Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Noé Bálint

2010-12-03 15:23:00
A boronkays Noé Bálint világbajnok lett
Hány éve kajakozol?

Hét évvel ezelőtt kezdtem el a szüleim bíztatására. Edzőm Babella László, ő a nevelő edzőm is, nála kezdtem tanulni a kajakozást, s ma is vele edzek, sikereimet részben neki, részben a szüleimnek köszönhetem.

Hogy zajlik egy napod?

Általában reggel hétkor kelek, a hét közepén három napon hajnali úszás van, utána az iskolában vagyok az órákon, ebéd után indulok újra edzésre minden nap háromtól hatig, majd vacsora, tanulás. Nem nézek TV-t, nem ülök a számítógép előtt, nagyon be kell osztani az időmet, korán le kell lefeküdni a hajnali edzések miatt.

Mi volt az elő komoly eredményed?

2008-ban nyertem meg az Európai Olimpiai Reménységek Versenyét Szegeden. Ezt a versenyt négyévente más és más országban rendezik, boldog voltam, hogy hazai pályán győzhettem. Ez azért nagyon rangos verseny, mivel a résztvevő országokból csak egy-egy versenyző indulhatott. Tavaly sikerült kijutnom az Ifjúsági és U23-as Európa Bajnokságra Lengyelországba, Posnanba, ahol K-4 1000 méteren 5., és K-4 500 méteren 4. helyezést értünk el. Ez azért fontos számomra, mert fiatal korom alapján be se kerülhettem volna a csapatba, nem volt reális esélyem. Ennek ellenére sikerült kivívnunk a részvétel jogát és szép eredménnyel térhettünk haza.
Az idei évem volt eddig a legsikeresebb, mivel az Ifjúsági és U23-as EB-n K-2 500 méteren harmadik helyezettek lettünk. Erre az EB-re két válogató verseny volt, az elsőt elveszítettük, a másodikon viszont nyertünk meggyőző fölénnyel, így sor kerülhetett egy végső válogatóra, mivel csak egy csapat mehetett az országból. Ezen a válogatón győztünk, így mi képviselhettük hazánkat Moszkvában. Szerencsénkre a nyári nagy tűz nem veszélyeztette a versenyt, de reggelente érződött a füst a verseny színhelyén és hazaérkezésünk után nem sokkal zárták le hosszú időre a repülőteret.
A verseny költségeit a Magyar Kajak-Kenu Szövetség állta, melyet ezúton is köszönök. Legnagyobb sikert eddig a maratoni VB-n értem eddig el a spanyolországi Banyolesben, ahol K-2 21,5 kilométeren első helyezést értünk el Ceiner Benjáminnal. A futam után ott helyben angol nyelven interjút is adtunk, s végre hasznát vettem a több éves angol tanulásnak. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a Váci Hajó Sportegyesületemnek, amiért magára vállalta a világbajnokság költségeit.

Terveid?

A jövő évi Ifjúsági és U23-as Világbajnokságra szeretnék kijutni K-1 1000 méteren, valamint ismét indulni a maraton világbajnokságon. Nagy álmom, hogy valamelyik olimpián részt vehessek, tán Londonba, vagy Rióba. Mivel még nagyon fiatal vagyok, akár tizennégy év múlva is esélyes lehetek. Az elkövetkezendő éveimet mindenképpen a sportnak szeretném szentelni. Példaképeim Kammerer Zoltán és Kolonics György, akit emberi nagysága miatt is tisztelek. Természetesen a tanulmányaimat sem hanyagolom, a tavalyi év végi eredményem kitűnő volt, s ezt a szintet tartani szeretném.