Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Újra a BME-n, avagy egy kicsit az OTDK-ról

2019-06-24 10:53:00

2019. március 22-én, pénteken, iskolánk néhány tanulóját ismét az a nagy megtiszteltetés érte, hogy az NTP-MTTD-18-0081- Természettudományok 4D-ben - a látható, mozgó, színes és tapintható természettudomány - projekt keretein belül ellátogathatott a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol egy középiskolásoknak szervezett napon vehettek részt, melynek keretein belül részesei lehettek az OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) érdekességeinek is.

Reggel izgatottan indult útnak kis csoportunk, melyet Mindáné Kolostori Nóra tanárnő és Minda Mihály tanár úr kísért el erre az eseményre. Az utat busszal tettük meg, ami nagyon jó hangulatban telt. Nevettünk, beszélgettünk, eszegettünk és próbáltuk kitalálni, vajon mi is lesz a napi program.

Amint odaértünk megkerestük a regisztrációs termet, ahol nagy meglepetésünkre egy régi Boronkays diákkal is találkoztunk. Nem csak ez volt nagy meglepetés, hanem az is, amikor minden tanuló kapott a névre szóló kis kártyája mellé egy ajándékcsomagot rengeteg klassz dologgal.

A bejelentkezés után Józsa János rektorúr köszöntését, majd előadását hallgattuk meg, amit nagyon érdekes prezentációval tett színesebbé. Ezután Härtlein Károly mesteroktató hozott nekünk igazán izgalmas fizikai érdekességeket, kísérleteket, amelyek már nem is középiskolás fokúak voltak.

E rengeteg csodás dolog után egy kisebb séta keretein belül eljutottunk a robotok című kiselőadásra, amelyet Stépán Gábor egyetemi tanár adott elő. Beszámolt nekünk arról, milyen szerepet töltenek be a robotok az életünkben, milyen pozitív illetve negatív hatásai vannak a közlekedésben és a köznapi életben. Megtudhattuk azt is mi okozza a forgalmi dugókat és, hogy milyen a jó reakcióidő a vezetésben.

Ezek után a folytatás kicsit eltért a tervtől, mert túl sokan voltak az ebédlőben, így várakoznunk kellett, ami nem telt haszontalanul. Kérdéseinkkel addig is bombáztuk egyetemi kísérőinket, akik szívesen megválaszolták azokat. Az ebéd nagyon ízletes volt, amit magunk választhattunk meg, majd az egyetem területén tett sétával folytattuk napunkat. Megnéztünk pár igen érdekfeszítő helyet a campuson belül.

Majd a nap egy verseny látogatással folytatódott. Itt más egyetemek diákjai mutatták be fejlesztéseiket, melyben a jövőt elősegítő robotikai elemek használatát illusztrálták a mindennapi életben. Ezek után nem csak a versenyeztető tanács tagjai, hanem mi is tehettünk fel kérdéseket, amiket igen bőségesen meg is válaszoltak mindenféle információval és kutatással alátámasztva.

Ezt egy hosszú beszélgetés követte egy fiatal egyetemi tanárral, aki maga is az iskola falain belül sajátította el tudását. Beszámolt mindenről, ami érdekelt bennünket és tanácsokkal látta el azokat, akik ide szeretnének majd jelentkezni.

A nap zárásaként meghallgathattuk Szendrő Péter OTDT elnökúr záróbeszédét és beszámolóját a napról, melyet segítői igen szorgosan dokumentáltak.

A hazaút során megvitattuk a nap történéséit, kinek mi volt a kedvence a programok közül és melyik kísérlet volt a legizgalmasabb. Nagyon szépen köszönjük, hogy ennek az élménydús napnak részesei lehettünk és ennyi hasznos információval gyarapíthattuk tudásunkat.

Molnár Anna 10.N