Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Járt utat a járatlanért elhagyj - 2021. november 20. - Nagymarosról Kismarosra

2022-01-03 11:46:00

2022-ben a novemberi túránk ismerős terepen futott és nagy különlegességet nem tartogatott. Szép számmal gyűltünk össze a reggeli órában a vasútállomáson, ahol annak és rendje és módja szerint mindenki megváltotta a jegyeit (kivéve, aki nem) és már száguldott is velünk az emeletes vonat Nagymaros-Visegrádig. El kell ismerni: ezek az emeletes vonatok mutatják, hogy milyen szintet kellene elérni a közösségi közlekedésnek, azon belül is a vasúti közlekedésnek. 
Leszállás után névsorírás majd indulás. Ismét érkeztek külsősök is, akik ilyen vagy olyan kapcsolatban vannak voltak az iskolával. Személyes nagy örömömre egy olyan volt diákom is jött, akinek az osztályfőnöke voltam négy évvel ezelőtt. Hogy halad az idő! 
A túra ezen pontja mindig azért jó, mert rögtön emelkedni kell egy jó darabon. Írtam már hogy emelkedni kell? Igen az volt az előző mondatom. Tehát emelkedni. A nap kisütött a köd szinte mindenhol feloszlott, kellemesen meleg lett a levegő. 
Nagy tanulság: 4 lábon könnyebb, mint két lábon: ezt igazolta Cinka is, a túravezető fekete pulija, aki szerintem mindig várja az adott hónapnak ezt a napját. Na meg a sarat. 
Törökmező jó kis hely. Kis állatkert, le lehet ülni lehet frissíteni és van WC is. Ez utóbbi szerintem a civilizáció legnagyobb vívmánya. Főleg ha városban közlekedik az ember, mert ugyebár erdőben még csak-csak…
A pihenő során már fel kellett venni a kabátokat, mert a Nap a pályáján megindult lefelé és az egy helyen ülés sem termelte a hőt így kellett a plusz réteg. 

Na már most: itt jött a jelzetlen út ügye: ha már letérünk a jelzésről, akkor legyen nagy letérés. Így is lett. Eredmény: patakmederben gázolás, majd a parton felkapaszkodás. A nehézség annyiban folytatódott, hogy a kijárt erdei ösvény bizony elég cserjés volt és inkább tűnt erdei szállítóútnak, mint ösvénynek. Ezért is szép a túra! 

Kismaroson egy jó nagy szakaszt tettünk meg a település határában olyan utakon, ahol magam sem gondoltam volna, hogy van. A sárga jelzés, mint kis sikátor különösen tetszett. Oda még lehet visszatérek. 
A vasútállomáson való üldögélés során még beszélgettünk egy sort azután pedig begördült a FLIRT. 
Lectori salutem 
 


Czene Gábor