Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Ismertető az Erasmus+ programról (2024 - Portugália)

2024-03-14 16:18:00

Fontos információk az Erasmus+ programról.



Kedves Diákok és Kollégák!     

2022-ben a Tempus Közalapítványhoz beadott sikeres akkreditációnk (2023-2027 közötti időszakra) és az Akkreditált intézmények költségvetés-igénylő pályázata eredményeképpen folytatódhat az ERASMUS+ programunk. Így ismét lehetőség van külföldi szakmai gyakorlatra. 

A mobilitásban 3 hetes gyakorlatot terveztünk Portugáliába. Itt sikerült olyan szervezőt, s rajta keresztül olyan cégeket találni Povoa de Varzim városában (35km-re található Portótól északra az Atlanti-óceán partján), akik szakmai gyakorlatra fogadják diákjainkat. Így a műszaki szakmai osztályainkban tanuló diákok közül idén nyáron 18-an; területenként 6-6 diák (azaz 6 gépész, 6 elektronikás és 6 informatikus) külföldön szervezett, külföldi vállalatoknál megvalósított gyakorlatokon vehet részt. 

A gyakorlat időpontja:
2024. július 19. (péntek) - augusztus 9. (péntek)

 
A kint tartózkodás időtartama 3 teljes hét, és most ez a nyári szünet közepére, a 11. és 12. évfolyam részére kötelező összefüggő szakmai gyakorlat idejére esik. 10-11-12. évfolyamos diákok utazhatnak, s a csoportot váltással 2-2 tanár fogja elkísérni. A mobilitás tartama alatt tanulóink egy szállodában (hostel), saját fürdőszobás, többágyas (3-5 fő) szobában lesznek elhelyezve. A diákok hét közben (napi 7 órában) dolgoznak, s a mobilitásban tervezett programokon vesznek részt. Hétvégén lesznek a szervezett kulturális programok, ezek egy részén mindenkinek kötelező részt venni. Ennek költsége természetesen benne van a támogatásban. Ha ezeken felül szeretne a csoport még városlátogatást, múzeumlátogatást, kirándulást szervezni, az már önköltséges lesz. 

Összefoglalva:

    Időpont:    2024. július 19. (péntek) - augusztus 9. (péntek)
    Szállás:     WE ARE Lda szállodájában (http://www.hostel.we-are.pt/)
    Ellátás:    napi háromszori étkezés (reggeli, ebéd, vacsora)
    Utazás:    Budapest – Porto – Budapest repülővel
        (BUD-OPO július 19. 11:15-13:50; OPO-BUD augusztus 9. 6:30-10:50)
    Program:    hétfő-péntek 8:00-17:00 munkavégzés a munkahelyen (12:00-14:00 ebéd és pihenőidő)
    hétvégén: kirándulás Porto, Braga, Guimaraes városokba (mivel a szállás az óceánhoz közel van, ezért nagyon sok program kötődik a vízparthoz)

A pályázati támogatás a részvételi költségeket teljes egészében fedezi:   
-    a kiutazás illetve a hazaút teljes költsége, (repülőgéppel utazunk és a reptéri transzfert a fogadók saját kisbusszal oldják meg),
-    gyakorlati munkahelyek biztosítása, mentorálás,
-    napi kisbusszal történő szállítás a munkahelyekre és vissza (de lesznek olyan munkahelyek, melyek a szállástól pár perc sétával elérhetőek),
-    napi háromszori étkezés (reggeli a szálláson, ebéd a munkahelyhez közeli étteremben, vacsora a szállástól sétatávolságra lévő saját fenntartású étteremben http://www.wearetasty.pt/), 
-    a szervezett kulturális programok költsége,
-    a diákokra és a tanárokra kötött biztosítás. Ez a diákoknál tartalmazza a baleset-, poggyász- és felelősség biztosítást, amely a munkahelyen történő károkat is fedezi. A tanároknak csak baleset és poggyászbiztosítást kötünk. 

A projekttel elsősorban diákjaink szakmai fejlődése a célunk. A portugáliai cégeknél valós munkakörnyezetben, profitorientált vállalatoknál dolgozva tapasztalhatják meg tanulóink, miként hasznosítható a tanórákon elméletben megszerzett tudás. Megismerhetik egy portugál cég szervezeti felépítését, eszközbeli ellátottságát, munkatársait, az adott munkaterületek betöltéséhez szükséges végzettségekről is képet kaphatnak. A fogadó cégeknél tapasztaltak révén diákjaink orientálódhatnak a pályaválasztás témakörében. Emellett összehasonlíthatják kint szerzett munkatapasztalataikat az itthoni képzőhelyekkel, összevethetik a fogadó cégek munkakörülményeit, munkakultúráját a hazaival. De természetesen a nyelvtanulásra és az adott ország, adott térségének megismerésére, kulturális épülésre, kapcsolatépítésre és kirándulásra is jó ezen alkalom.

Fontos, hogy a diákoknak dokumentálniuk kell a kinti eseményeket, elvégzett feladataikról munkanaplót kell vezetniük, hazaérve pedig beszámolót kell készíteniük. A kísérőtanárok a mobilitás tartama alatt az utazás és a mindennapi élet legkisebb kérdéseiben is a diákok rendelkezésére állnak, segítenek a kezdeti nyelvi nehézségek leküzdésében és bármilyen probléma esetén elérhetőek lesznek. Részt vesznek a tanulóknak szervezett programokon, továbbá feladatuk közé tartozik a fogadó gazdálkodókkal való kapcsolattartás, a kapcsolat ápolása, erősítése és a környéken található további, hasonló profilú cégek és oktatási intézmények keresése.

Jelentkezés a programra:
A jelentkezésnek három feltétele van:
-    a 3 adott szak 10., 11., 12. évfolyamán tanuljon a diák,
-    angol nyelvtudása a középfokú (B2) nyelvvizsga szintjét érje el, ezt a diák szaktanára igazolja, (nyelvvizsga megléte nem feltétel!),
-    utazását az osztályfőnök támogassa.

Jelentkezni egy leadott pályázattal lehet a programra. A pályázatnak a következőket kell tartalmaznia:
•    angol nyelvű EUROPASS önéletrajz,
•    motivációs levél (pl. részletesen leírni, hogy mit jelentene számára a mobilitás, milyen jövőbeli szakmai tervei vannak, miért őt válasszuk, hogyan tudná beépíteni saját tanulmányaiba a külföld tapasztalatokat, a részvétele hogyan viszi előre az iskolai Erasmus+ programot - mit tud hozzátenni a program sikeréhez, milyen külföldi tapasztalatai vannak, mit tart a saját önállóságáról, hogyan ítéli meg saját alkalmazkodó képességét – megbízhatóságát?,….minden, ami az értékelési döntést pozitívan segítheti),
•    fontos, hogy legyen benne nyilatkozat kedvezményezettként, hogy vállalja a megkötendő képzési szerződésben leírtak maradéktalan betartását (rendszeres, szakszerű munkavégzés, munkanapló folyamatos vezetése a mobilitás alatt, részvétel online nyelvi felkészítésen, a mobilitás végén eleget tesz beszámolási kötelezettségének, betartja a fogadó szervezet szabályait)
•    a végén pedig szerepeljen az osztályfőnöke mobilitást támogató nyilatkozata és aláírása, valamint a nyelvtanára aláírása és nyilatkozata a nyelvtudás meglétéről.

A pályázat beadási határideje: 2024. március 19. kedd 15:00 (titkárság)

A pályázatok elbírálásánál az alábbiakat vesszük figyelembe:
•    tanulmányi eredmény (jelenlegi félév és a megelőző évvége),
•    osztályfőnöki vélemény (támogatói nyilatkozat),
•    nyelvtanár véleménye a B2 nyelvtudás meglétéről,
•    beadott pályázati dokumentum (EUROPASS önéletrajz és motivációs levél tartalma a kötelező elemekkel együtt),
•    szociális helyzet,
•    lakóhely hátrányos régióban van (pl. Nógrád megye)

Kérem az érintett osztályfőnöket, hogy minél előbb ismertessék minden bejáratott kommunikációs csatornáikon a lehetőséget az osztályaikban, s segítsék a jelentkezőket, hogy a „hosszú hétvégén” elkészíthessék pályázatukat. A rövid határidejű pályázati leadás a megfizethető repülőjegy vásárlás és fogadó szervezet még szabad szálláshelyének foglalása miatt sürgető.

 
-    10.E – Czene Gábor
-    10.G – Juhász Zita
-    10.I – Pistyúr Zoltán
-    10.P – Szlobodnik Mihály
-    11.E – Márczy Gábor
-    11.G – Dr. Ősi János
-    11.I – Orgoványi József
-    11.P – Molnár Tibor
 

-    12.E – Lippainé Géczi Dorottya
-    12.G – Gergely Zsolt
-    12.I – Szabó Attila
-    12.P – Gyombolainé Cserny Zsuzsanna

A jelentkezett és kiválasztásra került tanulókkal a részleteket, a megkötendő szerződéseket és a kitöltendő dokumentumok elkészítésének „dolgait” pontosan tudatni fogjuk.

Még két fontos információ:
1)    A kint eltöltött gyakorlatot a 11-12. évfolyamos diákjainknál beszámítjuk kötelező nyári összefüggő gyakorlatként, azaz a kiválasztott utazó diákoknak nem kell itthon szakmai gyakorlatra menniük.
2)    Figyelünk arra, hogy időben és teljeskörűen tájékoztassuk a kiválasztott diákokat és szüleiket a pontos utazási feltételekről és részvételi szabályokról. 

Minden egyéb, a programmal kapcsolatban felmerülő kérdésre szívesen válaszolok. Segítek!  
 

Vác, 2024. március 13.    

Dian János