Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

ERASMUS+ szakképzési tanulók mobilitása 2020

2020-01-23 09:14:00

Elkezdődött az ERASMUS+ pályázatunk második mobilitásának szervezése. Portsmouth 2020. június 17 - július 15.

Kedves Diákok és Kollégák!

Mint ismeretes iskolánk 2019-ben beadta anyagát a Tempus Közalapítványhoz az ERASMUS+ pályázatra, a „Boronkaysok szakmai gyakorlata az Egyesült Királyságban” címmel pályáztunk és nyertünk. Tanulmányi célú mobilitás kategóriában, szakképzési tanulók mobilitása tevékenységgel.

A pályázatban 2x4 hetes gyakorlatot terveztünk az Egyesült Királyságban Portsmouth városában. Itt sikerült olyan cégeket találni, akik gyakorlatra fogadják diákjainkat. A műszaki szakmai osztályainkban tanuló diákok közül szakterületenként 14-14 diák (azaz 14 gépész, 14 elektronikás és 14 informatikus) külföldön szervezett, külföldi vállalatoknál megvalósított gyakorlatokon vehessen részt. A pályázatban két turnust jelöltünk meg, mindkét turnusra szakterületenként 7-7 diákkal és 2 kisérővel. Az első turnus 2019. július 28 - augusztus 25. között sikeresen meg is valósult. Most a második szervezését kezdjük el.

Ennek időpontja:

  • 2020. június 17 -  július 15.

A kint tartózkodás időtartama 4 teljes hét és most ez a nyári szünet elejére, az összefüggő szakmai gyakorlat idejére esik. Az utazás időpontjában 10-11. évfolyamos diákokat küldünk, s a csoportot 2-2 Boronkays tanár fogja elkísérni. A mobilitás tartama alatt a tanulóink családoknál lesznek elhelyezve, egy család maximum 2-3 főt fogad, és számukra teljes ellátást biztosít. A diákok hét közben dolgoznak, s a programban tervezett programokon vesznek részt. Hét végén lesznek a szervezett kulturális programok, ezek egy részén mindenkinek kötelező részt venni. Ennek a költsége természetesen benne van a támogatásban. Ha ezeken felül szeretne a csoport még városlátogatást, múzeumlátogatást, az már önköltséges lesz.

A pályázati támogatás a következőket tartalmazza:

  • a kiutazás illetve a hazaút teljes költsége, (repülőgéppel utazunk és a reptéri transzfert bérelt busszal oldjuk meg)
  • napi háromszori étkezés,
  • közösségi közlekedési bérlet a diákoknak és a tanároknak a mobilitás teljes idejére,
  • a szervezett kulturális programok költsége,
  • a diákokra és a tanárokra kötött biztosítás. Ez a diákoknál tartalmazza a baleset-, poggyász- és felelősségbiztosítást (amely a munkahelyen történő károkat is fedezi). A tanároknak csak baleset és poggyászbiztosítást kötünk.

A projekttel elsősorban diákjaink szakmai fejlődése a célunk. A portsmouthi cégeknél valós munkakörnyezetben, profitorientált vállalatoknál dolgozva tapasztalhatják meg tanulóink, miként hasznosítható a tanórákon, elméletben megszerzett tudás. Megismerhetik egy angliai cég szervezeti felépítését, eszközbeli ellátottságát, munkatársait, az adott munkaterületek betöltéséhez szükséges végzettségekről is képet kaphatnak. A fogadó cégeknél tapasztaltak révén diákjaink orientálódhatnak a pályaválasztás témakörében. Emellett összehasonlíthatják kint szerzett munkatapasztalataikat az itthoni képzőhelyekkel, összevethetik a fogadó cégek munkakörülményeit, munkakultúráját a hazaival. De természetesen a nyelvtanulásra és az adott ország, adott térségének megismerésére, kapcsolatépítésre és kirándulásra is jó ezen alkalom.

Fontos, hogy a diákoknak dokumentálniuk kell a kinti eseményeket, az elvégzett feladataikról, munkanaplót kell vezetniük, hazaérve pedig beszámolót kell készíteniük. A kísérőtanárok a mobilitás tartama alatt az utazás és a mindennapi élet legkisebb kérdéseiben is a diákok rendelkezésére állnak, segítenek a kezdeti nyelvi nehézségek leküzdésében és bármilyen probléma esetén elérhetőek lesznek. Részt vesznek a tanulóknak szervezett programokon, továbbá feladatuk közé tartozik a szállásadó családokkal, a fogadó intézményekkel való kapcsolat ápolása, erősítése és a környéken található további, hasonló profilú cégek és oktatási intézmények keresése.

Jelentkezés a programra:

Ennek első lépése a diákok kiválasztása a 2020. június 17 - július 15. gyakorlatra.

A diákok jelentkezési határideje: április 17. péntek 10.00. (a tavaszi szünet után)

A jelentkezésnek három feltétele van:

  • adott szakon tanuljon a diák,
  • angol nyelvtudása a középszintű nyelvvizsga szintjét érje el (nyelvvizsga megléte nem feltétel!),
  • utazását az osztályfőnök támogassa.

(a feltételek megléte esetén a tanulmányi átlag [2019/2020 első félévi eredmények] alapján fogunk sorrendet állítani)

Kérem az érintett osztályfőnöket, hogy minél előbb ismertessék (olvassák fel!) a lehetőséget az osztályaikban, s gyűjtsék a jelentkezőket. Április 17. pénteki határidővel pedig küldjétek el a jelentkezők listáját:

  • 10.E – Czene Gábor
  • 10.G – Juhász Zita
  • 10.I – Niedermüllerné K. Ildikó
  • 10.P – Szlobodnikné K. Edit
  • 11.E– Tóth Barnabás
  • 11.G – Sándor Ágnes
  • 11.I – Pistyúr Zoltán
  • 11.P – Lippainé Géczi Dorottya

A jelentkezett és kiválasztásra került tanulókkal a részleteket és a kitöltendő dokumentumok elkészítésének „dolgait” pontosan tudatjuk.

Még három fontos információ:

  1. a kint eltöltött gyakorlatot beszámítjuk a kötelező összefüggő gyakorlat helyett, azaz a kiválasztott utazó diákoknak nem kell itthon szakmai gyakorlatra menniük,
  2. a programra jelentkezhetnek az előző mobilitásokban (a bécsi, vagy milánói gyakorlatokat értem alatta) résztvevők is, őket a tartalék helyeken vesszük sorrendbe.
  3. figyelünk arra, hogy a 2020. május-júniusban előrehozott érettségit tevő diákokat a június 15-16-án záró szóbeli csoportokba tesszük, így ez nem akadályozza az utazást.

 

Minden egyéb, a programmal kapcsolatban felmerülő kérdésre szívesen válaszolok. Segítek!

Dian János

Vác, 2020. január 8.