Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Beszámoló az informatikaversenyünk 2016-17-es évadáról

2017-09-15 14:36:00

A Boronkay Informatika Versenyt ebben a tanévben – a hagyományoknak megfelelően -, két korosztálynak hirdettük meg, az általános iskola 5-7. és az általános iskola 8. évfolyamosai számára. Mindkét korosztályban kettő – levelezős -, fordulót bonyolítottunk le, és a legjobban teljesítő 15-15 fő diákot hívtuk be a döntőre, így a versenyek három fordulóból álltak. 

A verseny szabályzata szerint, egy adott korosztályból felfele lehet jelentkezni, lefele nem – tehát, a nyolcadikosok között akár egy ötödikes is indulhat, de fordítva ez nem lehetséges.

Az iskolák között is hirdettünk versenyt. A versenyen azok az iskolák vehetnek részt, melyek legalább három diákot indítanak, és a diákjaik közül legalább egy fő bekerül a döntőbe. Diákjaik által megszerzett pontokat összesítjük, és az alapján dől el, hogy melyik iskola kapja a BIV Vándorkupáját. A rendszer alapján azok az iskolák nagy előnyt élveznek, melyek kettő, vagy akár három diákot is döntőbe tudnak juttatni.

A 8. korosztály fordulói az első félévre estek, az 5-7. korosztályé – áprilisig bezárólag -, a teljes tanév tartama alatt folytak. Ennek oka, hogy a 8. osztályosok - a tanév második félévében -, már a középiskolai felvételi vizsgára összpontosítanak. A feladatok alapvetően az általános iskolai tananyagra épülnek, de - természetesen -, az átlagos általános iskolástól elvárható tudásszintet bőven meghaladó nehézségűek – hiszen nem dolgozatot írtak a résztvevő diákok, hanem versenyeztek.

A 8. OSZTÁLYOSOK VERSENYÉN 74 fő indult, a legtávolabbi jelentkezők a Zala megyéből, illetve Debrecenből versenyeztek. A második fordulón 47 fő vett részt.

A 8. korosztály döntőjét 2016. december 16. napján rendeztük meg. A döntőn a meghívott és regisztrált 15 fő közül 14 fő jelent meg. A döntő feladatai között szerepelt egy elméleti feladatsor (25 pont), egy szövegszerkesztési feladat (25 pont), egy táblázatkezelési feladat (25 pont) és egy algoritmizálás – kódolási feladat (25 pont). A programozási feladat feladásával szeretnénk motiválni leendő versenyzőinket is arra, hogy minél hamarabb kezdjenek el valamilyen programnyelvvel foglalkozni.

A döntő után Scholtz Tibor úr, a Boronkay György Szakgimnázium és Gimnázium 14. évfolyamos szoftverfejlesztő technikus diákja tartott a résztvevőknek foglalkozást, melyben a webszerkesztés egy-két hasznos trükkjét mutatta meg az érdeklődőknek.

A díjkiosztó ünnepségen, jelenlétével megtisztelt bennünket Lange Péter úr, a TIGRA Informatika Kft. gazdasági vezetője. A 8. osztályosok versenyét a TIGRA Informatika Kft. támogatja, értékes ajándékokat felajánlva az első három helyezettnek. Ezúton is köszönjük Vertrán György ügyvezető igazgató úrnak, Horváth Beáta úrhölgynek – a kft. marketing vezetőjének -, és Lange Péter úrnak a támogatást!


A döntő megnyitóján Dian János műszaki igazgatóhelyettes úr méltatta a versenyzőket és a felkészítő tanárokat. A díjkiosztó ünnepségen Fábián Gábor igazgató úr ismertette az iskola filozófiáját és küldetését a tehetséggondozás területén. A díjakat és okleveleket Lange Péter úr adta át a boldog győzteseknek, egyúttal bemutatta a TIGRA Kft. tevékenységét is. 


AZ 5-7. OSZTÁLYOSOK VERSENYÉN 102 fő indult, a legtávolabbi jelentkezők Győrből, illetve Debrecenből versenyeztek. A második fordulón 72 fő vett részt.

Az 5-7. osztályosok döntőjét április 21-én rendeztük meg. A döntőn mind a 15 meghívott megjelent. A döntő feladatai a következők voltak: egy elméleti feladatsor (25 pont), egy grafikai feladat (25 pont), egy prezentációkészítés feladat (25 pont) és egy szövegszerkesztési feladat (25 pont).

A díjkiosztó ünnepségen megtisztelt bennünket a jelenlétével Vitencz Klaudia úrhölgy, a GAUSS Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., képviseletében. Az 5-7. osztályosok versenyét a GAUSS Kft. támogatja, értékes ajándékokat felajánlva az első három helyezettnek. Ezúton is köszönjük Guzsik Balázs ügyvezető igazgató úrnak, és Vitencz Klaudia úrhölgynek a támogatást!

A döntő megnyitóján Dian János műszaki igazgatóhelyettes úr biztatta a versenyzőket a minél jobb teljesítményre, és kifejtette, hogy ők már gyakorlatilag mind nyertesek, hiszen egy igen erős mezőnyben tudtak úgy teljesíteni, hogy döntősök legyenek.

A döntő eredményhirdetését, az 5-7. osztályosok díjkiosztóját, valamint a vándorkupa átadását az iskola Dísztermében, a többi – a Boronkay György Szakgimnázium és Gimnázium által lebonyolított -, általános iskolásoknak meghirdetett verseny, valamint az iskolai szavalóverseny eredményhirdetésével egyszerre bonyolítottuk le. A díjkiosztó ünnepséget Dr. Behányi Rita igazgatóhelyettes asszony vezette le. Az ünnepség elején meghallgathattuk a szavalóverseny legjobbjainak előadását. A díjakat, okleveleket és a BIV vándorkupát Vitencz Klaudia úrhölgy adta át a győztes versenyzőknek. 

Az iskolák versenyén 49 iskola indult.

Így, ebben a tanévben – immár második alkalommal a BIV történetében -, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola vitte el a BIV Vándorkupáját. Gratulálunk a szép teljesítményhez!

KÖSZÖNJÜK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁR KOLLÉGÁKNAK AZ ÁLDOZATOS FELKÉSZÍTŐ MUNKÁJUKAT! NÉLKÜLÜK, A GYERMEKEK NEM JUTOTTAK VOLNA EL IDÁIG!