Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Az aradi mártírokra emlékeztünk

2013-10-17 00:24:35

Iskolánkban egy rövid műsor keretében október 7-én emlékeztünk meg az 1848-49-es szabadságharc tizenhárom hős honvéd tábornokáról. A műsort Czene Gábor tanár úr vezetésével a 11.P osztály adta elő kiegészülve a 9.G néhány tanulójával.

 
 
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eme „végső fejezete” ma is a zsarnokság véres megtorlását jelképezi. Sajnos sokan vannak, akik betéve tudják focicsapatok játékosainak, vagy valóságshow szereplők nevét, de nem ismerik annak a tizenhárom hősnek a nevét, akik életüket áldozták hazánk függetlenségéért, és haladásáért. Többen közülük nem is magyar származásúak voltak, mégis készek voltak életüket adni egy országért, amelynek céljaiban ugyanúgy hittek, mintha a sajátjuk lenne, és társaikkal együtt szabadságban való közös hitük és hazaszeretetük a vesztőhelyre is elkísérte őket.
 
 
Az ünnepséget Czene tanár úr beszéde nyitotta meg (itt olvasható), amelyet idézetek helyett inkább teljes terjedelmében érdemes e helyen közölni, hogy mindenki újra olvashassa és átgondolhassa az elhangzottakat.
 
A beszédet követő ünnepi műsor az egyszerűségével vált nagyszerűvé. Elsőként az események történelmi hátteréről és az aradi tizenhárom hősről esett szó, majd az utolsó éjszakán írt búcsúleveleikből hallhatunk megrendítő részleteket. Ezt követően léptek színre a vértanúkat megszemélyesítő szereplők, akik fölött ítéletet hirdettek, majd egyenként a vesztőhelyre vitték őket, de előtte még elszavaltak egy-egy sort Petőfi Sándor A Szabadsághoz című verséből. Az előadás befejezéseként a szereplők gyertyát gyújtottak a vértanúk emlékére.
 
 
A műsorral sikerült méltó módon megemlékeznünk azokról a hős férfiakról, akik életüket áldozták hazánk szabadságáért, és eszményeikért.
 
Sebestyén Máté 10.A