Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kísérletre fel!

2024-01-12 13:20:00

Idén negyedik alkalommal hirdették meg a Bay Zoltán Kutatóképzőversenyt. 

A kiíró célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. A cég budapesti középontjában megrendezett döntőre kategóriánként a 8 legjobb csapatot hívták be. Iskolánk tanulóinak eredményei:


Senior kategória:
2.helyezés
Bay-társak: Győrik Viola, Kertész Bori, Virág Lili, Pátzay Botond, Holecz Martin (12K).
3.helyezés
Méregkeverés Baynokai: Buczkó Viktória, Bonifert Janka, Laczkovszki Zoé, Varga Anna, Kövesdi-Mezei Márton (10K).


Junior kategória:
4.helyezés
Atombombák: Doknár Emese, Gáspár Véda, Takács Dániel, Jeszenszky István, Rigó Viktória, (Szabó Mátyás) (9K).


 
Néhány gondolat a diákoktól a versennyel kapcsolatban:


„Sokadjára már, de sajnos idén utoljára írom ezt az összegzést, a Bay versenyről. Tudtuk, hogí ez az utolsó lehetőségünk megmérettetni magunkat, mert nem lesz több esély, nem lesz több végzős év, és ezáltal nem lesz több Bay-társak sem. 3 hosszú éven át ennek a csapatnak a tagjai voltunk. Idén új feladatok voltak, más csapatlétszám, új nyeremények.  De volt, ami nem változott. Hát ezek voltunk mi. Ugyanakkora lendülettel, nyerni akarással álltunk neki, és Fábiánné tanárnő is ugyanakkora mellszélességgel állt mellettünk, mint ezelőtt. Sikerült az idei évben is értékes nyereményekkel, hatalmas élményekkel, és a második helyezéssel hazajönnünk. Nekem személy szerint rettentően fog hiányozni ez a rendezvény, ez a csapat, és a szervezők is. Örülök, hogy ennyi ideig részese lehettem, és ilyen szuper csapatom volt, mint a Bay-társak élükön Fábiánné tanárnővel. Köszönök mindent!”

 Győrik Viola 12.K

 
„A 2023-as Bay kutatóképzőverseny a műanyagok témájában játszódott le. Az első fordulóban adott 8 kísérletből kellett ötöt választani, majd ezeket videós felvétellel dokumentálva elvégezni. Plusz egy saját fejlesztésű, műanyagokkal kapcsolatos kísérletet kellett felvázolni szintén videós dokumentációval. Ezek kitűnő tanulási lehetőségek voltak, sok kutatómunkát igényelt és a feladat második része a kreativitásunkat is fejlesztette. A döntőben az általunk kitalált kísérletet bemutattuk és elmagyaráztuk, majd a zsűri kérdéseire válaszoltunk. Mi pattogó labdákat készítettünk (több-kevesebb sikerrel :) ). A nap eleji feszültség ellenére a verseny kellemes hangulatú volt. Más diákok kutatásai is felkeltették az érdeklődésünket, illetve az egész rendezvényt humor szőtte át. Szuper élmény volt a Méregkeverők Baynokai csapat tagjának lenni! Mindezért a felkészítő tanárunknak, Fábiánné Kőszegi Erzsébetnek és hálás köszönet!”

Varga Anna 10.K