Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szent György-nap - 2018

2018-04-12 09:25:00

A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, valamint a Boronkay Baráti Kör 2018. április 21-én 10 órakor rendezte meg SZENT GYÖRGY-NAPI ünnepségét, az iskola tanárainak, diákjainak és volt növendékeinek találkozóját.

Az egybegyűlteket Németh László egyik gondolatával Veres Botond, iskolánk 11.A osztályos tanulója köszöntötte:
„Aki hisz a pedagógiában, az csak optimista lehet... A pedagógusi hit, mely inkább a természet, mint nézet dolga, kettőt tételez fel: hogy az emberek (az eddiginél különbbé) nevelhetők, s hogy (az eddiginél többre) taníthatók.”

A Szent György-napi program első epizódjaként narrátorunk üdvözölte a Boronkay-család megjelent tagjait, Cseke Istvánné Boronkay Katalint és Csákány Györgyöt. Külön tisztelettel köszöntötte az egykori Lőwy Sándor Gépipari Technikumban 50 éve végzett öregdiákok évfolyam-találkozóját, akik egyúttal személyesen is eljöttek az ünnepségünkre. (Egyébként aznap délután 14 órakor még volt egy másik rendezvényünk is, ahova a 25 éve végzett osztályok öregdiákjai jöttek el sok év után újra az alma materükbe.)

Ünnepségünk elején, a hagyományaink szerint Boronkay Györgyre, névadónkra emlékeztünk meg, személyisége, pályája előtt tisztelegtünk. Visszatekintettünk az elmúlt hónapokra, a tanárok és a diákok közös munkájára, eredményeire, és előrepillantottunk a jövőre, tervezve, keresve a megújulás lehetőségeit. Az ünnepség ezen részét Fábián Gábor igazgató úr kezdte, aki ismertette a 2017/18-as tanév eddigi országos jelentőségű eredményeit. (Beszéde összefoglalója itt olvasható el.)

Boronkay György mellszobrának koszorúzása következett. Egykori tanítványai: Csendes Csabáné, Pádár Sándorné, Cserny Péter és Gyimesi Sándor helyezték el a tisztelet és az emlékezet koszorúját a szobornál. 

Ez évi megemlékezésünk ünnepi gondolatait Szilágyi Erzsébet tanárnő tolmácsolta, aki 1999 óta tagja az iskola tantestületének. (Ünnepi beszéde itt olvasható el.)

„Iskolánk mottója: Mindenki tehetséges valamiben! Hogy ki miben tehetséges, azt tanáraink igyekeznek kideríteni” – mondta Veres Botond, aki így vezette fel az ünnepi műsor soron következő epizódját, hiszen olyan tanulónk következett, akiről már biztosan tudjuk, egyvalamiben biztosan tehetséges: kiválóan szaval. Ágai Ágnes versét, amely a mai kamaszok világát idézte elénk, Szőcs Nóra, 9.D osztályos tanulónk tolmácsolta.

Ezek után következtek az 50 éve érettségizettek nevében felszólalók megemlékezései. 50 év hosszú idő egy ember és egy iskola életében is. 1968 óta gyökeres változáson ment át minden terület Magyarországon. A sok változás ellenére a jelenlévő öregdiákokat múltjuknak egy mozzanata mindenképpen összeköti: a Lőwy, a közös gyökerek, a közös iskola. Az egykori diákok közül elsőként Bagyin Pál emlékező szavait hallgathattuk meg, aki 1968-ban végzett az „A” osztályban.

„Iskolánk számos tanulója nem csak a tanulás terén jeleskedik. Szabadidejükben szívesen sportolnak, zenélnek, festenek, kézműveskednek” – folytatta a műsorközlő. Következő műsorszámként egy zeneszámot hallgathattunk meg két tehetséges 11.A osztályos lány, Gáspár Liza és Kuska Emese fuvola-zongora duójának előadásában, Wilhelm Popp Orosz cigánytánc című műve csendült fel, amelynek előadására Molnárné Vígh Zsuzsanna és Kiss Zsuzsa készítette fel a növendékeket.

A megemlékezés folytatásaként az 1968-as a „C” osztályban végzett Erdős László öregdiákunk osztotta meg az ünneplő közönséggel múltidéző gondolatait. (Beszéde itt olvasható el újra.)

A Boronkay Baráti Kör Boronkay Ösztöndíjat alapított, aminek történetét, célját és a díjazottak nevét Fábián Gábor igazgató úr, a BBK elnöke ismertette, e díjátadó is pár éve már minden Szent György-napunk elmaradhatatlan epizódja. Idén két kitüntetett diákunk volt Kőhegyi Márton 12.P és Szabados Hunor László 14.E.

A Szakmák Éjszakája című rendezvény kapcsán a Váci Szakképzési Centrum egy pályázatot írt ki, amelyet a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak szerveztek, ahol azt kérték, hogy a pályázók fogalmazzák meg egy rövid írásbban, miért választották a szakmájukat, mit szeretnek benne; kiknek ajánlják, és mit üzennek a mai 13-14 éves fiataloknak. A nyertes műveket a centrum facebook oldalán a diákok szavazati alapján választották ki. Több boronkays diák is sikeresen szerepelt e pályázaton, amelynek jutalmát ezen ünnepi alkalommal Fábián Gábor igazgató úrtól vehették át. (2. helyezett lett Kovács Alexandra Katalin 10.E osztályos tanuló. Különdíjat nyertek: Ivanics Márk, Baráth Patrik és Antalics Márk a 14.A osztályból, Csurja Barbara a 11.K osztályból, Bóné Áron a 11.P osztályból, Ferenczi Roland a 11.G osztályból és Fogarasi Dániel a 9.G osztályból.)

Ünnepségünket a Boronkay síremlék koszorúzásával fejeztük be, ahol a Lőwyben 1968-ban a „C” osztályban végzett Vogel Csaba úr emlékező szavait hallgathattuk meg. A síremlék előtt tiszteletük jeléül a Boronkay-család, a Boronkay Baráti Kör tagjai, az egykori tanítványok helyezték el koszorúikat, csokraikat.

A koszorúzás után az 50 éves évfolyam-találkozó résztvevőit a díszteremben, immár szűkebb körben folytatták programjukat, délután pedig a 25 éves évfolyam találkozóra került sor.


 

50 éves találkozó

Nagyítás


 

25 éves talákozó

Nagyítás


 

Vígh Viktória fotói    
Szalóki Janka fotói    
BAS fotói   

LETÖLTÉS

BAS videofelvétele