Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Erasmus+ a 2022-es évben

2023-01-30 11:08:00

Már régóta készül ezen beszámoló megírása, de mindig volt valami esemény, amelyre várva újra és újra elhalasztódott. Most, a 2022-es év, a félévi jegyek lezárásával és a pályázati eredmények megérkeztével bőségesen van miről beszámolnunk.


A korábbi írások, híradások már tudósítottak arról, hogy 2022 nyarán sikeresen megvalósítottuk az angliai nyári szakmai gyakorlatot ill. kollégáink hol és milyen továbbképzéseken vettek részt.
A szeptemberi máltai diákprojekten résztvevők is tájékoztattak minket élményeikről, tapasztalataikról beszámolójukban.


Októberben két fontos eseményre került sor. Az egyik, az Erasmus Days megrendezése, az ezen való részvétel volt. Minden októberben Európa szerte kerül megrendezésre az Erasmus days nevű programsorozat, melyet idén 13-15 között tartottak. 


Iskolánk több módon is csatlakozott a rendezvényhez:

  • a nyári gyakorlaton ill. a máltai úton résztvevő diákok beszámolókat tartottak az iskolában
  • elkészítettük az új Erasmus+ falat, melyen mindenki ( itt tanuló, dolgozó ill. minden ide érkező vendég – diákok, szülők, kollégák) olvashat az év során megvalósított mobilitásokról
  • részt vettünk a Madách I. Gimnázium által megszervezett találkozón 

Immár második alkalommal csatlakoztunk a szomszédos Gimnázium által rendezett Erasmus days napok keretében megrendezett délutánon. Itt egy vetélkedőt követően az Erasmus+ iránt érdeklődő Bartók-Pikéthy Zenei Szakgimnázium két tanulójának dudán (Dobos Levente) és tárogatón (Vellai Ferenc) megszólaló magyar népdallamai vezették be a később elhangzó beszámolókat a Gimnázium, az Árpád fejedelem Általános Iskola és a Boronkay által megvalósított programokról. 

A nyár programok során tanári továbbképzésen résztvett kollégák közül iskolánkat előadással Lengyel Dóra tanárnő és a szakmai gyakorlaton részt vevő Kucsera Máté (11.G) és Izsák Vendel (11.G) képviselték. Mind a tanárnő flipped classroom-ról szóló power point, mind a fiúk fényképes beszámolóját hatalmas érdeklődés kísérte. 

Örömmel és büszkén hallgattam diákjaink jól felépített és előadott összefoglalóját, melyből talán azt az egy mondatot emelném ki, ami sokunknak megütötte a fülét: „nagyon örülök, hogy részt vehettem a programban…nekem eddig még nem volt lehetőségem külföldre utazni”!!!

A Boronkayban folyó teljes Erasmus+ programot Kovács Éva, az Erasmus+ pályázatokkal 2015 óta foglalkozó (pályázatíró, megvalósításban részt vevő, koordinátor) tanárnő foglalta össze. Nagy öröm volt látni régi tanítványunk, immár Árpád-beli új kolléganő, Kareczki Réka Erasmus-os beszámolóját is.

A tervezettnél hosszabbra nyúló délutánon észrevétlenül repült az idő. Minden résztvevő örömmel osztotta meg és hallgatta meg ki hol járt, mit tapasztalt, tanult, mivel gazdagodott személyisége, milyen új motiváció segíti őt a továbbiakban. 


A másik esemény, amelyre szintén októberben került sor az Erasmus+ akkreditációra  történő pályázat benyújtása volt. Idén Debreiné Gajdos Piroska volt a közoktatás területére átdolgozott pályázatot készítő csapat vezetésével megbízott kolléganő, aki eddig is aktívan vett részt a programok lebonyolításában. Jelen cikk írásakor már ismert a bírálat eredménye is: iskolánk sikeresen elnyerte az Erasmus+ akkreditációt a 2023-2027-es időszakra vonatkozóan. 


Ennek keretében évente tervezzük diákok részvételét külföldi mobilitásokon, kulturális látogatásokon, szakmai gyakorlatokon; a kollégák pedig kulturális, szakmai látogatásokon, továbbképzéseken vehetnek részt, mely hozzájárul nyelvi kompetenciáik, digitális képességeik fejlesztéséhez, modern módszertani ismeretek megszerzéséhez. Az iskolának lehetősége nyílik nemzetközi projektekben, konferenciákon való részvételre, a nemzetköziesítés megvalósítására. Reméljük ezt a hatalmas lehetőséget maximális mértékben ki tudjuk majd használni, hogy színvonalas, modern, 21. századi igényeknek megfelelő oktatást, életre szóló tapasztalatot tudjunk diákjainknak biztosítani; kollégáinkat motiválni, támogatni tudjuk az ehhez szükséges felkészülésükben, mindennapi munkájukban.

M. Kovács Éva