Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma

Iskolai küldöttségünk koszorúzott Recsken

2011-09-22 20:00:00
Közel ezer érdeklődő jelenlétében 2011. szeptember 10-én megemlékezést tartottak a helyi Nemzeti Emlékparkban a recski kényszermunkatábor megnyitásának 61. évfordulóján Schmitt Pál köztársasági elnök részvételével. A Centroszet, azaz „a mi TISZK-ünk” küldöttségét iskolánk részéről Fábián Gábor igazgató vezette, és a „testvériskolánk”, a „Puskás” képviseletében Dr. Horváth László helyezte el az emlékezés koszorúit.
Beszédében a köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a recski rabok minden év őszén méltóságteljes megemlékezést tartanak ezen a helyen. „Bajtársnak hívják egymást, pedig nem viseltek együtt mundért. A közös múlt és szenvedés azonban ennyi idő távolságából is összehozza őket - abban is, hogy elvetik a bosszút” – mondta Schmitt Pál.

recsk1Szólt arról, hogy akik a magyarságért szenvedtek, azok nem hiába viselték el a megaláztatásokat, nem fölöslegesen adták életüket, hiszen végül az erkölcsi győzelem az övék lett. Ezzel példát is adtak minden ma élő magyar ember számára – méltatta a köztársasági elnök. Ezután Krasznay Béla, a Recski Szövetség elnöke emlékezett életének itt eltöltött időszakára. Szólt a jelenlévő fiatalokhoz, akiknek – fogalmazott – egy új világrendet kell felépíteniük. Isten segítségét kérte ahhoz, hogy a ma élőknek már ne kelljen fegyvert is fogniuk emiatt.

recsk2Az ünnepi műsor után elhelyezte a megemlékezés virágait Schmitt Pál mellett Boross Péter volt miniszterelnök, Tempfli József nyugalmazott nagyváradi megyéspüspök, illetve számos országos és helyi politikai szervezet, egyesület képviselője, és küldöttségünk nevében Fábián Gábor is.

recsk3A recski kényszermunkatábor – szovjet mintára – 1950 és 1953 között működött. A bírósági ítélet nélkül fogva tartottak között a társadalom minden rétege jelen volt, a munkástól a volt földbirtokosig, a horthysta katonatiszttől az értelmiségiig. Több ismert ember is volt közöttük, például Faludy György költő. Összesen mintegy ezerötszázan járták meg a recski munkatábor poklát. Az embertelen körülmények – a kőbányában végzett megerőltető, napi 12-14 órai munka, a rossz táplálkozás, az orvosi ellátás hiánya, a megalázó büntetések, az elszenvedett balesetek – miatt egytizedük életét vesztette.

recsk4Sikeres szökés kétszer volt: az egyik rab átjutott a korabeli Csehszlovákiába, de hírét vette, hogy a családját bebörtönözték, ezért feladta magát. A másik szökevénynek, Michnay Gyulának 1951-ben sikerült eljutnia Bécsbe, ahol a Szabad Európa Rádió adásában felolvasta hatszáz rabtársa nevét: sokan ekkor tudták meg, hogy hozzátartozóik élnek, a Nyugat is ekkor szerzett tudomást a tábor létéről. A recski emlékművet 1991-ben avatták fel, a Nemzeti Emlékparkot pedig öt évvel később.

recsk5A volt foglyok közül ma még több mint harmincan élnek, néhányan közülük a megemlékezésre is eljöttek.

Küldöttségünk a megemlékezést követően felkereste a tábor múzeumát és megtekintette a rekonstruált barakk épületben a tábori élet szörnyűségeiről tanúskodó emléktárgyakat.

Hujbert István

Forrás: MTI

Az eseményen készült további képek megtekinthetők a Galéria menüpont alatt. img

Schmitt Pál köztársasági elnök beszédét elolvashatják e helyütt. url