Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kutató diákok regionális döntője volt a Boronkayban

2011-01-14 14:30:00

A Tudományos Diákköri Konferenciát 2010. december 10-11-én a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium szervezte meg Közép-Magyarország részére. Nyolcvannégy kutató diák ötvenhét előadással jelentkezett a regionális konferenciára.

A mozgalomról röviden annyit kell tudni, hogy 1995 óta Dr. Csermely Péter, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani Intézetének professzora kezdeményezésére kelt életre a Kutató Diákok Mozgalma, amely a középiskolás korosztály számára is biztosítja a versengés és a bemutatkozás lehetőségét. A Kutató Diákok Országos Szövetsége ötezer magyarországi, erdélyi, felvidéki, burgenlandi, kárpátaljai és vajdasági diák kutatómunkáját segíti és koordinálja.

E tehetséggondozó munkában közel hatszáz középiskolai tanár, és mintegy hétszáz mentor (akadémikus, egyetemi és főiskolai oktató) vesz részt. Az érdeklődő középiskolások gyakorlatilag akár a legmagasabb szintű hazai kutatásokban is részt vehetnek. Nagy sikerű TDK-konferenciákat, előadássorozatokat és nyári kutatótáborokat szervez, pályázatokat hirdet. Honlapján (www.kutdiak.hu) figyelemmel kísérhetjük az aktuális rendezvényeket, akciókat. A Mozgalomhoz csatlakozott középiskolás diákok számos díjat nyertek pl. az egyetemisták XXVI. Országos Tudományos Diákköri Konferenciáján, a Magyar Innovációs Szövetség országos versenyén és az Európai Unió Diákversenyén.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Bábiné Szottfried Gabriella országgyűlési képviselőnk, – dr. Schmuczer Istvánné, Vác Város Művelődési és Oktatási Bizottságának elnöke, Nagy László, a Közművelődési és Oktatási Osztály vezetője, – Molnár Anna, a Kutató Diákok Országos szövetségének alelnöke, valamint Farkas Zsuzsanna, a KutMagazin főszerkesztője.

Rendezvényünk nyitányaként trombitán játszott Regyep György, orgonán kísért Slezsák János. Mindketten iskolánk végzős diákjai, akik az országos zenei továbbképzős versenyen kamarazenei kategóriában különdíjat vehettek át. 

Megnyitónk folytatásaként Oszlár Ildikó, iskolánk 9. osztályos tanulója hárfajátékát hallhatták, aki az Országos Hárfaelméleti versenyen I. helyezést, illetve az Országos Hárfaversenyen III. helyezést ért el.

Végezetül Matos Rolando és Matos Dennis előadásában fergeteges marimba játékot hallhattunk. A Matos fivérek iskolánk tanulói, és a Fesztivál zenekar által szervezett versenyen Dennis volt azon kevesek egyike, aki bemutathatta tudását a Fesztivál Zenekar kíséretében a nagyközönségnek. Olaszországban és Spanyolországban is 2. helyezést ért el a nemzetközi versenyeken.

A zsűri kilenc szekcióban hallgatta meg a 10-10 perces előadásokat, majd 5-5 perc időtartamban vita következett. A zsűri részben középiskolai tanárokból, részben orvosokból, pszichológusokból állt, a zsűri elnökei egyetemi tanárok, docensek voltak. Az országos kiírásnak megfelelően egy-egy szekcióból egy, maximum két tanuló juthatott az országos döntőbe.

A Boronkayból hét tanuló tartott előadást, abból kettő, Pomozi Enikő és Minda Judit jutottak a legjobbak közé.

Gratulálunk a kutató diákoknak, akik nagyon korán belekóstolhatnak a kutatás rejtelmeibe és annak örömébe. Valamint dicséret illeti azokat az iskolákat, ahol a tanárok fáradtságot nem ismerve ösztönzik a diákságot ebbéli munkákra.

Köszönet a Török Ignác, a Puskás Tivadar, a Szent Margit, a Gödöllői Református Gimnázium és a házigazda Boronkay tanári karának és tehetséges kutató diákjainak.


 Képek az eseményről