Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Lányok Napja - 2022

2022-05-23 09:58:00

Április 28-án ismét ellátogattunk a Piarista Kilátóba a Lányok Napjára, melynek a célja a lányok bátorítása, hogy merjenek műszaki pályát választani, nagyot álmodni és új dolgokba belevágni. A program kezdeteként egy rövid bemutatkozás után megismerkedtünk a STEAM fogalmával (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics), és megtekintettük a teremben felállított hidropónikus rendszert, amelyet a Kilátó szakkörösei építettek. Ebben a rendszerben termőföld nélkül éltek a növények. A fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat tápanyagdús víz egy csőrendszerben való keringetésével biztosították számukra. Ez sokunknak különösen érdekes volt, mivel nem is tudtuk, hogy így is lehet növényeket termeszteni.



Miután körülnéztünk, kiválasztottunk egyet az asztalok közül, amelyeken különböző virágokat helyeztek el üvegházakban. Párosával dolgoztunk és a segítőkész szervezők segítségével létrehoztunk egy rendszert, amely ideális körülményeket teremt a virágok számára. Egy laptopon programoztuk be a nedvességmérő eszközöket, színes világítást és hőmérsékletmérőt. Sokan már egy kifejlett virágot gondozgattak, de többen magokat is ültettünk.



Összességében a program nagyon érdekes volt, jó hangulatban telt a délután. Miután befejeztük az üvegházakat, a szervezők néhány aprósággal is kedveskedtek nekünk, és már alig várjuk, hogy nyomon követhessük a növények fejlődését. 

Köszönjük szépen a szervezőknek, hogy újból lehetőséget adtak az új dolgok kipróbálására, és köszönjük Dr. Mindáné Kolostori Nóra tanárnőnek is, hogy ismét elkísért minket a programra.


Less Veronika 10.n