Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ballagás - 2022

2022-05-09 14:03:00

Iskolánk idei ballagási ünnepségére április 30-án került sor. A ballagó diákokat, büszke Szüleiket, Nagyszüleiket és Vendégeket Varjú Natasa, 11.A osztályos tanuló köszöntötte Ady Endre soraival:

„Ne váltsd apróra szíved kincseit,
  ki mindent akar, mindent elveszít.
  Reményeid elérhetetlen délibábja
  ne csaljon biztos útról ingoványra.
  Ami fél, azt el ne fogadd, 
  egészet akarj és egészet adj!”

 

Köreinkben üdvözölhettük Papolczi Emőkét, fenntartónk: a Váci Szakképzési Centrum főigazgatóját, Dudás Tibort, a Váci Szakképzési Centrum kancellárját, valamint Dr. Molnár Lajost, iskolánk egykori igazgatóját. Külön szeretettel és tisztelettel köszöntötték Fábián Gábort, iskolánk igazgatóját, akit hosszú idő után most először köszönthettünk újra boronkays rendezvényen.

A zászlóátadás keretein belül a búcsúzók átadták az itt maradóknak az iskola zászlóját, amely azt a szellemiséget szimbolizálja, amit a Boronkay tanárai, diákjai magukénak vallanak és őriznek. A végzős évfolyam nevében Váradi Gergő Ádám búcsúzóját hallgathatták meg a jelenlévők, melyet Dian János megbízott igazgató Úr beszéde követett.
 

A köszöntőben meghallgathattuk a Selmecbányai -immár 150 éves- hagyomány történetét, melyhez ballagási ünnepségünk gyökereit köthetjük. 
„A ballagás szimbolikus jelentéssel is bír: a végzősök nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár rájuk.”

Az ünnepi beszéd, mely az ember életében meghatározó életszakaszokat, vele járó szépségeket, olykor akadályokat, új helyzeteket és élményeket festette lelki szemeink elé, könnyen összeszorította a Szülők és Nagyszülők szívét. Dian János a ballagó diákokat az érett felnőtté válás meghatározásával indította útnak. Az új világrendben való érvényesüléshez az állandó értékek kutatására buzdít. E tág fogalmat és egyben biztos kapaszkodót a hit, a család, a kötelességtudat, a tisztesség, a kitartás, a haza és a szülőföld csokrában hallhattuk definiálva. 
„Legyen Ember belőletek! Cselekvő, gondolkodó, tenni akaró, tervező, s a terveit megvalósító – biztos alapokra, ha úgy tetszik kősziklára építkező ember!” 

A búcsúzó után Szabó T. Anna: Útravaló című versét szavalta Gubó Liza 11.A osztályos diákunk, melyet Fábián Gábor Igazgató Úr beszéde követett. A büszkeséget kifejező és a diákokat dicsérő szavakat egy kérés és egyben tanács kísérte, melyeket a ballagó diákokhoz intézett: „Nagyon büszke vagyok Rátok! Azt kérem Tőletek, tudjatok Ti is magatokra büszkének lenni és ez így legyen mindig az életetekben, amikor valami olyan dolgot teljesítetek, ami mögött komoly saját munkátok van! Mindig legyen cél és hit, hogy el is fogod érni!” – hallhattuk az igazgató bíztató szavait. 



A 2021/22-es tanév végre többé-kevésbé a hagyományos keretek között folyt le. Ahogy sok évre visszatekintve mindig, most is jelentős számú, országos sikert értek el iskolánk diákjai és felkészítő tanáraik. Az elismeréseket és kitüntetettek nevét Dr. Behányi Rita igazgatóhelyettes asszony ismertette.

A Váci Szakképzési Centrum jutalmai, Boronkay Katedra Díj és a Boronkay Kiváló Technikai Dolgozóját elismerő oklevél is átadásra került. A legmagasabb elismerés iskolánkban a Boronkay Emlékérem, melyet idén Dian János megbízott igazgató úr adott át a kitüntetett diákoknak.

Az ünnepség végezetével felröppenő galambok szimbolizálták végzős növendékeink "kiröpülését". Végül az osztályok a számukra feldíszített termekben búcsúztak el osztályfőnöküktől és egymástól. 

Az eseményről készült képeket itt tekinthetik meg: 

A megörökített pillanatokat köszönjük fotósainknak.