Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Fizikai felüdülés – avagy: alacsony hőmérsékletű kísérletek 

2018-04-27 15:45:00

Ismét ellátogatott iskolánkba, ezúttal április 18-án a veszprémi Pannon Egyetemről dr. Medvegy Tibor, hogy interaktív előadás keretében ismertessen meg bennünket az alacsony hőmérsékleten végbemenő alapvető jelenségekkel, kísérletekkel.

Láthattuk pl. a folyékony nitrogén forrását, nitrogén szökőkutat – melyről kiderült, hogy csak részben van nitrogénből; a hideg hatására üvegszerűvé váló lufit, amint szilánkokra törik. Megfigyelhettük hogyan változik a fémek vezetőképessége hűtés hatására és hogy  ezáltal pl. a Lenz ágyú az alig 1m-es kilövési magasságról 4-5m-es „rakétává” vált. Csodálkozva észleltük,  mennyivel erősebben világít egy izzólámpa „nitrogénbe merítve” ill. hogyan módosul  a led-ek színe – a tiltott sáv szélességének hőmérséklet-változás hatására bekövetkező változása következtében. 

Ezen kísérleti bemutató az ősszel megtartott „Intelligens folyadékok” című előadás folytatása volt, amely szintén nagy érdeklődést keltett nemcsak a fizika iránt érdeklődő – reálos, hanem a humán beállítottságú  diákok körében is.  

Nagyon örülünk, hogy a tavaly elindított ScienceGuruk program mintegy folytatásaként lehetőségünk volt az előadó meghívására. Reméljük jövőre tovább folytathatjuk, színesíthetjük, bővíthetjük az előadás-sorozatot. 

M. Kovács Éva


M. Kovács éva fotói