Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Euroskills 2021 – II. Helyezés

2021-11-12 10:02:00

Európa legjobbjai között - informatikai rendszerüzemeltető szakmában -, II. helyezett lett a magyar csapat.

Az Euroskills 2021 (eredetileg Euroskills 2020) verseny többszöri halasztás követően végül 2021. szeptember 22-26. között került megrendezésre. Magyarországot 26 versenyző képviselte 21 szakmában. 8 szakmában dobogós eredményt értünk el (4 arany, 2 ezüst, 2 bronz), továbbá 6 kiválósági érmet hoztunk haza. Ez utóbbit azok kapják, akik egy meghatározott, magas szintet érnek el szakmájukban, de a dobogóra nem jutottak fel.




A dobogós eredmények egyikéhez nagy örömömre magam is hozzájárulhattam. Ez az informatikai rendszerüzemeltetői szakmában elért ezüstérem volt.
A verseny kapcsán érdemes tudni, hogy itt minden szakmai verseny más-más menetrend szerint zajlik. Az informatikai rendszerüzemeltetői szakmában az Euroskills-en két fős csapatok vannak, és három napon át versenyeznek egymással. (Ez a Worldskills-en másképp van, ott egy ember képviseli hazáját.) Grazban Papp Ádám csapattársa voltam.



Fontos továbbá, hogy ebben a versenyszámban a feladatsor „prototípusát” megkapjuk előre, így tudjuk a követelményeket és a tematikát. Az aktuális versenyre azonban ezt nagyrészt megváltoztatják, ezért nem lehet előre betanulni.
Újdonság volt, hogy míg régen komplex, összefüggő feladatsorokat kaptak a versenyzők (azaz ugyanazon a feladatsoron dolgoztak 3 napon keresztül), idén mi minden nap más feladatsort kaptunk, más tematikával. Az első napon Linux-os szerverüzemeltetési feladatokat, a másodikon Windows-os feladatokat, míg az utolsó nap egy hálózati feladatsort kellett megoldanunk.



A verseny első napján kifejezetten jó rajtot vettünk: sikerült a Linux feladatsornál maximális pontszámot elérni, ami ezen a szakmai versenyen csak elvétve fordult elő, így rendkívüli teljesítménynek számít. Azt azonban nem tudtuk, hogy mind az oroszoknak, mint a franciáknak is nagyon jól sikerült az első nap.
A Windows feladatokkal folytattuk. Itt már sejtettük, hogy lesznek izgalmak (pontatlan feladatleírások, előforduló nyelvi hibák), így izgultunk, hogy végül mi lesz a feladatsorban. Kiderült, nehéz dolgunk lesz, de ennek ellenére is sikeresen zártuk ezt a napot is.



Elérkezett az utolsó nap. Kíváncsian vártuk, hogy mi fog történni – egészen pontosan azt, hogy majd hogyan fog zajlani a feladat ellenőrzése, tesztelése -, ugyanis mindössze néhány topológiai ábrából állt a feladatsorunk. Volt ugyan egy tervünk, amiről kiderült, hogy nem lesz hibátlan (egy tesztesetet leszámítva), de végül ezt a napot is kipipálhattuk, jól sikerült.
Az eredményhirdetésen mindenki nagyon izgult, hogy kinek mit sikerült összehoznia. Mikor - a helyezési sorrend bejelentése nélkül - kihívták a franciákat, az oroszokat, valamint bennünket, akkor kicsit megkönnyebbültünk, és közben még sokkal, de sokkal jobban izgultunk, hogy végül a dobogó mely fokára állhatunk fel. Az oroszok után a mi nevünket mondták, így akkor realizáltuk, hogy sikerült összehoznunk a második helyet…. és határtalanul boldogok voltunk.

Soha nem gondoltam, hogy versenyezhetek egy ilyen kaliberű versenyen, azt pedig főleg nem, hogy a dobogón, ott fenn, a magyar zászlót lengethetem, de megtörtént és büszke vagyok rá.


Papp Ádám, Bóné Áron Zoltán, Julian Eppler, Baptiste Gedalge


A versennyel kapcsolatos örök élmények még nem értek itt véget. Várt rám, ránk, még pár találkozó. Először lakóhelyem képviselőjével, Rétvári Bence országgyűlési képviselő úrral, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárával találkoztam Budapesten, ahol gratulált a nemzetközi sikerhez, átadta a Magyarország miniszterelnökétől érkező miniszterelnöki dicséretet, egy megtisztelő, gratuláló levelet, majd egy emlékezetes társalgást folytattunk. 
Ezt követte a hivatalos ünnepség, ahol az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól Dr. Palkovics László miniszter úr adott át nekünk elismerő oklevelet a lenyűgöző Pesti Vigadóban, ahol a ceremóniát követően egy állófogadáson láttak bennünket vendégül.
Az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Karmelita-kolostorban fogadásra hívtak minket, ahol pár felejthetetlen órára Orbán Viktor miniszterelnök úr vendégei voltunk. 


 

Csőke János, Bóné Áron Zoltán, Orbán Viktor, Papp Ádám


Befejezésül itt is szeretném megragadni a lehetőséget és megköszönni középiskolámnak, a VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumnak a rengeteg átadott tudást, a lehetőséget a szakmai fejlődésre, és a bátorítást. Köszönöm a tanáraimnak az iránymutatást, az ösztönzést, a hajtást egy jobb eredményért.

Bóné Áron Zoltán