Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Megjelent a Boronkay Tablókönyve

Iskolánk legújabb kiadványát az idei 2014-es Szent György-napi ünnepségsorozatunk keretében mutattuk be, amely a Tablókönyv címet viseli.
E kiadvány tartalmazza a Boronkayban (volt Lőwyben) megjelent összes tablót az 1954-es évtől kezdődően egészen a 2014-es évig bezáródóan.

A közel három évre visszatekintő munka kezdetben gyors sikereket hozott, mivel a falakon elhelyezett tablókat egyszerűen "csak" le kellett fényképezni.
Ezen feladat elvégzésére Fábián Gábor igazgató egy fotós céget bízott meg, s így viszonylag rövid időn belül sok tablót sikerült dokumentálni. Iskolánkban az 1954-2014 között eltelt 61 tanév alatt összesen 280 osztály végzett, így 280 tablót kellett összegyűjteni. Az első fotózások után számszerűsödött, hogy 51 tabló hiányzik! Ennyi tabló eltűnt, vagy ennyi osztály nem készített osztálytablót?
Az egyeztetések után kiderült, hogy még több olyan falon lógó tabló van, amely a mérete vagy az elhelyezése miatt nehezen vagy egyáltalán nem fotózható. Ezért maradtak ki. Keresgéltünk, nézegettünk, s második lépésként ezen tablókat fotóztuk le úgy, hogy állványokat építettünk, és a nehéz tablókat leemeltük a helyükről. Ez már lassabb folyamat volt. Sajnos ennek végeztével a hiányzóknak több mint felét, azaz 27 tablót még mindig nem találtunk, tehát az eltelt 61 év alatt ennyi tűnt el. Ekkor a volt osztályfőnökök és az érintett osztályban végzett diákok megkeresésén keresztül próbáltuk a kistablójukat elkérni, s azt digitalizálni.
Ez bizonyult a leglassúbb folyamatnak, de a legszebbnek. Több tablóképet a tulajdonosa, mint egy kincset dédelgetve hozott be, s adott át archiválásra, többet nyugdíjas tanár kollégák és aktív baráti kör tagok gyűjtögettek össze,
külföldön élő diák a szülőjével kerestette meg, s küldte be. Végül sikerült összegyűjtenünk az összes hiányzó tablót.

Az elkészült Tablókönyv megvásárolható - ára: 3500Ft - a Boronkay György Műszaki Szakközépiskolában (2600 Vác, Németh László u. 4-6., vagy Kossuth tér 1.), valamint utánvéttel megrendelhető az alábbi űrlappal:

http://www.boronkay.hu/kiadvanyok--tablokonyv

Sok ember az élete folyamán szorosan kötődik szülőföldjéhez, őseihez, anyanyelvéhez és az ezen értékeket őrző és ápoló iskolához. Ez a kötődés átszövi érzelmi életünket, s meghatározza annak fejlődését is. Talán mindannyian egyszerre érezzük az alma mater vonzását és távolságának nosztalgiáját.
Bízom benne, hogy többünknek örömet okoz, ha egy saját fényképalbum lapozgatásával meghitt szívvel emlékezhetünk diákjainkra, volt kollégáinkra, s ezen keresztül életünk egy fontos szakaszára.

 


Kedves Boronkays (Lőwys és Gépiparis) Diáktársaim!

2011-ben az iskola vezetése elhatározta, és a Boronkay Baráti Kör segítségével elkezdte az iskolában végzett osztályok tablófotóinak összegyűjtését. A cél, hogy ismét egy olyan iskolatörténeti kiadvány - azaz most egy tablókönyv - készülhessen, amely összekovácsolja az öregdiákokat, s amely a középiskolás diákévekre akar és tud emlékeztetni. A feladat koordinálására én kaptam felkérést. A közel három évre visszatekintő munka kezdetben gyors sikereket hozott, mivel a falakon elhelyezett tablókat egyszerűen "csak" le kellett fényképezni. Ezen feladat elvégzésére Fábián Gábor igazgató egy fotós céget bízott meg, s így viszonylag rövid időn belül sok tablót sikerült dokumentálni. Iskolánkban az 1954-2013 között eltelt 61 tanév alatt összesen 280 osztály végzett, így 280 tablót kellett összegyűjteni. Az első fotózások után számszerűsödött, hogy 51 tabló hiányzik! Ennyi tabló eltűnt, vagy ennyi osztály nem készített osztálytablót? Az egyeztetések után kiderült, hogy még több olyan falon lógó tabló van, amely a mérete vagy az elhelyezése miatt nehezen vagy egyáltalán nem fotózható. Ezért maradtak ki. Keresgéltünk, nézegettünk, s második lépésként ezen tablókat fotóztuk le úgy, hogy állványokat építettünk, és a nehéz tablókat leemeltük a helyükről. Ez már lassabb folyamat volt. Sajnos ennek végeztével a hiányzóknak több mint felét, azaz 27 tablót még mindig nem találtunk, tehát az eltelt 61 év alatt ennyi tűnt el. Ekkor a volt osztályfőnökök és az érintett osztályban végzett diákok megkeresésén keresztül próbáltuk a kistablójukat elkérni, s azt digitalizálni. Ez bizonyult a leglassúbb folyamatnak, de a legszebbnek. Több tablóképet a tulajdonosa, mint egy kincset dédelgetve hozott be, s adott át archiválásra, többet nyugdíjas tanár kollégák és aktív baráti kör tagok gyűjtögettek össze, külföldön élő diák a szülőjével kerestette meg, s küldte be. De talán a legérdekesebb annak a hiányzó kistablónak a sorsa, amit kollégám a zsibvásáron tudott megvásárolni. Jelenleg már csak 3 osztályunk tablója (1970/E, 1983/D és 1990/E) hiányzik. A munka a tablók rendszerezésével, az osztálynévsorok pontosításával és a végső formázásokkal lassan a végéhez közeledik, s a 2014. áprilisi Szent György-napi ünnepségünkre meg is jelenhet. 

Ehhez kérem most, diáktársam, a segítséged! A levelem után mellékeltem a készülő tablókönyvből négy mintaoldalt, amelyből kitűnik a tervezett formátum. Eredetiben A4-es, olvasható kivitelben fog elkészülni. A nyomdai kalkulációk alapján látjuk, hogy a Boronkay Baráti Kör a várhatóan igényelt példányszámok legyártását nem tudja megelőlegezni, ezért egy előrendeléses formulát hirdetünk meg. Amennyiben tetszik elképzelésünk, s szívesen vásárolnád meg kiadványunkat, úgy az előrendeléses ár átutalásával megteheted azt. A február végéig beérkező kellő számú érdeklődés, azaz teljesített átutalás esetén a nyomdai munka elkészülhet, s megjelenése után mindenkihez eljuttatjuk kiadványunkat. A tablókönyv előrendeléses ára 2980 Ft. A Boronkay Baráti Kör működésének pénzügyi kereteit a Boronkay-Ujvári Közhasznú Alapítvány biztosítja, így az előrendelési összeget is ide kérjük átutalni, vagy befizetni TABLÓKÖNYV közleménnyel.
 
Tablókönyv - 2980 Ft
BORONKAY-UJVÁRI KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY
Számlaszám: 11742094-20172152
 
Sok ember az élete folyamán szorosan kötődik szülőföldjéhez, őseihez, anyanyelvéhez és az ezen értékeket őrző és ápoló iskolához. Ez a kötődés átszövi érzelmi életünket, s meghatározza annak fejlődését is. Talán mindannyian egyszerre érezzük az alma mater vonzását és távolságának nosztalgiáját.
Bízom benne, hogy többünknek örömet okoz, ha egy saját fényképalbum lapozgatásával meghitt szívvel emlékezhetünk diákjainkra, volt kollégáinkra, s ezen keresztül életünk egy fontos szakaszára.
 
Köszönettel,
Dian János