Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Gondolatok a könyvtárban

2018-03-28 09:03:00

„Hova menjek tanulni? Hol találok az iskolában egy csöndes meleg zugot, ahol békén hagynak? Esetleg ahol az osztálytársaimmal tanulhatok? Vagy csak netezhetek kizárva az iskolai nyüzsgést?”

Ezekre a kérdésekre magától értetődik a válasz: a könyvtár a legalkalmasabb hely erre. Mégis, csak mióta Nagy Marianna a könyvtárosunk, azóta érzem, tapasztalom, hogy diák és tanár egyaránt FELTÖLTŐDNI IS bejár ide. Marianna kedvessége és segítőkészsége hihetetlenül megkönnyíti az iskolába járók napjait és a szaktanár dolgát. A zajos, tolakodó és elismerést hajszoló világunkban, úgy érzem, az ő munkája és jelenléte lecsillapító és egyensúlyteremtő hatású. 

Mit várunk a könyvtártól a fentieken túl? Naprakészséget, friss információkat, s nem csalódunk, ha betérünk ebbe a helyiségbe. Mindig apró, finom jelzéseket kapunk arról: éppen hol járunk az évben helyi és nemzetközi szinten. Sokszor finomságokat, ajándékot is. 

De a lényegről még nem is beszéltem! A könyvtár kiemelten fontos feladata az olvasás, a könyv- és folyóirat-kultúra megszerettetése. Marianna együttműködést sugárzó személyisége csöndesen, alig észrevehetően megfelel ennek a feladatnak. 

Miért éppen most írom ezeket a dicsérő sorokat Nagy Mariannáról? Mert a tegnap délutáni és a ma reggeli látvány erősen hatott rám: diákok csoportja válogatott a kiselejtezett könyvtári könyvek közül. Alig lehetett hozzáférni a könyvkupachoz! Meghökkentő és örömteli élmény annak a tanárnak, aki naponta szembesül azzal, milyen nehéz olvasásra szoktatni a diákokat. Azt gondolom, hogy nagyon nagy részben Mariannának is köszönhető. 

Köszönjük Nagy Marianna!

G.Teiszler Mária