Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szakmák éjszakája

2016-04-19 08:50:02

Egy olyan új rendezvényt szervezett meg az illetékes minisztérium április 15-én, amire még korábban nem volt példa a szakképzésben. 12 helyszínen, 200 kolléga munkájával 122 féle programot kínáltak 920 alkalommal, s ennek résztvevői voltak kollégáink és az érdeklődő kisdiákok, szülők, pedagógusok is.  

 
„Kevés izgalmasabb dolog van, mint a felfedezés öröme, mindig újat keresni, mindig új dolgokat kipróbálni. A Szakmák Éjszakáján ezt az élményt kínáljuk: megmutatjuk azt a kevésbé látható világot, ami mellett a legtöbbször elmegyünk, azoknak az embereknek a munkáját, akik nélkül nem lenne teljes és működőképes világunk. Ezen az éjszakán nem csak megismerheted mindezt, hanem ki is próbálhatod magadat, hogyan állnál helyt az életükben. Egy éjszaka, amikor a programozótól a menedzserig minden lehetsz! És ki tudja… Hátha egy nap Te leszel az, aki megosztja velünk sikereinek titkát” – írta Palotás József, a NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL főigazgató-helyettese a rendezvény hivatalos honlapjára.   
 
 
 
 
 
 
 
 

 

PROGRAM
 
A Szakmák Éjszakájának jelmondata:
      „Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg!”
 
Helyszín: Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakközépiskolája és Gimnáziuma
Cím: 2600 Vác, Kossuth tér 1.
Elérhetőség: (27) 311 413

Dátum: 2016. április 15. 18:00 – 22:00

Időpont

Program

Leírás

18:00-22:00 „Bűvészkedés a fémmel” Saját készítésű logikai zár. A munkadarab hazavihető. Egyszerű „ördöglakat” készítése horganyzott huzalból. Bemutatás alapján készülékben történő hajlítás illetve beállítás. Ismerkedés a fémek tulajdonságaival és felhasználási lehetőségeivel.

 

célcsoport: általános iskolások – középiskolások – felnőttek

tevékenység típusa:szakmai tevékenység

18:00-22:00 Programozott forgácsolás CNC forgácsolás bemutató. CNC szerszámgépek rövid bemutatása. Előre programozott grafikus program futtatása, munkadarab gyártása. Forgácsolási ismeretek összehasonlítása hagyományos és CNC szerszámgépek között.

 

 

célcsoport:általános iskolások

tevékenység típusa:bemutató

18:00-22:00 „Csináld magad – építsd magad!” Áramkörök építése (villogó,) az érdeklődők bevonásával. Elektronikai alkatrészek bemutatása. Ismerkedés a forrasztópáka használatával. Működőképesség ellenőrzése.  A megépített, működő kapcsolást haza lehet vinni.

 

célcsoport:általános iskolások

tevékenység típusa:szakmai tevékenység

18:00-22:00 Hálózati szimuláció „LAN – MAN – PAN – WAN” TE érted, vagy teérted? Packet tracer hálózati szimulációs bemutató. LAN-ok szimulációja vezetékes és WiFi-s hálózatoknál. Forgalomirányítás konfigurálása és vizsgálata. Hálózati szolgáltatások és protokollok vizsgálata.

 

célcsoport:általános iskolások – középiskolások – felnőttek

tevékenység típusa:interaktív

18:00-22:00 „Játékos robotok – robot játékok” LEGO robot programozása. A robot érzékelése, a programozás logikája. A robot programozás lehetséges nyelvi környezetei. A robotika hazai helyzete, eredményei. Robot mozgatása program alapján.

 

célcsoport:általános iskolások – középiskolások

tevékenység típusa:interaktív

18:00-22:00 „Zenélő infosokk J” Vidám bemutató, melyben műszaki tanáraink megmutatják, hogy értenek a humán tudományokhoz is. A műsor az informatika és a zene integrációja. A programban a tanáraink és a közönség által előállított zene hangkeverését mutatjuk be.

 

célcsoport:általános iskolások – középiskolások

tevékenység típusa:interaktív