Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Egy matematikai probléma, ill. annak gyors megoldása

2016-05-23 10:20:00

Pár éve iskolánk matematika-számítástechnika-rajz-szakos tanárát, Kemenes Tamást felkérte egy jóbarátja, hogy hozzon létre egy programot, amellyel nagy számok esetén is ellenőrizni lehetne egy kis számok között érvényesnek tűnő, roppant érdekes számelméleti megfigyelést. A kollégánk által írt program bár igazolta, de bizonyítani az sem tudta a feltevés helyességét, így annak igazolása ma izgalmas, megoldandó feladatként a tehetséges matematikusokra vár. 

Eredeti cikkünk ennek az írásnak az alján található, de mivel okafogyottá lett a felhívás, ezért inkább ezt az írást tettük előrébb.
 
***
 
Mint azért az valamelyest már sejthető volt a cikk közlésekor is, s ez a tény talán még a laikusok előtt sem lehetett annyira ismeretlen, számelméletből nem igazán születtek már az utóbbi 100 esztendőben olyan eredmények, amelyekkel valamikor már nem foglalkozott volna a matematika. Úgy tűnik, hogy számos aritmetikai problémára már az ókorban találtak korrekt, triviális megoldásokat. (Pl. Püthagórásznak is voltak komoly érdemei a hatványok ilyetén való összegekre való felbontásának, és bizonyításának területén.) 
 
Már a cikk publikálásának másnapján a Boronkay szellemi műhelyéből érkezett is a segítség a fenti problémára, amely úgy tűnik, messze nem ismeretlen a matematika tudománya előtt. 
 
Példaként két írást is idézhetünk azok számára, akiknek érdeklődését e kérdésre adható lehetséges válasz felkeltette:
 
Példaként itt egy szakdolgozat, ami csupa ilyen problémákkal, és a geometriai szemléltetésükkel foglakozik és ez az oldal, rövidebben nagyjából ugyanerről.
 
Amiért nem hagyhatja hidegen a számelmélet a laikusokat sem, arra talán itt egy lehetséges magyarázat:
 
„Megállapíthatjuk, hogy az aritmetika legalapvetőbb tárgyai, a természetes számok értelmünk létezői, ez a létezés azonban nem értelmünk önkényes, valóságtól független tevékenységének az eredménye. Kronecker német matematikus mondása szerint ’a természetes számokat Isten alkotta, a többi már emberi alkotás’. Amint láttuk, még a természetes számok is az emberi értelem alkotásai, amelyek azonban nem függetlenek Isten alkotásától, az anyagi világtól. A matematikusokat azonban néha megdöbbenti az a rejtélyesség, titokzatosság, amely például a természetes számok körében is található.” http://www.matthaios.hu/
 
S álljon még itt zárszóként egy anekdota (igaz történet) Srínivásza Rámánudzsan (1887 – 1920) indiai matematikus zseniről, akiről az a hír járja, hogy minden magasabb tanulmányok folytatása nélkül jelentős felfedezéseket tett a matematikában, különösen a számelméletben, a kombinatorikus számelméletben, a partíciókkal kapcsolatos problémák és a végtelen sorokkal kapcsolatban. A maga módján ő is „laikus” volt, s elég érdekesen állt a matematikai problémák megoldásához. Innentől a Wikipedia vonatkozó cikkére hivatkozunk:
 
„Rámánudzsant szerény, hallgatag és szégyenlős embernek írták le, kifinomult modorral. Spártai életmódot folytatott, gyakran főzött a szobájában saját maga számára vegetáriánus ételeket. A hinduizmus híveként nagyon vallásos volt, elmondása szerint Namagiri istennő segítette álmában a matematikai tételek felfedezésében, akiről úgy tartották, hogy a családjuk védőszentje volt. Apja és anyja hozzá imádkoztak, mert házasságuk után évekig nem született gyermekük. Anyai nagyanyja többször transzba esett, ekkor Namagiri istennő beszélt hozzá. Egyik alkalommal - évekkel Rámánudzsan születése előtt - az istennő azt nyilatkozta a nagymamának, hogy egy nap meg fog szólalni a lánya fián keresztül. Rámánudzsan ismerte a történetet és hitt is benne.
 
Mikor egyszer Hardy (a fiatal indiai matematikus angol barátja) és Rámánudzsan Londonban taxin utazott, Hardy a taxi távozása után vette észre, hogy aktatáskáját a kocsiban felejtette. Kéziratok lévén a táskában, ez kétségbe ejtette, de Rámánudzsan megnyugtatta, hogy a taxi száma 1729. Hardy igen örült ennek, de nem hagyta nyugodni a kérdés, hogyan lehetett megjegyezni egy ilyen érdektelen számot. Nem érdektelen ez a szám, felelte Rámánudzsan: ez a legkisebb olyan egész szám, amely kétféleképpen bontható fel két köbszám összegére:
 
1729=13+123
1729=93+103.
 
Na szóval ilyenféle élmény az a „rejtélyesség, titokzatosság”, amely megdöbbenti a természetes számokkal bíbelődőket.
 

 

Az alábbiakban közöljük Hommer László „Azok a csodálatos páratlan számok!” című, a szlovákiai Katedra című lapban megjelent cikkét, amelyben leírja e figyelemreméltó, de még nem bizonyított megfigyelését. 

 
A cikk letöltése: 
 
A szerző, mint azt elmondja ebben az írásában, bár nem matematikus, de mindig nagyon érdekelte a számok világa, írja: „csak szeretek játszani a számokkal”. Egy alkalommal egy ilyen játszadozása során, valamikor a 90-es évek elején, amikor még személyi számítógép sem volt, rendkívül érdekes összefüggést talált az egész számok hatványai, illetve a meghatározott számú páratlan szám összege között. Az összefüggésre a harmadik hatvány számpiramisa vezetette rá. 
 
 
E felismerés nevezetesen az, hogy a természetes számok pozitív egész hatványai felírhatók egymást követő páratlan számok összegeként úgy, hogy az alapból és a hatványkitevőből pontosan megadható a sorozat első eleme, és a sorozat tagjainak darabszáma is. (A jobb megértés érdekében érdemes most a cikkben leírtakat megtekinteni.)

A dolog tehát jelenleg ott tart, hogy a megfigyelés helyességét igazolta már a nagy számok esetén Kemenes Tamás programja, de a bizonyításra tett kísérletbe a problémát megoldani szándékozó pár matematikusnak eddig beletört a bicskája. Úgyhogy adott most minden rátermett algebra rajongó előtt a feladat: van egy képlet, amely segítségével a hatványozás sorozat-összeadássá konvertálható, és csak az a kérdés: hogy lehet-e a matematika egzakt módszereivel bizonyítani ennek az igazságát?
 
Honlapunkon azért közöljük ezt az írást – azon túl, hogy nagy büszkeségünkre Kemenes kolléga már részese volt e matematikai probléma megoldására tett kísérletnek –, abban reménykedünk hátha a sorok boronkays olvasói közül kerülhet ki az, aki igazolni tudja ennek az állításnak, sejtésnek általános helyességét. Úgyhogy kalandra fel!!!
 
Hujbert István