Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Élt harminchárom évet - 56-os műsorunk

2013-11-11 11:06:17

Iskolánkban a forradalom megünneplésére ismét méltó keretek között került sor, október 21-22-én a Díszteremben Szilágyi Erzsébet rendezésében három előadást is adott a 11.G osztály. A műsor ezúttal nem általánosságban a forradalom történetét mutatta be, hanem csak egyik ártatlan váci áldozatának, Brusznyai Árpád sorsát mesélte el. 

A zenés-vetítettképes előadás dr. Brusznyai Árpád életének 33 esztendejét idézte elénk, hogy mint cseppben a tenger, e kiváló magyar hazafi helytállásán, áldozatán keresztül megláttassék egész nemzetünk kiállása a kommunista diktatúrával szemben.
 
Ezt a csodás történelmi eseményt, ami a XX. század és a világtörténelem talán egyik legszebb forradalma volt, hazánkban közel ötven esztendőn keresztül a mostani felnőtt generációk elől elhallgatták, letagadták. A mai fiatalok azonban már abban az előnyös helyzetben lehetnek, hogy immár rengeteg információ áll a rendelkezésükre, megnyíltak a levéltárak, filmek, könyvek születtek e hősi napokról, nemhogy beszélni szabad róluk, de immár méltatni is lehet azokat az embereket, akik akár életük árán is kiálltak a magyar szabadságért. Ez az ünnepi előadás történelmi forrásokra támaszkodva idézte elénk azt a ragyogó szellemiségű férfiút, hazafit, férjet és családapát, akinek most a vetítővászonról a fiatal közönségre pillantó bölcs tekintetének emléke a műsor nézőinek talán ezentúl már többet fog jelenteni, mint egy iskolánk közeli holt utcanévtábla. 
 
A klasszikafilológia doktora, e páratlan műveltségű 33 éves tanárember, Brusznyai Árpád, abban a mélységesen szabadsághiányos korban, mint a görög hősök, akár élete elveszítése árán is, teljes tudatossággal vállalta eszményeiért a mártírhalált. Az előadás a sorsot gombolyító párkákra utaló Moirák című dokumentumkötet felhasználásával idézte meg az életét, s a nemzetért tett áldozathozatalát. A darabban hallhattunk idézeteket a börtönből írt szellemi testamentumából, a nemzet egészéhez szóló üzenetéből, a fiatal, szépséges feleségéhez írt leveleiből, az akkor hároméves kislányához írt soraiból. 
 
 
E műsort már nem először mutattuk be az iskolánkban, ugyanis ahogy kifut mindig egy-egy új generácó, az iskola vezetése újból és újból érdemesnek találja elővenni e darabot. Az első előadásra egyébként még Szilágyi tanárnő hajdani 11.G osztálya szereplésével 2005-ben került sor, majd a Hujbert István vezette Hórák Pódiumszínpad előadásában számos alkalommal játszották a környék településein, s az iskolánk növendékei is egyszer már nagy sikerrel szerepeltek ezzel a műsorral Vác Város hivatalos ünnepi megemlékezésén. A 2005-ös „ősbemutatón” abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az előadásra eljött Ilonka néni, Brusznyai Árpád akkor még köztünk élő özvegye és Sebő József, a könyv szerzője is, akik aztán az előadás utáni személyes találkozáson meséltek arról az emberről, aki nem a történelemkönyvek hőse, hanem példaadó élő valóság volt. 
 
Dr. Brusznyai Árpád tartása, embersége ebben a bár már nem szabadsághiányos, de annál deheroizáltabb posztmodern korban, ahol jószerével a fiataloknak már végképp nincsenek eszményképei, élete igenis mégiscsak példaként szolgálhat, és talán ez volt az elsődleges üzenete e megrendítő ünnepi műsornak. 
 
-h.i.-