Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A vörösiszap tanulmányozása a Boronkay RAD laborjában

2011-03-29 21:19:00

Sehol a világon nem történt még akkora vörösiszap katasztrófa, mint Magyarországon, Kolontáron 2010. október 5-én. Épp akkoriban, amikor a csapás bekövetkezett, a Boronkay RAD laborjában radioaktivitással kapcsolatos kísérleteket végeztünk, és elhatároztuk, hogy megvizsgáljuk a vörösiszapot.

 

Tanárnőnk, Dr. Tóth Eszter 3 liter vörösiszapot szerzett Kolontárról. 
Elsősorban az iszap radioaktív sugárzására voltunk kíváncsiak, mert az a rémhír terjengett, hogy a vörösiszap radioaktív. 
Geiger-Müller-számlálócsővel végeztük a vizsgálatot, és a vörösiszap nemhogy nem volt radioaktív, hanem mintha még a normál háttérsugárzást is árnyékolta volna. 
 
Kiderült, hogy nem a radioaktivitása, hanem lúgos kémhatása sokkal szélsőségesebb, amit egy másik kísérlettel igazoltunk. A vörösiszap, amelynek pH értékéül 13-at mértünk, egymilliószor lúgosabb a víznél.
Búza- és salátamagok keltetésével is kísérleteztünk. Különböző mennyiségekben kevertünk vörösiszapot és termőföldet, ezekben próbáltuk kihajtatni a magokat. A tiszta vörös-iszapban és a 2:1 vörösiszap és termőföld aránynál még a jelét sem láttuk a csírázásnak, egyedül a 2:1 termőföld és vörösiszap arányban hajtottak ki a magok, de pár nappal később ezek is elpusztultak. 
 
A Boronkay új környezetvédelmi osztályának diákjai az országban az elsők, akik az elmúlt évi épületbővítés során kialakított laboratóriumokban profi eszközökkel a vörösiszap vizsgálatával kapcsolatos kísérleteket is végezhettek. 
 
Műhold felvétel az iszappal elárasztott Devecserről
 
Kevés iskola nyújt ilyen ritka és érdekes lehetőségeket tanulóinak. 
Oszlár Ildikó, 9.G