Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Erasmus+ Portsmouth, Anglia 4. hét (2019.08.22. – 2019.08.28.)

2019-09-03 12:51:00

Elérkezett az utolsó hétvége és vele együtt az utolsó kirándulásaink egyike, ahol Winchesterbe - Anglia korábbi fővárosába - látogattunk el. Szombat reggel a vasútállomáson gyülekezett a csoport, ahonnan egy órás vonatozás után megérkeztünk úticélunkhoz. A vonatról leszállva egy idegenvezető fogadott minket aki rövid bemutatkozás után meg is kezdte a történelmi város bemutatását. Első állomásunk a „The Great Hall” volt. A bejárat előtt rengeteg érdekes információt megtudtunk az épületről (mondjuk ez minden helyszínre igaz, ahol megálltunk), majd beléptünk a 13. században épült épületbe. Belül megcsodálhattuk Arthur király ikonikus kerek asztalát és gyönyörködhettünk a korabeli építészetben. Tovább haladtunk a történelmi belvároson keresztül sétálva egészen Winchester egyik legnagyobb nevezetességéig a katedrálisig. Először még csak kívülről szemléltük meg az épületet, a belépés még váratott magára. Ezután egy helyi park felé vettük az irányt, de az oda út sem maradt teljesen eseménytelen. Út közben megálltunk a winchesteri zeneiskola közelében. Az idegenvezetőnktől megtudtuk, hogy ebben az iskolában a tandíj 40000 font/év. Ez az információ nem ösztönzött sok embert a szakmai pálya leváltására. A parkba érve elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, majd mindenki kedvére fedezhette fel a várost. A szabadidő elteltével visszatértünk a katedrálishoz, de ezúttal be is mentünk megcsodálni a történelmi épületet.  Odabent senki sem sietett a nézelődéssel, hiszen belülről is olyan lélegzetelállító látványt nyújtott nekünk, mint amit először az utcáról nézve tapasztalhattunk. Építésekor a leghosszabb hajóval rendelkezett Európában. Miután mindenki feltöltötte magát a korabeli építészet szépségeivel, ismét egy kis szabadidőt kaptunk. Még volt egy utolsó lehetőségünk egy helyi parkban kipihenni a nap fáradalmait, sétálni egyet az 1000 éve ott fekvő város szívében és megkóstolni a helyi ételkülönlegességeket, mielőtt végleg elbúcsúztunk Winchestertől.


Angliai utunk a végéhez közeledik és ezzel együtt utolsó kirándulásunk is kezdetét veszi. A végső úti cél nem más mint Brighton, Anglia egyik legnagyobb és leghíresebb tengerparti üdülőhelye. Reggel már a megszokott helyszínen, a vasútállomáson gyülekezett a csoport, és innen vetettük bele magunkat utolsó kalandunkba. 1 óra vonatozás után megérkeztünk és egy rövid információközlés után szabadjára engedtek minket. Sokan mentek el megnézni a Royal Paviliont, a város egyik nevezetességét.


Voltak akik a helyi boltokban lelték örömüket, de ami mindenki számára mondhatni kötelező volt, ha csak térdig is, de fürödni a tengerben, pontosabban az Atlanti-óceánban. A bátrabbak (nevezhetjük őket vakmerőknek is) úsztak is a kellemes 19 fokos vízben. A fürdőzés, városnézés és az elengedhetetlen szuvenírek megvásárlása után a megbeszélt helyszínen találkoztunk, majd elindultunk hazafelé és egy újabb nagy fejezet zárult le angliai utunk kis könyvecskéjében.

     
Előző cikkeinkben még nem esett szó a munkáról, annak ellenére, hogy az utazás egyik fő célja az volt. A diákok 12 cégnél dolgoztak, a szakmai gyakorlat szerzése, a munka világának megismerése mellett a nyelvtudásuk fejlesztésére is lehetőségük volt. Személyes tapasztalataikról a diákok beszámolói adnak képet.
ENL ltd:
Az itt dolgozóknak a munkakörébe a fröccsöntőgépek minőség-ellenőrzése, ezeknek az ellátása és a gyártott munkadarabok előkészítése volt. Ezen kívül fúrtak, lakkoztak és további munkadarabokat sorjázták.
Phone Boss:
„Az itt töltött időm alatt elsajátítottam a telefon-javítás rejtélyeit, azon belül is főleg az iPhon-okét. Nagyon sok vásárló volt mivel a bolt a sétáló utcában van. Emiatt a vevőszolgálati készségem is fejlődött. Persze néha takarítottam is vagy az új termékeket szortíroztam.”
John Pounds Centre:
„A központ informatikai és statisztikai hátterének fenttartásában segédkezem. Néha az önkéntes alapítvánnyal karöltve vittünk ételt az egyik helyi templomba.”
Landscape Printing Systems Ltd.:
„HP nyomtatókkal nyomtattunk teszt oldalakat, hogy lássuk, működnek-e. Ha nem, akkor kitakarítjuk, esetleg alkatrészt cserélünk, majd megismételjük a tesztet. Ezután a külsejét is letakarítjuk és bedobozoljuk.”
Oden Services UK Ltd.:
„a cégnél IT termékek újrahasznosítását készítettük elő.”
Speedyfix Repairing Solution:
„Fő tevékenységünk: telefonok javítása volt, azaz akkumulátor cserétől a képernyőcseréig szinte mindennel foglalkoztunk, emellett laptopot is javítottunk. 
BEA Solutions LTD:
„A munkahely nagyon tiszta és békés volt. Felnőttként kezeltek és hagytak minket dolgozni, illetve ha segítségre volt szükségünk azt mindig megkaptuk. Az elvégzendő munka mindig változatos és jó kihívás volt, nem volt unalmas sem, szívesen végeztem el a rám kiszabott feladatokat. Ügyfelek eszközeit tartottam karban és tettem gyorsabbá különböző szoftverek segítségével. Internetes eladásokat hoztam létre aukciók keretei között, továbbá megtanultam, hogy hogyan kell egy árukészletet naprakészen tartani, és azzal dolgozni.”
Mobile World:
„Egy telefonokkal foglalkozó cég (GSM) boltjában töltöttem a gyakorlatot, rengeteg időm volt a felettesemmel és néha a vásárlókkal is beszélgetni, ezáltal beszédkésségem nagymértékben fejlődött illetve az angol beszédet is könnyebben megértem, mint azelőtt.”
Good Directions Ltd.
„A nyári gyakorlat során sok mindenben kipróbálhattam magamat. Nagyon sok gyakorlati tapasztalatot szerezve ezáltal. A munkatársak teljesen befogadtak a közösségükbe, segítettek, ha bármilyen problémánk akadt vagy csak valamilyen kérdés merült fel.”
Groundlings Theatre:
„Elektronikás diák létemre egy színházban töltöttem a szakmai gyakorlatomat. Az elején izgatott voltam, hogy mennyi mindent tanulhatok fény-és hangtechnikáról, de inkább fogalmaznék úgy, hogy önkéntesek munkáját végeztem.”

Szöveg és kép: Ladjánszki Balázs, diákok, kísérők

 

A cikksorozat további részei:

|  1   |   2   |   3   |   4  |