Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Újra magyarok a Marson!

2013-04-17 17:27:55

Idén április 6-án Szegeden került megrendezésre a 8. Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye, rövidebben a Magyarok a Marson elnevezésű verseny. Versenyzőink újra derekasan megállták a helyüket!

A feladat az volt, hogy építsünk olyan maximum kétkerekű robotot, amely képes kicsi mágnes rudakat juttatni megadott pontszámokat érő célterületekre a 8 x 7 méteres pályán. A feladatot nehezítette, hogy a pályát 12 cm magas falak szabdalták fel, valamint a legtöbb pontokat érő mezőkhöz külön egy emelvényre fel is kellett mászni, melynek még csak korlátja sem volt. Egyszerre négy robot küzdött a pályán a 15 perces menetekben, sőt egyik robot a másik mágneseit fel is szedhette, hogy ezzel az azért kapott pontszámot elvegye. Másik nehezítés volt, hogy nem csak egyszerű távirányítós, hanem egy minél inkább önműködő, vagy egy előre beprogramozott útvonalat követő robot megépítése volt a cél, mert minden egyes kézzel kiadott irányítási parancsot követően a robotnak 10 másodpercet kellett állnia.
 
 
Az országból, összesen 39 csapat adta be jelentkezését erre a versenyre, de csak 27 volt képes a verseny helyszínén be is indítani a versenygépét. A csapatlétszám nem volt korlátozva, a mi csapatunk hét főből állt, név szerint: Antal Zoltán, Berzeviczy - Nagy Zsolt, Bodor Bálint, Nagy Richárd, Kaszás Dániel, Katona Mátyás, Polgár Balázs. A sorsolásokat követően délelőtt meg kezdődtek az egymást követő fordulók. A mi gépezetünk (rendes nevén Dzsordzsó) két fordulóban vett részt, az első nagyon balszerencsésen sikerült és csak 48 pontot tudtunk összeszedni. Egyszerűen arról volt szó, hogy a verseny előtti egész éjszakás sikeres tesztelések ellenére a robot az éles bevetésen nem jól hajtotta végre a programba beadott utasításokat. A második menetre igyekeztünk a felmerült hibákat orvosolni, melynek eredményeképpen jelentősen javult a robot, 159 pontot szerzett meg a pályán maximálisan elérhető 984-ből.
 
 
Sajnos, mivel az első fordulóban kevés pontot gyűjtöttünk össze, így éppen lecsúsztunk a további fordulókba való bejutásról. Csak egy pár pont kellett volna, emiatt természetesen kissé csalódottak voltunk, de minden verseny ilyen, hibák mindig keletkezhetnek még a legváratlanabb helyzetekben is. A robotot február óta építettük, rendszeresen minden vasárnap fél napot töltöttünk az építéssel. A történtek ellenére is a csapat pozitívan látta a dolgokat, hiszen a ténylegesen elinduló 27-es mezőnyben mindössze 5 tisztán középiskolásokból álló csapat versenyzett, melyből csak egyetlen egy előzött meg minket! A többi csapat olyan intézményekből jött, mint: Budapesti Műszaki Egyetem, Óbudai Egyetem, Miskolci Egyetem, Debreceni Egyetem, és még sorolhatnám. Pozitívumra ad még okot, hogy habár 18. helyen végeztünk, az előbb említett intézmények csapataiból is hagytunk magunk mögött!
 
 
A helyezésünkkel végső soron elégedettek lehetünk mert - bár végezhettünk volna előrébb is - több csapattal ellentétben mi még csak másodszor voltunk ezen a versenyen, így szinte mindent a nulláról kellett megépíteni, megprogramozni, ami óriási munka. A jövőre bizakodva tekintünk, hiszen a mostani versenyen megvalósított, látott, tapasztalt dolgok nagyon jó alapot adhatnak egy jövő évi projekthez, ahol a mostani eredményekre építve még akár sokkal előkelőbb helyezés is valós célnak tekinthető.
 
Polgár Balázs,
a váci Boronkay György Műszaki Középiskola 12. b osztályos tanulója
 

 További fotók az eseményről