Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Egy kosaras naplója

2011-03-29 18:21:00

Nagy Péter tanár úr a 2010-es év legjobb testnevelője a megyében. Nem véletlenül…

2008-ban Pajor Ferencné nyerte meg ugyanezt a díjat. Ezúttal kosárcsapataink sikeredzőjét tüntették ki, aki már 1996 óta tanít nálunk. Ez az évszám azonban más miatt is kulcsfontosságú lehet, hiszen ekkor került Nagy Péter - ekkor már kosáredző - kezébe a suli férfi kosárcsapata. Hogy miért lehet őt sikeredzőnek nevezni? Tavaly a lányokkal megnyerte a megyei bajnokságot, aztán pedig az országos amatőr diákolimpián is aranyérmet szerzett velük 121 másik csapattal szemben, a Magyar Diáksport Szövetség ranglistáján Vác városa a 2. helyen áll, és hogy ehhez Nagy Péter tanár úr komoly mértékben járult hozzá. Mondhatnám, hogy négy év alatt három Guinness-rekordot termelt a Boronkay „számlájára”. Az ilyen sikerek mögött azonban mindig áll valami a háttérben. Talán egy jó mentalitás, egy jó ars poetica, vagy remek emberek összjátéka? 

 

Sikeredzőnk: Nagy Péter - Farkas Bence rajza
 
„Nem a cél és az eredmény a legfontosabb, hanem az út, amit odáig bejárunk, és ami alatt jobbá válhatunk.” – ezt vallja tanárunk, aki képes egy olyan összetartó erőt létrehozni csapatain belül, melyet sokan irigyelnek az iskolán kívül is. Jól bizonyítja ezt, hogy amikor arról kérdeztem, milyen a kapcsolata játékosaival, mi a helyzet a bizalommal feléjük, akkor elmesélte, hogy a mai napig baráti viszonyt ápol ’80-’83-as születésű volt játékosaival, akikkel elsőként foglalkozott itt, a Boronkayban. Jelenlegi játékosaival is minden nyáron egyhetes edzőtáborba vonul, ahol - bár rendkívül kemény munka folyik -, tovább tud erősödni a csapategység. Jómagam külsősként azt látom, hogy tényleg szerethetik őt a játékosai, ha a tanszünetekben is naponta bejárnak edzeni órák hosszat.
 
Tanár úr nagy népszerűségnek örvend az iskolában. Mi a véleménye erről?
 
Annyira azért nem vagyok népszerű. Tény, hogy azon szűk körön belül, akik ismernek, többen vannak, akik szeretnek, mint akik kevésbé, de mindenkinek vannak barátai és ellenségei. Azt gondolom, hogy ez természetes dolog a világban és az életben. Nem kell mindig mindenkinek megfelelni. Nekem az igazi elismerés az, amit a diákoktól kapok, akikért dolgozom, és akikkel együtt sírunk és nevetünk, akikkel együtt tudjuk átlendíteni egymást a nehezebb időszakokon.
 
 
Ezen kívül azt is sikerült megtudnom, milyen nagy procedúra egy Guinness-rekord kísérlet előkészítése. Mint tudjuk, szeptemberben iskolánk volt - és jelenlegi kosarasai 107 órán át pattogtatták a labdát, hogy bekerülhessünk az idei Guinness-rekordok könyvébe. Féléves szervezőmunka egy ilyen kísérletet, ám Nagy Péter tanár úr mégis bevállalta. Természetesen sok segítséget kapott játékosaitól. Hogy mi született ebből az elszántságból és az igényes munkából? Az egyik oldalon több, mint 8000 kosár, a másik oldalon pedig kb. 7800 kosár, valamint 25 órával döntöttük meg az előző rekordot, ami 82 óra volt (a saját rekordunkra pedig 27 órát „húztunk rá”). Olyan játékosok vettek részt a rekordkísérletben, akik a tanár úr elmondása szerint „megszállottjai a kosárlabdának”. Közülük sokan Nagypé keze alatt lettek „a kosárlabda megszállottjai”, így tényleg elmondható az év testnevelőjéről, hogy valamit nagyon tud!
 
 
Nem lehet kétséges tehát, hogy a közeli- és távoli jövőben is nagy eredményeket várhatunk a suli kosarasaitól és az edzőtől. Ma kaptuk a hírt, hogy a lány kosárlabdacsapatunk Budaörsön megnyerte a megyei döntőt (Boronkay-Budaörs 57:28, Boronkay-Monor 59:20), így a fiúk után a lányok is résztvevői a Mezőtúron március 25-27-én megrendezésre kerülő országos döntőnek!!
 
 
Iskolánk történetében ez a második eset, hogy a lányok, és a fiúk is kijutottak azonos évben az országos döntőre. Gratulálunk!
 
Chmelik Áron