Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Európa-bajnok lett Szabó Krisztián ralikrosszban

2016-10-24 20:51:28

Szabó Krisztián, egykori  boronkays diákunk, aki nemrégiben díszvendége volt a váci pályaválasztási kiállításnak, immár egyre rangosabb eredményeket elérő sportolóként megszerezte a szakág történelmének első magyar Európa-bajnoki címét. 

 
Hat pont hátrányban várta a szezon utolsó versenynapját, de a döntő megnyerésével fordított a németországi futamon.
 
 
Két versenyző uralta a ralikrossz-világbajnokság égisze alatt zajló FIA Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriáját 2016-ban: Szabó Krisztiánon és Ulrik Linnemannon kívül más még futamot sem nyert. A kettőjük közötti döntő versenyre, a németországi Esteringre a dán pilóta érkezett előnyben: 114 ponttal rendelkezett, miközben magyar üldözője 108-cal. A szombati versenynapon Szabó Krisztián még csak a harmadik helyen állt, de vasárnap fordult a kocka, Krisztián győzött az elődöntőben és döntőben, 6 pontos lemaradását 1 pont előnyre fordította, mellyel megszerezte első bajnoki címét a ralikrossz szakágban. Abban a szakágban, amire háromszoros autókrossz Európa-bajnokként csupán két évvel ezelőtt váltott.
 
 
Krisztián győztes autója a Sportcsarnok előtt
 
„A döntő és elődöntő is nagyon jól sikerült, minden úgy alakult, ahogy nekem kellett. Előzetesen reménykedtem benne, hogy több előnyöm lesz, nem a döntőben fog eldőlni a cím. Korábban is megtörtént, hogy csak a döntőben biztosítottam be a bajnokságot, de akkor én vezettem, nem volt szükségem győzelemre. Olyan még nem volt, hogy hátrányban érkezzek, és az utolsó pillanatban kerüljek előre. Ma lesz egy kis ünneplés, de a java még később jön – boldogok vagyunk, és nagyon örülünk az eredménynek” – nyilatkozta a ralikrossz 2016-os Super 1600-as Európa-bajnoka, Szabó Krisztián.