Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Digitálisan és virtuálisan már nyári táborozni is lehet

2023-07-12 10:22:00

21 általános iskolás épphogy pihent egy hetet az utolsó tanítási napjuk után, máris jöhettek a Váci Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében megszervezett Pályaorientációs táborba.
 

A tábor fókuszába a műszaki pályákat helyeztük, két iskolánk, a Boronkay és a Király szakmáiba és műhelyeibe nyerhettek saját élményen alapuló betekintést a gyerekek. A tábori programok egyenként 45-90 perces blokkokból álltak, összesen 30 programelemből állítottuk össze az 5 nap kínálatát, 12 helyszínen, 67 oktató, középiskolás, munkatárs és szakmai/céges partner közreműködésével. Idén 3. alkalommal szerveztük meg a tábort. Mindig nagy érdeklődés övezi, a meghirdetést követően egy hét alatt betelt a létszám. Ebben nagy segítségünkre van a Váci és a Dunakeszi Tankerület, ők továbbítják ajánlással az iskoláik felé és a Krétán keresztül jutnak el a szülőkhöz az információk.


A pályaorientáció folyamán 3 fő terület megismertetésére koncentrálunk:


Önismeret: Pálmai Kitti iskolapszichológusunk tartott minden reggel a témában foglalkozásokat. A Piarista Kilátó Központ munkatársai kérdőíveket vettek fel a gyerekekkel, valamint képességeket diagnosztizáló gépek, műszerek segítségével adtak szöveges és számszerű visszajelzést ezekről.

Pályaismeret: szakmák, eszközök bemutatására és kipróbálására volt módjuk a gyerekeknek a Király műhelyeiben. Az asztalosmesterrel fadobozt készítettek, az áccsal kenyérszeletelő fát szögeltek, az autószerelő műhelyben kereket cseréltek, a kozmetikusoknál arckezelést kaptak, a divatszabók profi divatbemutatót tartottak, a hegesztő műhelyben lánghegesztettek, a festő oktató műhelyben művészettörténeti óra keretében festményt festettek állványokon. A Boronkay tanüzemében forgácsolást és okos otthon programozást tanultak, az iskolában pedig biológiai és kémiai kísérleteket végeztek a vegyészet és a környezetvédelmi oktatók iránymutatásával. Középiskolás diákjaink a szakmai gyakorlatuk keretében kapcsolódtak be a tábori programokba. A Digitális Közösségi Alkotóműhelyben elektronikás diákokkal mozgásérzékelőt építettek, a gépészekkel a 3D nyomtatást és a lézergravírozást gyakorolták, informatikusok és programozók segítségével legorobotot terveztek és programoztak. Az Óbudai Egyetem Villamosmérnöki karáról 3 hallgató Villogó kitűző forrasztással készült a táborozóknak. A hallgatókat lenyűgözte a gyerekek ügyessége és érdeklődése. VR szemüveggel virtuálisan szakácskodtak, szereltek, kereskedtek és végeztek irodavezetői feladatokat. 

Munkaerőpiaci ismeret: két céges partnerünk HR-es csapata közreműködött ebben. A Ghibli Szállítmányozási és Raktárlogisztikai Kft, ők a saját fejlesztésű társasjátékukon, a Profi-t-ability-n keresztül mutatták be a logisztika szakterületét. Az Eds Zrínyi Zrt. pedig nyomdalátogatásra várt bennünket. A gyerekek rácsodálkoztak az óriási méretű gyártó gépekre, az ipari méretű alapanyagokra és végigkísérték a papírtekercs útját a kész újságokig.

 

A gyerekek visszajeleztek kedvenc programjaikról minden nap végén. Az alábbi összefoglaló szófelhő szemlélteti ezt:

Szintén szófelhő segítségével mutatjuk be a gyerekek visszajelzését arra vonatkozóan, hogy mit adott nekik a tábor:

Egy szülői visszajelzéssel zárjuk a tábori összefoglalót. A válasz arra vonatkozik, hogy „Elvárásaidnak megfelelően alakult a tábor?”

Nem! Annál sokkal jobban! Gyermekem minden napon élményekkel telve érkezett haza. Hazaérkezése után nem győzte hadarni, mit látott, mit hallott, mit próbált ki. Minden egyes napon volt valami egészen kiemelkedő tapasztalása. Nagyon szimpatikusak voltak a résztvevő gyerekek, példamutatóak az instruktor fiatalok, kiemelkedően jó volt az ellátás. Sosem jött haza a gyerek éhesen. :-) Gyermekem külön kiemelte, hogy a tábor jól szervezett volt, nem volt ténfergés, szabadfoglalkozás, hanem tartalmasan ki lett töltve a gyerekek ideje és megragadva figyelmük. Eddig ez volt a legjobban szervezett tábora, pedig ez nem is a pénzről szólt. Volt már úszó-, lovas-, kézműves táborban; egyik meg sem közelítette a Ti táborotok színvonalát, pedig csak a kaja árát kértétek el. Gyermekem amolyan “utolsó pillanatos” kishapsi. Suliidőben mindig fut a buszhoz, vagy után, néha le is kési. Ám a tábor napjain már 10 perccel a busz érkezése előtt kint ácsorgott a buszmegállóban. Úgy vélem, ez rendkívül beszédes…”

 

Vác, 2023. 07. 05.

 

Konfár Mónika
Váci Szakképzési Centrum
Pályaorientációs tanácsadó

 

Ezúton is köszönjük a Boronkay-s közreműködők munkáját a táborban!

Gépészek: Scheibert Márton, Wiezl Zsombor, Somogyi Máté – tanáraik: Bermann Gábor és Gergely Zsolt

Infósok/programozók: Nyikonyuk Gergő, Szlonkai Marcell – tanáruk: Kemenes Tamás

Elektronikások: Feleki Hanna, Pjadik Marcell, Lovász Máté
 

Közreműködők voltak még, akik foglalkozásokat tartottak: Szabó Attila (okosotthon programozás), Fábiánné Kőszegi Erzsébet, Kutasi Zsuzsanna (kémiai kísérletek) és Bíró-Sturucz Anita (biológiai kísérletek)
 

Baráz Dávid táborról készített képei alább tekinthetőek meg: