Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkays siker helyesírásból

2011-03-29 18:10:00

A magyar helyesírás nagyon nehéz – mondják az idegenek, de mondjuk mi is tanárok, akik nap mint nap szembesülünk ezzel. Ezért nagy öröm számunkra, hogy az országos Implom József Helyesírási Versenyen az idén Tuska Borbála, 10.g osztályos tanulónk az egész Kárpát-medencéből a második, Kovács Dóra, 11.p osztályos tanulónk az ötödik helyezéssel térhetett haza.

 

Honnan ered a helyesírás szeretete?
„Az általános iskola ötödik osztályától folyamatosan versenyzek, a tanárom, Kovács Ágnes a nógrádi iskolából indított el. Feladatlapokat kaptam és kapok most is, mostani tanáromnak, dr. Behányi Ritának is sokat köszönhetek. Tanulom a szabályzatokat és nagyon sokat olvasok, azzal is belém ivódik a helyesírás” – mondja Kovács Dóra.
 
Kovács Dóra és Tuska Borbála
 
„Nekem is a budai Bocskai István Általános Iskola tanára, Gorka Ildikó adta meg az indulás lendületét, először a kerületi versenyen győztem, majd a fővárosin harmadik lettem. Tavaly már innen, a Boronkayból a megyei versenyen a gimnáziumi kategóriában első lettem, a Kárpát-medencei versenyen huszonharmadik. Juhász Erzsébet tanáromtól feladatlapokat kaptam és sokat segített a felkészülésben. 
A mostani versenyen volt egy háromnegyed órás tollbamondás, mely magnóról szólt, majd ezután egy egyórás feladatlapot kellett kitölteni. Meglévő szöveget kellett javítani, központozási feladatokra, összetett szavakra, intézmény nevek helyesírására helyezték a hangsúlyt. Ebben az évben szakközepes kategóriában indultam, megyein első, a Kárpát-medencei versenyen második lettem” – újságolja Tuska Borbála.
szie