Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Fizika kísérlet a márciusi hóval

2013-04-18 15:53:02

Havas reggelre ébredtünk 2013. március 26-án. Ez adott lehetőséget arra, hogy fizikán hóval kísérletezzünk. Az előző órák egyikén láttunk néhány érdekes kísérletről videót. És ha már adottak voltak körülmények (március végén nagy hó!), gondoltuk, meg is csináljuk az egyiket. Megnézzük, hogy az olvadás valóban hőelvonással jár-e. Szükségünk volt egy fém edényre, vödörnyi hóra, zacskónyi sóra, kevés csapvízre, tálcára és hőmérőre.


Mivel hirtelen jött az ötlet, gyorsan akcióba léptünk. Tóth Eszter tanárnő beküldött bennünket a szertárba, hogy keressünk egy fémedényt. Ez alatt Emeséék kimentek egy vödörbe havat szedni. Csongiék a tanárnő csomagtartójából próbálták megszerezni a sót, ami végül sikerült is. Amikor már minden megvolt, öntöttünk kevés vizet a tálcába, a fémedényt pedig belehelyeztük. Az edényt félig raktuk hóval. Beletettük a hőmérőt, majd beleöntöttük a sót. Elkezdtük elkeverni a hóval, eközben a hőmérőben a higany nagyon gyorsan leszaladt –20 °C alá.
 
 
A só hatására a víz olvadáspontja csökkent. Az olvadáshoz meg energiára van szükség, amit a hó a környezetétől vont el. Az edény fala is lehűlt, így az alatta lévő víz is. Amikor a kezünket az edény fölé tettük, rendesen lehetett érezni, ahogy úgymond, szívja ki belőle az energiát. Úgy 10 perc fölemeltük az edényt, és jött vele a tálca is! Odafagyott a meleg szobában!!!! De mi még láthatóbb eredményt akartunk, ezért még jó sok havat és jó sok sót tettünk bele, majd jó sokáig kevergettük felváltva.               
 

Majd megláttuk, amire vártunk. Az olvadó, -20  °C  hó annyi hőt elvont a tálcában lévő víztől, hogy az megfagyott, és az edény szélénél egy jégperem lett. Így már bátran emelgettük az edényt a tálcával együtt.
 
Remélem, még sok hasonló kísérletet fogunk csinálni.:)
 
Tóth Eszter Anna, 10. Sz