Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Erasmus+ nyári szakmai gyakorlat Angliában - 3. hét

2022-08-01 21:27:00

Így dolgoznak az angolok(nál)


A harmadik hét kezdetével a programunk első fele véget is ért. A munka a megszokott módon folytatódott tovább azzal az apró különbséggel, hogy 2 hét után már mindenki sokkal jobban megtalálta a helyét a cégnél, ahol dolgozott. A tapasztalatokról így számolnak be a résztvevők: 


Krupa Alex:
A kollégák kedvesek és segítőkészek. Többféle munkát adtak itt a színházban, aminek nagyrésze kapcsolódott a szakmámhoz. Szóval tetszett ez a hely, és örülök, hogy itt dolgozhattam.

Ács Bence: 
Az első héten csak az unalmas feladatokban volt részem. Recepción és pakolásban segítettem a John Pounds Centre-ben, ez segített megismerni az ott dolgozókat. A második héttől is voltak unalmas feladatok, de plakátokat és szórólapokat is kellett csinálnom, ami már sokkal érdekesebb volt.

Lovász Máté:
Egy telefonos boltban dolgozok, ahol telefonokat javítunk, illetve ahhoz árulunk kiegészítőket, eszközöket (telefontok, töltő, fejhallgató, üvegfólia, meg ilyenek). Én főleg segítség vagyok, avagy mindig csak valakinek segítek valamiben, legyen ez takarítás, vagy telefonjavítás. Egyedül amit csináltam, az az átrendezés, és telefonok működésének a tesztelése. A kollégák nagyon kedvesek és segítőkészek.

Gombos Panna:
A nyári gyakorlatomat a British Heart Foundation önkénteseként végzem, itt Angliában. A cég létrejöttének célja, hogy a szívproblémák kutatását támogassák, és csökkentsék az ilyen gondokkal küzdő emberek számát vagy legalább segítséget nyújtsanak. Egy használt dolgokat árusító boltban végzek különböző feladatokat, főként inkább a háttérmunkákra összpontosítva, mint például a ruhák gőzölése, vagy a könyvek címkézése. Sajnos az elektronikai ismereteimet nem bővíthetem ezzel, de legalább egy jó ügyhöz járulok hozzá munkámmal és beszélgethetek az emberekkel.

Kucsera Máté:
Az ENL ltd egy óriási vállalat amely műanyag munkadarabok öntésével foglalkozik. A cégnél a feladatunk az öntéshez használatos eszközök készítése, javítása ellenőrzése. Ezen kívül sok egyszeri feladatot is adnak például alkatrészek, szerszámok készítése.



Kósa Dániel: 
Munkahelyem a British Heart Foundation. Tetszik a hely, mert kedvesek a dolgozók, sokat tudok velük beszélgetni, ez segíti a nyelvtanulásomat. A feladatom teherautóból ki-be rakodás, sokszor tesztelek elektronikai készülékeket. Gyakran szerelek össze bútorokat, rendezem át az üzlet egyes részeit, és árazom be az adományozott termékeket.



Gábri Nándor:
A munkahely egy felszerelt, a mai technológiának megfelelő eszközökkel ellátott telefonbolt. Minden problémára van egy eszközünk, amit szívesen mutatnak meg, illetve mutatják be használatát. Jellegzetes és modern munkahely.

Kiszely Ádám:
Én Farehamban, egy Speedyfix nevű telefonjavító boltban dolgozom minden munkanapon 9:00-tól 16:30-ig. A munkakörömbe tartozik a telefonok szétszedése és összerakása gyakorlásként, illetve egy-egy telefon megjavítása meglévő alkatrészekből. Nekem kell takarítanom a boltot (de természetesen ebben a munkáltató is segít), illetve a telefonos kiegészítőket, mint például a tokokat, a kijelzővédő fóliákat, a töltőkábeleket, stb. nekem kell megfelelően rendszerezni. Továbbá nekem kell fogadni a vásárlókat is, de ebben ha szükségem van rá, a munkáltatóm segít (pl. ha nem tudom az árakat). Elégedett vagyok a hellyel, hiszen ez a munka kapcsolódik a szakmámhoz, illetve a nyelvben is tudok fejlődni. A munkáltatóm minden eszközt és segítséget biztosít, szóval egy szavam sem lehet. Örülök, hogy ide kijutottam.



Kaszás Dániel: 
Season Group Limited Electronicsnal dolgozok, nagyon felszerelt és modern hely. Megrendelésre gyártanak nyák-lapokat. Az egy hónap alatt arra törekedtek, hogy megmutassák a gyártás összes folyamatát és a gyár működését.

Juhász Máté:
A munkahelyre nagyon könnyen beilleszkedtünk, és hamar megszerettük a környezetet. Számítógépek, nyomtatók, monitorok és egyéb eszközök javításával és tesztelésével foglalkozunk. Esetleg, ha valamit nem találunk vagy valamiben bizonytalanok vagyunk örömmel segítenek. 

Izsák Vendel: 
A Good Directions Ltd. órák, óratornyok, ereszek, műanyag padok készítésével foglalkozik. Eddig főképp eresztartó vasak készítésevel foglalkozunk de részt veszünk a többi termék gyártásának munkáiban; még egy óra aranyozásában is.

Varga Gergő: 
Ahogyan rajtam kívül 2-en én is a British Heart Foundation-nél dolgozok, főleg ruhákat cimkézek árral és azokat rakom ki a boltba. A bezsákolt ruhákat helyezem egyik helyről a másikra. Sokszor pedig az adományozott tárgyaknak a minőséget ellenőrzöm, hogy működő képesek-e, vagy eladhatóak-e.

Benko Matyi:
A British Heart Foundation önkéntes üzlet-lánc rengeteg munkával látja el az önkénteseket. Akár az üzlet feltöltése a beárazott adományokkal, akár az adományok beárazása, könyvek rendezése. Ebéd szünet után a munkaidő végéig az angol nyelvtudásom gyakorlom a kasszában a vásárlók kiszolgálása közben.

Dudás Botond:
Az ENL Ltd vállalatnál dolgozom, ami egy fröccsöntésre szakosodott gyárból, valamint egy öntőszerszámokat előállító forgácsoló műhelyből áll. Az első 2 hetemet a gyárban töltöttem, ahol az öntés utáni munkálatokkal foglalkoztam. Az ittlétem második felében a műhelyben dolgozok, főleg esztergagépen, és marógépen állítok elő egyszerűbb alkatrészeket. 

Dózsa Zétény:
A Good Directions órák, üvegszálas vázak, ereszek, CNC alkatrészek, asztalos munkák készítésével foglalkozik. Az első naptól kezdve önállóan végezzük a kiadott feladatokat, megbíznak a szaktudásunkban. Számos ipari gép használatát is elsajátíthattuk, mint például a CNC marógép, hidraulikus présgép, hajlítógép, NC körfűrészgép. Ami a legkülönlegesebb talán, hogy egy óra számlapjának aranyozását is ránk bízták. A kollégák segítőkészek, és rendkívül vendégszeretőek, bármiről szívesen elbeszélgetnek (munkaidőben előszeretettel?). Az egyetlen negatívum, hogy vonattal tudunk csak Botley-ba eljutni, ami 30 percet vesz igénybe, azonban az időjárás ezt olykor-olykor megnehezíti.

Broda Zoltán:
A DKW Engineering Ltd egy olyan cég, ahol a precíz és pontos munka többet jelent mindennel. Minden alkalmazott olyan szakmai tudással rendelkezik, amivel bárhol megállná a helyét. A cégen belül egy nagyon jól működő rendszer van kialakítva, így minden munka gördülékenyen folyik. A cég már rengeteg gyakornokot fogadott. Természetesen egy olyan cégnél, ami ilyen szinten folytatja tevékenységét mi csak kisebb munkákat tudtunk magunkra vállalni, mint például műanyag alkatrészek összeillesztése két komponensű ragasztóval, kész alkatrészek ellenőrzése tolómérővel, mikrométerrel, illetve etalonokkal. Azonban ezek a kis munkák is sokat segítenek a munka elvégzésében. Kifejezetten lenyűgöző, hogy milyen figyelmet fordítanak a méretek és tűrések betartására. 

Gyetván István:
Műanyaggal foglalkozó cégnél vagyok. CNC marógéppel vágunk ki megbízásra pl. Rolls-Royce. Mindenki nagyon kedves, jófej, beszélgetős.

Dian Erik:
Az Acronym computers-nél informatikai munkát végzünk. Fő munkakörünk a laptopok felújítása, de asztali számítógépek össze szerelése, windows, és más operációs rendszerek telepítése. Az IMac számítógépek és azok rendszereibe is betekintést nyerünk ezzel a munkahellyel. A bolt vezetői kedvesek és segítőkészek. A jó és szorgalmas munkát díjazzak, de ha látják, hogy nincs meg hozzá a morál akkor tesznek róla, hogy mégis jól teljen a munkaidő.

Neducza Milán: 
Szerintem nem hazudok azzal, ha azt mondom, ilyennek kéne lenni minden munkahelynek. Lelkes, összetartó csapat, érdekes feladatok és nem utolsó sorban nagyon finom kávé. Örülök, hogy eltölthetek ebben a közösségben - az Acronym cégnél - egy hónapot.

Korbel Ákos:
Az én munkahelyem az Acronym Computers nevű számítástechnikai szaküzlet. Az itt dolgozó emberek mind kedvesek és segítőkészek. Bár az elvégzendő feladataink nagyrészt laptopok teszteléséből áll, néha foglalkozok vevőkkel is. Összességében az üzlet jól felszerelt - még ha nehéz is megtalálni néha valamit -, sok új tapasztalatot tudtunk gyűjteni.