Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A boronkays színjátszók évközi táboráról

2011-03-04 02:51:00

Idén negyedik alkalommal szerveztünk színjátszó tábort a Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium diákjainak, elsősorban azért, hogy igényes előadással léphessünk a város nyilvánossága elé. 

 

A diákok sokirányú elfoglaltsága, a beiskolázási körzetünk széles hatósugara, és ennek következtében a napi közlekedés okozta fáradtság szinte lehetetlenné teszik a koncentrált összpróbák megszervezését.„Bentlakásos iskolát” hoztunk létre így 3-szor Szandán, és az idén Nagybörzsönyben.

A három nap délelőttjein, délutánjain és koraestéin intenzíven próbáltunk, a diákok részéről sűrített szövegértelmezési, szövegtanulási és színpadi gyakorlatokkal, a tanároknak pedig rendezői, csoporttréningeztetői és vezetői feladatokkal. Csak enni-inni és játszani álltunk meg.

Jó volt látni az iskolában különböző évfolyamokra és osztályokba járó diákok csapattá szerveződését, az egymás iránti érdeklődés alakulását, az egymás gyengéit célzó humoros megnyilvánulásaikat.  

A diákok véleményéből:

„A színjátszó foglalkozásokat kifejezetten élveztem, hisz rengeteg vicces helyzet kerekedett ki a nyelvbotlásokból. A négy nap alatt jobban megismertük egymást, és a végre közösen elpróbált jelenetekből összeállt bennünk a darab története, egésze. Hihetetlen, hogy mennyit fejlődtünk a tábor alatt, mert az utolsó napon már Tringli Andris (a rendező) aligha tudott belekötni a játékunkba”. (Marosvölgyi Gergely 11.p)

 „A próbák jó hangulatban teltek….A templom látogatása nagyon érdekes volt. Beugrót jó volt nézni, de szerepelni benne sajnos nem tudtam, mert nem volt jó ötletem. Szerintem egy picit rövid volt a tábor.” (Csányi Marcell 10.p)

„…A hely, ahol laktunk igényes volt, bár én visszasírtam a szandai szállásunkat. Ott az egész csapat egy házban volt együtt, itt viszont különálló házakban távol voltunk egymástól. A próbák egy imaházban zajlottak. Itt étkeztünk, és minden este itt bonyolítottuk le a közös játékokat. Ezek olykor éjszakába nyúltak, megnehezítve a másnap reggeli kezdést.”(Jakubecz Alexandra 10.p)

„Az egész táborban az estéket élveztem a legjobban, amikor többnyire beugróztunk és gyilkosoztunk. …. Ez a tábor kicsit megváltoztatta a világszemléletemet, és új emberekkel köthettem barátságot.” ( Szabolcs 9.e)

„A nagybörzsönyi tábor a szokatlanul hideg időjárás ellenére nagyon sikeres volt, csupán napi 7-8 óra próbát kellett teljesíteni, ami a harmadik nap táján már nem tűnt leküzdhetetlennek. Kitűnő volt a társaság, amelyik különösebb összezörrenés nélkül, mondhatni vidáman vészelte át a négynapos összezártságot..” (Lelkes Péter 11.p)

Shakespeare Sok hűhó semmiért című művének bemutatója a váci Tavaszi Fesztivál keretében a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében lesz. Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Gelniczkyné Teiszler Mária