Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

„Vízzel tüzet – tűzzel vizet” - egy varázslatos kémiaórán

2011-02-04 11:34:00

Idén, a „Kémia Nemzetközi Évében” a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) egy iskolai kísérlet-akcióval indította el a 2011. esztendei programsorozatát. Ehhez kapcsolódott a Boronkay középiskolában Kutasi Zsuzsanna tanárnő látványos bemutató kémiaórája is.

Az ENSZ egy 2008. december 30-ai határozatában rögzítette, hogy a 2011-es év a kémia nemzetközi éve legyen, melynek jelmondatául a „Kémia – a mi életünk, a mi jövőnk” szlogent választotta.

A várhatóan akciódús esztendő fő célja a fiatalok kémia iránti érdeklődésének felkeltése volna. Ennek jegyében idén mindenki figyelmébe ajánlják a víz – mint az emberiség egyik legfontosabb kincse – tulajdonságainak minél sokoldalúbb számbavételét.

Ezért az MKE javaslatára sok hazai iskolában a vízzel kapcsolatos látványos kísérletek bemutatásával kapcsolódtak e programsorozathoz. Január 26-án, egy nappal az „ünnepi év” hivatalos párizsi megnyitása előtt számos magyarországi iskolában a 11-15 óra közötti idősávban meg is rendeztek egy-egy vízzel kapcsolatos kémiai témájú eseményt.

A Boronkay György Műszaki Szakközépiskolában e napon – történetesen a 6. órában –, a „VÍZZEL TÜZET – TŰZZEL VIZET” mottó jegyében láthattak az érdeklődő fiatalok izgalmas kémiai kísérleteket. Kutasi Zsuzsanna tanárnő látványos kísérletekben mutatott be pár olyan folyamatot, amikor a „tűz” „vízzé” ill. a „víz” „tűzzé” alakult át.

A bemutató óra a nagyszámú érdeklődő diákságnak újra bebizonyította, hogy a tudomány valóban fontos és egyúttal varázslatosan érdekes is lehet. 


 Kurdi Bianka fotói