Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Természetismeret verseny dr. Gánti Tibor emlékére

2012-11-21 12:44:08

A Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium természettudományi munkaközössége immár harmadik éve rendezi meg komplex természetismeret versenyét az általános iskolák számára. Az idei év rendhagyó abban a tekintetben, hogy a család hozzájárulásával a verseny dr. Gánti Tibor emlékének adózva felvette a 2009-ben elhunyt professzor nevét.

 

Gánti Tibor (Vác, 1933. szeptember 10.– Nagymaros, 2009. április 15.) 
vegyészprofesszor és természetkutató, a kemotonelmélet megalkotója. Vácon született és itt is nőtt fel. A budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki karán szerzett diplomát, ezt követően többek közt a Forte Fotókémiai Kutatójában is dolgozott. Élelmiszerkémiai témából doktorált, ipari mikrobiológia témakörben szerzett kandidátusi fokozatot, majd az elméleti biológia területen vált a biológiai tudományok doktorává. A Magyar Biológiai Társaság főtitkára (1978-1986), a Természet Világa főszerkesztője (1980-1990). Címzetes egyetemi tanárként 1981-óta akadémiai kutató volt az ELTE Genetikai, illetve Növényrendszertani Tanszékén (1981-1999). Kutatómunkáját az MTA Ökológiai Modellező Csoportjának tudományos tanácsadójaként végezte. 1987. és 2002. között a Váci Múzeum Egyesület elnöke. 2003-tól a Collegium Budapest munkatársa volt. 
 
A dr. Gánti Tibor Természetismeret Verseny három fordulóból és egy döntőből áll. Az iskola honlapján megjelenő feladatlapok a biológia, kémia, földrajz és természet- és környezetvédelem témaköréből merítenek feladatokat. A kinyomtatott és kitöltött feladatlapok visszaküldése után a legjobbak a Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium meghívására egy játékos vetélkedőn vesznek részt. A versenyre az általános iskolák 7-8. osztályos, háromfős csapatait várjuk. 
 
A verseny kiírása és plakátja letölthető innen.
 
Kiírás:  
Plakát: 
 
Vácy Emese