Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

V. Sajtófotó kiállítás - 2018

2018-04-04 20:26:00

A sajtófotó kiállításunk, amely immár ötödik alkalommal bizonyította sokoldalú diákjaink tehetségét, az elmúlt évek folyamán méltán rangos eseményévé vált iskolánknak. A tárlatot a Magyar Sajtó Napja tiszteletére idén 2018. március 20-án nyitottuk meg.

Mojzes Zsófia, a Boronkay kiállítások szervezőjének bevezetője után Dolnay Ádám és Varga Márton (11.P) adták elő a Szívdobogás című saját szerzeményüket.

A remek gitárdarab után Hujbert István, a Borlap Csoport mentora bevezetőként mondott pár szót a kiállítás létrejöttének körülményeiről. Ismertette, hogy a kiállítás évek óta elsősorban a borlapos médicsoport tagjainak „jutalomjátéka” szokott lenni, ahol bemutathatják az utóbbi év iskolai eseményeiről készült legjobb munkáikat és saját műkedvelői ambícióikból született fényképeiket, de mellettük résztvehettek e tárlaton olyan más boronkaysok is, akik éreztek annyi bátorságot magukban, hogy kimerészkedjenek a fényre képeikkel. A kiállításon való részvételnek nem volt feltétele, mindenki a maga által legjobbnak tartott három képét küldhette el a kiállítás szervezőjének. A kiválóan működő önkontroll és a szépérzék idén kivételesen gazdag kiállítást eredményezett, harminchatan állítottak ki, az iskola életét dokumentáló nívós sajtófotókon kívül voltak még természetfotók, modellfotók, makrófelvételek, sőt még mikroszkóppal készült tudományos fényképek is.

A tárlat megnyitójának következő eseményeként meghallgathattuk Bogdán Anna (9.C) előadásában a Faludy György fordította 5. szonettet, amit Giovanni da Pistoiához írt Michelangelo mester. Ez a morózus reneszánsz alkotó szobraiban és festményeiben jórészt korának és kora kultúrájának embere volt, verseiben azonban elsősorban a düh és önmarcangolás, teremtő szárnyalás és a tépett vergődés élményét vetette papírra. Ezt írja a szonett befejező sorában: „Becsületemnek vége. Elhagyott a tehetségem. Rossz festő vagyok.” A szervezők azért választották e verset, hogy megmutassák e kiállítás szárnypróbálgató alkotóinak, hogy hiába volt valaki egy Michelangelo, mégis a kétkedés az önnön tehetségében akár egész életen át elkísérheti még a legnagyobb mestereket is.

Mojzes Zsófia, Előd László és Hujbert István

Ebben az évben Előd Lászlót hívtuk el a kiállítás megnyitására, aki civil életében cégével az iskola csoportképeink készítője, professzionális szakmája szerint pedig neves természetfotós: fő profilja a búvárfotózás. E hivatását 1999 óta gyakorolja, merült már Magyarországon a dorogi Palatínus tónál, gyékényesi tónál és hegyeshalmi tónál, a mediterrán térségben a horvát Adrián, az Atlanti-óceánon a Kanári-szigeteknél, a spanyol partvidéki Földközi-tengeren, és trópusi vizeken is, mint például a Vörös-tengeren Egyiptomban, az Indiai-óceánon a Seychelle-szigeteknél, a Bali-tengeren Indonéziánál. Rendkívül sok hazai és nemzetközi díjat nyert már munkáival, ezekről álljon itt egy összeállítás:  

A szakember sokoldalúan és érdekfeszítően remek szakmai tanácsokkal látta el a kiállítás alkotóit, színes történeteket mondott egy-egy pályázaton díjat nyert fotó megszületésének idegörlő, de felemelő pillanatairól, szenvedélyesen mesélt a fotózás adta örömökről.  Szépen beszélt a kiállított képekről, dícsérte a tárlat esztétikus megjelenítését.

László megnyitó gondolatai után még meghallgattuk Bogdán Anna tolmácsolásában Faludy György: Michelangelo utolsó imája című versét, amiben a létezéstől búcsúzó idős mester, aki egész életében nagy fáradozással oly sok követ faragott meg, végső csüggedésében kéri az Égi Alkotót, a Nagy Kőfaragót, hogy a teste márványáról faragja le immár a sallangot, s bontsa ki igaz valóját: a lelkét. (A két elhangott vers: )

A megnyitó végén elhangzott még a köszönet az iskola alapítványának, amely lehetővé tette e kiállítást, a segítőknek, akik a tárlat anyagát íly szépen elrendezték, köszönet érdemel ezért: Ács Bálint, Bajkai Bálint Ádám, Bérczes Borbála, Hajdú Bence, Kareczki Réka, Magyar Boglárka, Romhányi Barbara, Szmandray Benedek

A kiállítás kis agapével zárult, a meghívott vendégek üdítő és némi ropogtatnivaló kíséretében megtekinthették a képeket és szóba elegyedhettek a jelenlévő fotósokkal. 

Az V. Sajtófotó kiállítás április közepéig látható a földszinti kiállítóteremben. 

Az V. Sajtófotó kiállítás 360°-os panorámaképe


Vigh Viktória fotói

Adámy fotói

A kiállított fényképek

Molnár Zoltán videója