Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Technikusi tanévnyitó - 2013

2013-09-03 08:26:36

Technikusi tanévnyitónkat ünnepélyes keretek között 2013. augusztus 30-án tartottuk meg a Díszteremben. Először Fábián Gábor üdvözölte a megjelent mindtegy 200 fős iskolakezdő diákságot. Az alábbiakban közöljük az igazgató úr beszédét teljes terjedelmében. 

 
Tisztelt Kollégák! Tisztelt Diákok! Tisztelt Vendégeink!
 
Nagyon sok szeretettel köszöntök mindenkit a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és kollégium technikusi tanévnyitóján. 
 
Sajnos, azt kell mondjam, az utóbbi években már az volt a természetes, hogy nem adódott két egyforma tanév. Jó lenne már egy-két változásoktól mentes időszak, hogy rendezhessük sorainkat, s ne az új előírásoknak való megfelelés kösse le energiáink nagy részét. 
 
 
 Nagyítható panorámakép
 
Szerencsére azonban ti, diákok ebből keveset érzékeltek. Bár van, amit ti is megtapasztaltok. Itt van például a két éves képzés. Eddig mechatronikaként indítottuk azért, hogy aztán szétváljon elektronikára és gépészetre. Nos, ez az idéntől már nem lehetséges, így rögtön külön csoportokba szervezve vettük fel az ide jelentkezőket. De beszélhetnék a kifutó informatikai képzésekről is, amely nem kis fejtörést okoz a területen oktatóknak. A lényeg azonban az, hogy mindig arra fogunk törekedni, hogy jó minőségű szaktudással vértezzünk fel benneteket. Aki ezen követelményrendszernek meg tud felelni, az nem csak sikeres technikusi képesítő vizsgát fog tudni tenni és jó eséllyel munkát találni, de a szakirányú továbbtanulás esetén is jelentős előnye lesz a szakmai tárgyak tekintetében a gimnáziumból érkezőkkel szemben. Ráadásul ebben az esetben a technikusi bizonyítvány plusz felvételi pontokat is jelent majd.
 
A másik fontos eleme ennek a tanévnek, hogy 2012 után ismét mi koordináljuk a gépészet és talán még az elektronika OSZTV döntőjét is. Eredetileg olyan felkérést kaptunk, hogy innentől kezdve mindig mi rendezzük meg e két terület országos döntőjét. Ez egyrészt nagy elismerés a képzésünk és a legutóbb nálunk megrendezett döntő magas színvonala miatt, másrészt viszont olyan hatalmas plusz munkával jár, amelyet nem állt módunkban minden évre felvállalni, így egyelőre csak erre a tanévre köteleztük el magunkat. De nem árt, ha tudjátok, ezt is azért tettük, hogy nektek legyen versenyetek, mert ha nem vállaltuk volna el, akkor meg sem lett volna rendezve. Ezt csak azért mondom, lássátok, semmi nincs ingyen! Ti már abban a korban vagytok, amikor meg kell értenetek, nem csak az eredményekért, de bizony magáért a lehetőségekért is meg kell dolgozni. Eddig, s tulajdonképpen még az idén is, ezt készen kapjátok. Éljetek hát vele! 
 
Gondolkodjatok immáron felnőtt módjára. Látnotok kell, hogy az állam kevesebb pénzt szán a képzésre mind közép, mind pedig felső szinten. Példának tudom említeni, hogy az ingyenes technikusi képzés csak 21 éves korig jár, de akkor is csak abban az esetben, ha a középiskolás tanulói jogviszony folytonos, azaz rögtön az érettségi után iratkozik be az illető, és még az is feltétel, hogy ez legyen az első megszerzendő szakképzettsége. 
 
A felsőoktatásban is csökkent az államilag finanszírozott helyek száma. Ezzel egyébként a magam részéről egyet is értek, mert teljesen felesleges diplomás munkanélkülieket képezni. Egyébként pedig sok esetben egy jó középfokú szakmai végzettséggel egy jó munkahelyen jobb egzisztencia teremthető, mint jó néhány diplomával. 
 
 
Mivel mindannyian betöltöttétek a 18. életéveteket Magyarország választó és választható állampolgárai vagytok. 2014 tavaszán országgyűlési választások lesznek, amely rátok is felelősséget hárít. Nem szabad úgy gondolkozni, hogy az enyém csak egy szavazat, mit számít az. Nos, az ilyen egy szavazatokból áll össze a végső eredmény. Figyeljetek oda, döntsetek felelőséggel, s én arra biztatlak benneteket, hogy menjetek el szavazni. Az én véleményem ugyanis az, hogy aki nem megy el, annak mindegy. De akinek mindegy, az ne formáljon jogot a kritizálásra. 
 
És ez legyen érvényes minden más területre is. Ha megkérdezik a véleményedet, akkor mondd el! Mondd el a tanárodnak, a munkahelyi főnöködnek, de az osztálytársaidnak, s később az esetleges beosztottjaidnak is! De mindig figyelj arra, hogy ez kulturált, érvekkel alátámasztott, s soha ne támadó legyen. 
 
Beszédem lezárására egy Cato idézetet választottam: „Pallérozd elméd, s ha szerencséd egyszer elillan, megmarad az, ami a létet megszépíti, a tudásod.”
 
Ezekkel a gondolatokkal a 2013-2014-es technikusi tanévet megnyitom. Jó munkát kívánok mindenkinek!
 
 


Ezek után Dian János igazgatóhelyettes úr ismertette az új osztályokat és az osztályfőnökeik nevét.
 
13.E - kétéves elektrotechnikusi szak, of. Horváth László
13.A - kétéves gépgyártástechnológia-technikus szak, of. Horváth László
14.A - egyéves gépgyártástechnológia-technikus szak, of. Veres József
14.E - kétéves elektrotechnikusi szak, of. Gyetván Károly
14.I - számítógéprendszer-karbantartó, of. Gyetván Károly
14.W - webmester képzés, of. Wiezl Csaba
 
Dian János az ünnepség zárásaként bizakodásának adott hangot, hogy a változások mellett egy dolog állandó lesz, hogy tanulni kell, s az hogy képességeinek megfelelően mindenki a legtöbbet ki fogja hozni magából az idén is.
 
Hujbert István