Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A nyelv „testőrei” a Boronkayból

2012-03-05 15:17:00

 

Tuska Borbála első, Kovács Dóra az ötödik helyen végzett a 2012. február 24-25-én Gyulán megrendezett Kárpát-medencei Implom versenyen. Négy kategóriában lehetett indulni: gimnázium, szakközépiskola, szakiskola és határon túliak. Mivel iskolánk elhozta e szép helyezéseket a szakközépiskolai kategóriában, ezért kerestük meg a győztest, Tuska Borbálát.

 

 
Hány fordulóból állt a verseny és hányan voltatok a végső megmérettetésen?
 
A verseny háromfordulós volt, iskolai, megyei és országos döntő. Mindhárom forduló tollbamondásból és egy helyesírási feladatlap kitöltéséből állt. A döntőben összesen száztíz versenyző került be, az én szakközépiskolai kategóriámban harmincan voltunk.
 
Honnan a nyelvtan, a helyesírás iránti szerelem?
 
Még az általános iskolában hatodikosként jelentkeztem a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyre, de ott nem jutottam tovább. Viszont hetedikes koromban megnyertem a XI. kerületit, a fővárosin harmadik helyezett lettem, ott is részt vettem a Kárpát-medencei döntőn, de helyezést nem értem el.
 
Nyolcadikos koromban költöztünk Őrbottyánba, és itt is indultam, a Pest megyében harmadik lettem, s mivel a megyein csak az első helyezett jutott a döntőbe, így én nem kerültem be. 
 
Kilencedikben már itt a Boronkayban indultam az Implom József Középiskolai Helyesírási Versenyen, itt megnyertem az iskolai és a Pest megyei fordulót is, és a döntőben 23. lettem a gimnáziumi kategóriában. Tízedikes koromban már szakközepes kategóriában indultam és második lettem a döntőben. Idén sikerült ezt felülírnom, megnyertem a versenyt.
 
 
Hogyan készültél a versenyre?
 
A nagymamámtól kaptam egy Osiris által kiadott helyesírási könyvet, ebből vettem át a legnehezebb szabályokat, valamint nagyon sok példa és magyarázat van a könyvben, melyből nagyon sokat tanultam.
 
Milyen segítséget kaptál az iskolából?
 
Juhász Erzsébet tanárnő foglalkozott velem, helyesírást gyakoroltunk, valamint Jakus László tanár úr tollbamondásai lehetőséget adtak a gyakorlásra
 
Milyen élményeket kaptál a verseny alatt?
 
A megnyitón Kányádi Sándor köszöntött bennünket, beszédében a nyelv ápolóit és tanulmányozóit a nyelv testőrgárdájának nevezte. El is mondta nekünk az egyik saját versét. Először a tollbamondást, aztán a feladatlapot írtuk meg, majd másnap volt az eredményhirdetés, ahol büszkén vehettem át az első díjat. Nagyon örültem annak is, hogy nem voltam egyedül, hiszen iskolánkból volt még egy díjazott, az ötödik helyen végzett Kovács Dóra, dr. Behányi Rita tanítványa.
 
 
Van-e terved a magyar nyelvvel, vagy csak szerelem?
 
Szívem legmélyén operaénekes szeretnék lenni, de ha az nem jön össze, akkor lehet, hogy a nyelvészet irányába fordulok. Szüleim mindketten művésztanárok, ezért az operaénekesi pálya mögött családi indíttatás is van. Nyitott még a kérdés, magyar nyelvészettel is szívesen foglalkoznék, akár egész életemben is.
 
Szilágyi Erzsébet