Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Nyelvi tábor Ausztriában

2024-06-04 09:15:00

A 9.D osztály tanulóinak beszámolója a táborról alább olvasható

Utazás

Reggel fél hétkor már mindenki izgatottan várta az indulást, közel 10 órás útnak vágtunk neki Nagyjából 2 óránként álltunk meg pihenni egy-egy benzinkúton vagy pihenőn. A határátkelés kényelmesen és kellemetlenségek nélkül ment le, nem vett sok időt igénybe. Ausztriába átlépve az első megálló mindenkinek emlékezetes maradt. Csodálatos kilátás tárult elénk a Mondsee-re. Mivel több évfolyam és osztály vett részt a túrán (közel hatvan diák), ezért mindenki kíváncsian várta, hogy milyen kapcsolatot fogunk kialakítani egymással és milyen közös emlékeket szerzünk. A megérkezés mindenki számára felemelő érzés volt. Boldogan de fáradtan foglaltuk el a kiadott szobákat. A tanárnők sok izgalmas programot terveztek nekünk, ahová Laci bácsi (a buszsofőrünk) biztonságosan eljuttatott minket. A hegyekben is rutinosan vezetett, és könnyen vette az akadályokat. Az út hazafelé is hasonlóan telt, kényelmesen és biztonságosan. 
 


A programok

A programterv nagyon színes volt. Az egyik kedvenc programunk a sajtkészítés bemutatása volt. Nagyon érdekes volt látni egy sajtgyárat belülről. Megnézhettük a sajtgyártás folyamatát. A program végén nagyon finom sajtokat kóstolhattunk. A legelső város, amit megnézhettünk, Innsbruck volt. Ott kaptunk több óra szabadidőt. Ez idő alatt felfedezhettük az óváros rejtett szépségeit. Nagyon szépek voltak a város mellett húzódó hegyek. A városnézés után lehetőségünk nyílt megtekinteni az innsbrucki síugró sáncot is. Másnap megnézhettünk Schwaz ezüstbányáját, ahová megfelelő bányászfelszerelésben mehettünk csak be. Kisvasúttal 800 méter mélyre mentünk le a hegyben. Nagyon érdekes volt a körbevezetés. Plusz pont, hogy a videókat magyar nyelven nézhettük meg. Kastélyokat is felkerestünk az út során: Innsbruckban jártunk a Hofburgban és az Ambrass kastélyban. Külön színfolt volt, hogy az utóbbi kertjében pávákkal találkozhattunk. A csoportunk továbbá megtekinthette Hall in Tirol csodáit és szépségeit is. A tanulmányi kirándulás fénypontja a negyedik napon történő Neuschwanstein kastély meglátogatása volt. A varázslatos épülethez egy meglehetősen hosszú úton kellett felsétálnunk, majd még aznap délután egy másik túrát is beiktattunk egy rendkívül különös függőhídhoz.
 


Némettanulás

Az egy hét alatt 3 nap (hétfőn, kedden és csütörtökön) voltak óráink. Ezeken a napokon a reggeli után a felszerelésünkkel mentünk le az adott termekbe, ahol tanáraink már vártak minket. Az oktatás 8:30-tól 12:30-ig tartott, a szüneteket a tanáraink határozták meg. Általában 2 szünet volt egy nap, egy rövidebb 5 perces és egy hosszabb 10 perces. A szüneteket a szobáinkban vagy a hotel előtt található kis játszótéren töltöttük. Minden nap valami új, izgalmas és érdekes témát,  feladatokat hoztak a tanárok, melyeket csoportokban oldottunk meg. Sok német-osztrák különbséget fedeztünk fel az általuk beszélt nyelvben. Példaképpen a januárt az osztrákok Jänner-nek hívják, míg a németek Januar-nak. Az utolsó napon német nyelvű játékokkal játszottunk. Ezalatt a három nap alatt nagyon sok új szót tanultunk. Összességében felettébb élvezetes volt az oktatás, mely mindenki számára jó élményként maradt meg. 
 


Étkezés

Reggelinél nekünk kellett asztalokra kirakott összetevőkből reggelit készíteni: nutellás, vajas  lekváros szendvicset vagy müzlit. Ebédet nem kaptunk, nekünk kellett magunknak reggelinél kellő mennyiségű ételt csomagolni, ami elég lesz a napra. Ez nem mindig volt elég, ezért nap közben elmentünk bevásárolni, egy kiegészítő étkezéssel elegendő volt. A sok szabadidő révén ez a plusz étkezés megtartása megoldhatóvá vált. A vacsora 2 fogásból állt: egy levesből és egy főételből, vagy egy főétel, majd egy desszert.
 

Szabadidős tevékenységek, lehetőségek

A kirándulás alatt sok szabadidős tevékenységen vehettünk részt. A vacsora után az estéinket szabadon tölthettük. Lehetőségünk volt a környék felfedezésére. Mivel a szállásunk a tiroli Alpokban volt, a táj gyönyörű volt. A környező hegyekre csodálatos volt a kilátás.  A szállásunktól nem messze egy függőhíd és egy barlang volt található. Természetesen a szobákban is rengeteg mindenre volt lehetőség. Sokat játszhattunk, beszélgethettünk az esték folyamán. A takarodó 11-kor volt, ekkor mindenkinek a szobájában kellett tartózkodnia, ámbár a nyüzsgés és beszélgetés ezután is folytatódott. Reggelente néhányan eljártak futni. Az esti szabadidőben sokan túrázni mentek.  Egyesek a buszsofőrünkkel Bajnokok Ligája foci mérkőzést néztek a hotel társalgójában. 



Összességében

Az osztrák nyelvi tábor során rengeteg ismeretet, élményt, valamint nyelvi rutint szereztünk. A programok nagyon jók, érdekesek és változatosak voltak. A környék mesébe illőnek bizonyult, a szállás kimondottan remek volt. Ezt a nyelvi tábort mindenképpen ajánljuk azoknak a diákoknak, akik egy kis kalandot szeretnének, vagy akik akár csak kipróbálnák a nyelvtudásukat. 

 

A 9.D osztály tanulói