Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ismertető az ERASMUS+ programról - 2022

2022-02-18 07:33:00

Kedves Diákok és Kollégák!


Mint ismeretes iskolánk 2019-ben beadta anyagát a Tempus Közalapítványhoz az ERASMUS+ pályázatra. A „Boronkaysok szakmai gyakorlata az Egyesült Királyságban” címmel pályáztunk és nyertünk. Tanulmányi célú mobilitás kategóriában, szakképzési tanulók mobilitása tevékenységgel.

A pályázatban 2x4 hetes gyakorlatot terveztünk az Egyesült Királyságban Portsmouth városában. Itt sikerült olyan cégeket találni, akik szakmai gyakorlatra fogadják diákjainkat. Így a műszaki szakmai osztályainkban tanuló diákok közül szakterületenként 14-14 diák (azaz 14 gépész, 14 elektronikás és 14 informatikus) külföldön szervezett, külföldi vállalatoknál megvalósított gyakorlatokon vehet részt. A pályázatban két turnust jelöltünk meg, mindkét turnusra szakterületenként 7-7 diákkal és 2 kísérővel. Az első turnus 2019. július 28 és augusztus 25. között sikeresen meg is valósult. A második sajnos a járványhelyzet miatt ezidáig elmaradt, de a megvalósíthatóság reményében elkezdjük annak újbóli szervezését. 

A tervezett időpont: 2022. június 16 - július 13.

A kint tartózkodás időtartama 4 teljes hét, és most ez a nyári szünet elejére, a 11. évfolyam részére kötelező összefüggő szakmai gyakorlat idejére esik. 10-11. évfolyamos diákok utazhatnak, s a csoportot 2 hetes váltással 2-2 boronkays tanár fogja elkísérni. A mobilitás tartama alatt tanulóink családoknál lesznek elhelyezve, egy család maximum 2-3 főt fogad, és számukra teljes ellátást biztosít. A diákok hét közben (napi 7 órában) dolgoznak, s a mobilitásban tervezett programokon vesznek részt. Hétvégén lesznek a szervezett kulturális programok, ezek egy részén mindenkinek kötelező részt venni. Ennek költsége természetesen benne van a támogatásban. Ha ezeken felül szeretne a csoport még városlátogatást, múzeumlátogatást, kirándulást szervezni, az már önköltséges lesz. 


A pályázati támogatás a következőket tartalmazza:   

  • a kiutazás illetve a hazaút teljes költsége, (repülőgéppel utazunk és a reptéri transzfert bérelt busszal oldjuk meg) 
  • napi háromszori étkezés, 
  • közösségi közlekedési bérlet a diákoknak és a tanároknak a mobilitás teljes idejére, 
  • a szervezett kulturális programok költsége,
  • a diákokra és a tanárokra kötött biztosítás. Ez a diákoknál tartalmazza a baleset-, poggyász- és felelősség biztosítást, amely a munkahelyen történő károkat is fedezi. A tanároknak csak baleset és poggyászbiztosítást kötünk. 

A projekttel elsősorban diákjaink szakmai fejlődése a célunk. A portsmouthi cégeknél valós munkakörnyezetben, profitorientált vállalatoknál dolgozva tapasztalhatják meg tanulóink, miként hasznosítható a tanórákon elméletben megszerzett tudás. Megismerhetik egy angliai cég szervezeti felépítését, eszközbeli ellátottságát, munkatársait, az adott munkaterületek betöltéséhez szükséges végzettségekről is képet kaphatnak. A fogadó cégeknél tapasztaltak révén diákjaink orientálódhatnak a pályaválasztás témakörében. Emellett összehasonlíthatják kint szerzett munkatapasztalataikat az itthoni képzőhelyekkel, összevethetik a fogadó cégek munkakörülményeit, munkakultúráját a hazaival. De természetesen a nyelvtanulásra és az adott ország, adott térségének megismerésére, kapcsolatépítésre és kirándulásra is jó ezen alkalom.

Fontos, hogy a diákoknak dokumentálniuk kell a kinti eseményeket, elvégzett feladataikról munkanaplót kell vezetniük, hazaérve pedig beszámolót kell készíteniük. A kísérőtanárok a mobilitás tartama alatt az utazás és a mindennapi élet legkisebb kérdéseiben is a diákok rendelkezésére állnak, segítenek a kezdeti nyelvi nehézségek leküzdésében és bármilyen probléma esetén elérhetőek lesznek. Részt vesznek a tanulóknak szervezett programokon, továbbá feladatuk közé tartozik a szállásadó családokkal, a fogadó intézményekkel való kapcsolat ápolása, erősítése és a környéken található további, hasonló profilú cégek és oktatási intézmények keresése.

Jelentkezés a programra:
Ennek első lépése a diákok kiválasztása a 2022. június 16 - július 13. gyakorlatra.

A diákok jelentkezési határideje: március 1. kedd 10:00
A jelentkezésnek három feltétele van:

  • a 3 adott szakon tanuljon a diák,
  • angol nyelvtudása a középfokú nyelvvizsga szintjét érje el (nyelvvizsga megléte nem feltétel!),
  • utazását az osztályfőnök támogassa.

(A feltételek megléte esetén a tanulmányi átlag [2021/2022 első félévi eredmények] alapján fogjuk a sorrendet meghatározni.)

Kérem az érintett osztályfőnöket, hogy minél előbb ismertessék (olvassák fel!) a lehetőséget az osztályaikban, s gyűjtsék a jelentkezőket. Március 1. keddi határidővel pedig küldjétek el a jelentkezők listáját:
 

  • 10.E – Lippainé Géczi Dorottya
  • 10.G – Gergely Zsolt
  • 10.I – Szabó Attila
  • 10.P – Gyombolainé Cserny Zsuzsanna
  • 11.E – Trieb Márton
  • 11.G – Simon-Csernyik Szilvia
  • 11.I – Kemenes Tamás
  • 11.P – Gyombolai Ferenc
     

A jelentkezett és kiválasztásra került tanulókkal a részleteket és a kitöltendő dokumentumok elkészítésének „dolgait” pontosan tudatjuk.

Még négy fontos információ:

  1. A kint eltöltött gyakorlatot a 11. évfolyamos diákjainknál beszámítjuk kötelező nyári összefüggő gyakorlatként, azaz a kiválasztott utazó diákoknak nem kell itthon szakmai gyakorlatra menniük.
  2. Figyelünk arra, hogy a 2022 május-júniusban előrehozott érettségit tevő diákok a június 15-én szóbeliző csoportokba kerüljenek, így ez nem akadályozza az utazást. 
  3. Az Egyesült Királyságban való munkavégzéshez vízum, a beutazáshoz érvényes útlevél szükséges.
  4. Egyelőre nem tudni, hogy milyen védettségi igazolást/tesztet fognak kérni nyáron, de a Covid oltások megléte várhatóan továbbra is feltétel marad a karanténmentességhez. 

Minden egyéb, a programmal kapcsolatban felmerülő kérdésre szívesen válaszolok. Segítek!  
 

Vác, 2022. február 10.    Dian János


Disszeminációs nap 2022.02.14:        
Ismertető az ERASMUS+ programról: