Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Oszlár Ildikó újabb sikere

2012-03-05 14:07:00

Februárban rendezték meg azt az országos, egyfordulós, nyelvi versenyt (Angol Nyelvi és Országismereti Kenguru Verseny), melyet mindenki a saját iskolájában írt meg. Egy harminc kérdéses feladatlapból állt, melyre mindösszesen fél óra adatott.

 

Az ország egészéből 4099-en jelentkeztek, ebből 504 nevezett a VI. kategóriában, melybe Ildikó is elindult. Voltak már tapasztalatai erről a versenyről, hiszen tavaly már első lett. Azok indulnak ezen a versenyen, akik az angol anyanyelvű országok kultúráját nagyon ismerik, hiszen sport, matematika, kémia, film, könyv, nyelvtan, szavak eredete, földrajz és minden egyéb téma előjöhet Anglia, Írország, Ausztrália, Amerika, és Kanada kapcsán.
 
Hogyan készültél a versenyre?
Erre konkrétan nem lehet készülni, olyan széles a kultúra világa, melyből bármit kérdezhetnek. Nagyon sok angol nyelvű filmet nézek, újságot olvasok, Internetet böngészem folyamatosan, ezen országok irodalmát eredetiben olvasom. Itt minden információra szükség lehet, melyet utazások alatt szerzett élményekből szereztem.
 
Melyik volt számodra a legmeglepőbb kérdés?
Volt egy kérdés, melyben fel kellett ismerni a kávét a teafajták közül, ehhez pedig elég speciális ismeretre volt szükség. Európai Uniós kérdés is volt, amihez a mindennapok friss politikai eseményeinek tudása is kell.
 
Innen az iskolából hányan indultatok, és milyen rangja van ennek a versenynek?
Tízen indultunk, s mivel országos verseny, és több ezren indulnak, ezért rangosnak számít.
 
 
Honnan az angol nyelv iránti szerelem?
Édesanyám már születésem óta tanít angolul, régóta az angol filmeket angol nyelven nézem, szépirodalmat angolul olvasom, érdekel ezen országok minden rezdülése, többször jártam Angliában és Írországban is. Továbbtanulni nem ebbe az irányba szeretnék, de mivel a természettudományok tanulása során óriási szerepe van a kimagasló nyelvtudásnak, biztos előnyömre válik, hogy az átlagnál lényegesen jobban beszélem ezt a nyelvet. Idén kezdtem a franciát, melynek tanulásában is sokat segít az angol ismerete.
 
SziE.
 
 Képek a díjátadóról