Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Kiállítás nyílt az atommag centenáriumi éve alkalmából

2011-09-30 08:05:00

Érdeklődő boronkays diákokés nagy örömünkre más iskolák növendékei is – csoportokban látogatják időszaki kiállításunkat az iskola második emeleti folyosóján. A Kovács Éva tanárnő által rendezett tárlat a „2011 Atommag Centenáriumi Éve” országos rendezvénysorozat egyik helyi eseményeként mutatja be fiataljainknak a magfizika páratlanul izgalmas első évtizedeit, jelesül ezúttal Marie Curie életének és munkásságának ismertetésén keresztül.

A Magyar Nukleáris Társaság kezdeményezésére a 2011. esztendőt az atommag évének nyilvánították, abból a célból, hogy a lakosság minél szélesebb köréhez, elsősorban a diákokhozés rajtuk keresztül szüleikhezjussanak el a nukleáris fizikával kapcsolatos ismeretek. A szervezők e kezdeményezéssel a természettudományos oktatáshoz, a modern fizikával kapcsolatos ismeretek terjesztéséhez kívánnak segítséget nyújtani, mert meggyőződésük, hogy a hétköznapok jelenségei sem érthetők meg jól a természettudományos ismeretek nélkül, és ezek híján az élet számos területén nem hozhatóak meg felelős döntések

 

fizika

 

Az Atommag Nemzetközi Éve apropójául az szolgált, hogy idén lesz éppen 100 esztendeje, hogy 1911-ben közölte híres kísérletének eredményét az új-zélandi születésű Sir Ernest Rutherford, aki ekkor javasolta elsőként azt a modellt, amely szerint az atom közepén egy kisméretű atommag található. A tudományos közvélemény e bejelentést tekinti azóta az atommag felfedezése pillanatának. Ez a felismerés, nagy szavak nélkül állítható, az emberiség történetében egy valódi új korszakot nyitott meg: az atommagfizika és annak alkalmazásainak korszakát. Az elmúlt száz év alatt a magfizika alkalmazásai a mindennapi életünk részévé váltak, amelyek sok területen alapjaiban változtatták meg az emberek életminőségét, és a mindennapjainkban széndioxidkibocsátás-mentes, klímabarát energiát szolgáltatnak, ivóvízzé sótlanítják a tengervizet, és ipari, mezőgazdasági és orvosi alkalmazásokkal szolgálják az emberiséget.

 

fizika2

 

Ezentúl még két jubileumi dátum is ráerősít idén arra, hogy a nukleáris fizika hőskorára emlékezzen meg a világ, mert az atommag atyjának, Rutherford születésnek 140. évfordulóját is ünnepelhetjük az idén, és 100 éve kapta meg a tiszta rádium előállításáért a kémiai Nobel-díjat a Párizsban dolgozó, lengyel származású madame Curie. Maria Skłodowska-Curie volt az első a világon, aki ezt a kiemelkedő tudományos díjat elnyerte, és ő idáig az egyetlen tudós, aki kétszer is, két különböző területen elért eredményéért részesült ebben a magas tudományos elismerésben. Ő volt az, aki elsők között eszközt tudott adni az atommagok tanulmányozására, aki egyúttal férjével a rákgyógyítás módszerének kidolgozója is volt, aki a röntgen alkalmazásának kifejlesztőjeként és elterjesztőjeként írta be nevét a tudománytörténetbe. Az talán e kiállítás legfőbb üzenete, hogy tehát érdemes mindenidők eljövendő tudósainak az életével, a személyiségével, a munkásságával megismerkednie.


Fizikatanáraink ebben az ünnepi évben e kiállításon túl további színes programokat terveznek még, mert ezáltal szeretnék felhívni a fiatal generációk figyelmét erre a valóban izgalmas, új kihívásokkal teli tudományos területre, amely még arra is motiválhatja diákjainkat, hogy esetlegesen az atomenergia békés célú alkalmazását válasszák jövőbeli hivatásuknak.

A megnyitón készült filmfelvétel itt tekinthető meg.