és jó alternatívája a különböző Arduino alaplapoknak. A garázskapu okosításán túl, számtalan vezérlést oldottunk meg, immár közösen. Már csak egy levegőminőség mérő eszköz hiányzott az otthonunkból, ezért kezdtünk el a nővéremmel utánanézni, majd tervezni és megépíteni a miniAirQ-t.
A miniAirQ, egy alaplapból, egy akkumulátorból és egy szenzorból áll. A szenzor jumper kábelekkel van a lapkához csatlakoztatva, összeszerelése nagyon egyszerű. Mivel az eszköz nagyon olcsó és könnyen össze lehet rakni, ezért mindenkinek egy jó bevezető projekt az informatika világába. Az eszköz WiFi-n keresztül küldi el a mért és kiértékelt adatokat egy weboldalra, ahol megjelenítjük egy térképen is. A weboldal, front end részét a nővérem csinálta, a back-end, arduino-s programozós részét az eszköznek, én. A hardvert mi egy „kibelezett” Breeze levegőfrissítő dobozába raktuk, mivel a 3D nyomtatás sajnos nem volt elérhető számunkra. Így viszont mutatós dizájnt kapott az eszközünk.  
A projekt során, a legnagyobb problémát maga a miniAirQ szíve, azaz az ESP32 lapka jelentette. A mini-számítógépnek 3,3 V-ra van szüksége, hogy tökéletesen működjön. Mivel mi a miniAirQ-t egy hordozható eszköznek terveztük, ezért a lapka táplálását egy akkumulátorral kellett megoldanunk. Különböző próbálkozások után, a 18650-es akkumulátort választottuk, ami tökéletesen elegendő volt az ESP32-nek és a szenzornak egyszerre. Ahhoz azonban, hogy az eszköz akkumulátorról egy töltéssel sokáig működjön, egy megfelelően optimalizált mikrokódot kellett készítenünk, amihez az Arduino IDE-t használtuk. Talán ez volt a projekt legizgalmasabb része. 
A döntő eredetileg meghirdetett időpontjára mindennel elkészültünk, hiszen egymás között felosztottuk a feladatokat, így teljes nyugalommal vártuk az eseményt. Sajnos, végül jött a hír, hogy majd csak szeptemberben tartják meg a döntőt, Szekszárdon. Nagyon vártuk, hogy bemutathassuk projektünket, de végül megkaptuk az értesítést, hogy a döntő mégsem az szeptemberben Szekszárdon, hanem október elején, online kerül megrendezésre. Ehhez azonban újabb feladatot kellett teljesítenünk, hiszen még egy videót is kellett készítenünk, amelyben a projektünket mutattuk be. 
Végül, az otthonunk kényelméből mutattuk be a zsűrinek a miniAirQ-t. Mi a második napon, október 8-án a délelőtti órákban kerültünk sorra. A kategóriánkban utolsókként kellett „megvédeni” a projektet. A bemutató Teams konferencia hívásban zajlott, amelynek során a szakértő zsűri kérdéseket tett fel a számunkra, majd egyesével röviden értékelték a hallottakat. Elismerésüket fejezték ki, és volt olyan zsűritag is, aki a kivitelezést, a termék teljességét és koncepcióját nagyra értékelte – ugyanis mi nem egy prototípust, hanem egy már valóban működő, a mindennapokban valóban használható terméket készítettünk, hozzá kapcsolódó weboldallal. Ráadásul kiemelték a téma aktualitását is, mivel a levegőszennyezés egy mindenkit érintő, globális probléma. Kaptunk olyan javaslatot is, hogy árazzuk be, készítsünk csomagot belőle és dobjuk piacra mielőbb 

A döntőbe jutott versenyzők kategóriákba voltak beosztva. Mi a „Megépített digitális automata és vezérlése” kategóriába kerültünk. A versenyt élőben közvetítették Twitchen és a bemutatókat követően, az eredményhirdetés 12:00-kor volt. Bár „csak” a kategóriánk II. helyezettjei lettünk, mi ezt nagy elismerésként értékeljük, hiszen nemzetközi versenyként más, velünk versengő határon túli és magyar neves szakközépiskolák diákjait utasítottuk magunk mögé. 

Gál Regina – volt 12.p osztályos diák és Gál Benedek 10.i

Az eredmények ezen a linken tekinthetők meg:

http://ibela.sulinet.hu/neumann/wp-content/uploads/2020/10/Donto_V%C3%89GEREDM%C3%89NY.pdf

A termék weboldala:

http://eldanor.hu/miniairq/

A termék bemutató videója: