Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szent György-nap 2023

2023-04-25 15:27:00

Idén április 22-én került megrendezésre a már hagyománnyá vált Szent György-nap, ahol a múlt és jelen összeért, az emlékezést a jelen eseményei, eredményei tették életszerűvé. 

A rendezvényt Morus Tamás szavaival nyitotta meg Halász Gergő, 10. n osztályos tanuló, aki a narrátor szerepét vállalta magára.: „ A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.

Fábián Gábor igazgató úr megnyitója után az ünnepség névadónk, Boronkay György mellszobrának koszorúzásával folytatódott. A koszorút idén Gyuri bácsi egykori tanítványa, Pádár Sándorné és iskolánk volt igazgatója, dr. Molnár Lajos helyezte el. 



Ez évben dr Behányi Rita mondta el ünnepi beszédét, melyben felhívta a figyelmet az ún. humán tantárgyak fontosságára, megkerülhetetlenségére. Beszéde végén Boronkay György emlékét idézte: 
"Bár magáról keveset beszélt, apró megjegyzésekből kiderült, hogy fiatal korában aktív sportoló volt, családjában a zene központi helyet foglalt el, de érdekelték a biológiával és nyelvészettel összefüggő kérdések is." 
"A tanáriban széles körű műveltséggel rendelkező, de kissé zárkózott kollégának ismerték, aki bármilyen műszaki, politikai, irodalmi kérdésre azonnal szakszerű választ, magyarázatot tudott adni."



Meghívott vendégeink iskolánk hajdani tanulói voltak, akik személyes példájukon keresztül megpróbálták megfogalmazni a sikeres élet receptjének titkát a mostani diákok számára. Vendégünk volt Kristóf Szabina, a Magyar Állami Operaház énekkari művésze, Lám Bálint üzletember, egykori kötöttfogású birkózó, magyar és világbajnok, dr. Gali Máté történész és Híves Kristóf mérnök fizikus. Érdekes volt látni, mennyire más-más pályát választhatnak azonos iskolát végzett emberek érdeklődésük, habitusuk szerint. Bármennyire különbözőképp élik is az életüket, bármennyire is másképp látják a világot, egy dologban megegyezik a véleményük: a tehetség munka nélkül nem elég a sikerhez! Tehetség, munka, önismeret és bátorság – egy -egy kulcs az elégedettséghez vezető úthoz. 



A Boronkay Baráti Kör ösztöndíját Fábián Gábor, a BBK elnöke adta át az iskola két diákjának: Gombos Panna 12.e osztályos, és Szabó Dávid Szilárd 14.p osztályos tanulók vehették át az oklevelet.

A zenéről a két harmonikás fiú: Demény Máté 10p-s és Bátyi Bence 11p-s diák gondoskodott. Vatay-Frey Rebeka 9n osztályos diáklány csodás éneke tette felejthetetlenné a rendezvényt.
Az ünnepség utolsó programja a Boronkay síremlék koszorúzása volt. Balogh Petra Laura 10n osztályos tanuló tolmácsolásában Serfőző Simon: Ha című verse zárta a rendezvényt.


 

Az eseményen készült képekért köszönet Ungár Sárának.