Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Szakmák Éjszakája - 2017

2017-02-24 06:58:00

A Szakmák Éjszakája nevű országos program helyi bemutatóit idén április 21-én rendeztük meg iskolánk tanüzemében este 18.00-22.00 között. 

A Szakmák Éjszakája nevű országos program:

Nagyítás

A programok részletesen

ssz.   Program rövid megnevezése  Program rövid leírása
       
1.   Bűvészkedés a fémmel" - Saját készítésű logikai zár - Hagymaforma kialakítása csavarással Egyszerű „ördöglakat” készítése horganyzott huzalból. Bemutatás alapján készülékben történő hajlítás illetve beállítás.
Ismerkedés a fémek tulajdonságaival és felhasználási lehetőségeivel.
2.   Programozott forgácsolás" - CNC forgácsolás bemutató CNC szerszámgépek rövid bemutatása. Előre programozott grafikus program futtatása, munkadarab gyártása. Forgácsolási ismeretek összehasonlítása hagyományos és CNC szerszámgépek között.
3.   Csináld magad - építsd magad" - Elektronikus áramkör építése Áramkör építése (villogó), az érdeklődők bevonásával. Elektronikai alkatrészek bemutatása. Ismerkedés a forrasztópáka használatával. Működőképesség ellenőrzése. A megépített, működő kapcsolás hazavihető!
4.   LAN - MAN - PAN -WAN" TE érted, vagy teérted? - Packet tracer hálózati szimulációs bemutató.  LAN-ok szimulációja vezetékes és WiFi-s hálózatoknál. Kamera képe az okostelefonon. Hálózati forgalomirányítás konfigurálása és vizsgálata.  Hálózati szolgáltatások és protokollok vizsgálata.
5.   Játékos robotok - robot játékok" - LEGO robot programozása A robot érzékelése, a programozás logikája. A robot programozás lehetséges nyelvi környezetei. A robotika hazai helyzete, eredményei. Robot mozgatása program alapján.
6.   Zenélő infosokk"- Vidám zenés bemutató számítógéppel és hangszerekkel Melyben műszaki tanáraink megmutatják, hogy értenek a humán tudományokhoz is. A műsor az informatika és a zene integrációja. A programban a tanáraink és a közönség által előállított zene hangkeverését mutatjuk be.
7.   Fogjuk munkára a levegőt" - Automatika a gyakorlatban Ismerjük meg a pneumatika eszközeit. Vezérlés és szabályozás összehasonlítása. Működő pneumatikus és PLC-vel vezérelt kapcsolások vizsgálata. Az érdeklődők betekintést nyernek, hogyan hasznosítja a XXI. századi ipar az egyik legősibb energiaforrást.
8.   „Okostelefonnal az elektronikában" - Távvezérlés okostelefonnal  Ismerkedés a „Smart Home” rendszerben rejlő lehetőségekkel.  Rádiófrekvenciás távvezérlővel működtetett villamos gépek. Internetes alkalmazással vezérelt készülékek. Okostelefon alkalmazások lehetőségeinek bemutatása.


 Mikecs Enikő fotói

 Részlet az ESTV Híradójából


A tavalyi rendezvényünkről szóló beszámoló itt tekinthető meg.