Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkaysok a Kutatók Éjszakáján - 2022 

2022-10-10 10:07:00

Az idei évben szeptember 30-án került megrendezésre a már hagyományosnak mondható programsorozat, a Kutatók Éjszakája.

Boronkaysok a Kutatók Éjszakáján - 2022 
 

Az idei évben szeptember 30-án került megrendezésre a már hagyományosnak mondható programsorozat, a Kutatók Éjszakája. A Boronkayból a 14. E Elektronikai technikus osztály az Óbudai Egyetem józsefvárosi telephelyét látogatta meg, ahol a Villamosmérnöki Kar programjain vettünk részt. A korábbi évek tapasztalatai alapján már előre felvettük a kapcsolatot a szervezőkkel, hogy a 24 fős szakmai osztály diákjainak tartalmas programot tudjunk biztosítani ezen a délutánon. 



A meglátogatott foglalkozások, bemutatók széles területét mutatták be a villamosmérnöki tanulmányoknak, mindenki találkozhatott olyan témával, ami számára érdekes. 

A mindennapi élet egyre nagyobb területén és számos iparágban is használatos mesterséges intelligencia egyik szegmensével, a gépi látás alapjaival ismerkedhettünk meg, majd bepillantást nyerhettünk az orvosi elektronika mérési kihívásaiba.  
 



A műsorkészítés, videókészítés iránt érdeklődők az egyetem udvarán egy közvetítőkocsi segítségével kaphattak képet a külső helyszínen történő műsorkészítés világával. Az egyetemi oktatók, hallgatók nagy lelkesedéssel meséltek a technológiáról, miközben megismertettek minket a mobil stúdiók működésével. 

A látványos fénytechnikai bemutatók során nem csupán a különböző fényforrások kerültek szóba, hanem komoly szakmai beszélgetés alakult ki az energiahatékonyság témájában.  

Végezetül az egyetem 5G-s laborjában a mobil hálózat elemeivel ismerkedtünk meg, majd néhány kísérletet végeztünk a működésének megismerésére. 

Élményekkel telve, de fáradtan tértünk haza. Tartalmasan telt a délutánunk, és jó volt látni a diákokat, ahogy egy-egy bemutatott szakmai terület felkelti az érdeklődésüket és megragadja a fantáziájukat. A programsorozat eddig sosem okozott csalódást, és nem csupán végzős tanulóknak ajánlanám, szerintem az alsóbb évfolyamon tanulóknak is érdemes meglátogatni egy-egy foglalkozást. 
 

 Debreiné Gajdos Piroska 
 osztályfőnök, szaktanár 

 

https://uni-obuda.hu/2022/10/03/tobb-ezren-voltak-kivancsiak-a-kutatok-ejszakajara/