Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Sikerek a kémia területén

2012-05-31 13:56:00

Sok-sok éve már, hogy iskolánk tanulói részt vesznek a minden évben megrendezésre kerülő Irinyi János Országos Kémiaversenyen. Ez most sem történt másképp. Az iskolai és a megyei forduló után öt versenyző [Horváth Benedek (III. kategória), Majercsik Nándor (I.c), Szabó Zsolt (I.c), Verebélyi Bence (II.c) és jómagam, Néder Anita (I.c)] jutott tovább az utolsó fordulóba. Felkészítőnk Kutasi Zsuzsanna tanárnő volt. A verseny május 11-13. között került megrendezésre, a Miskolci Egyetemen.

Pénteken a helyszínre érkezés után, először a szállás elfoglalására került sor, majd egy ünnepélyes megnyitón vettünk részt. Később munkavédelmi oktatásban részesültünk.
 
Másnap kerültek megrendezésre a verseny különböző fordulói. Fél 8-kor kezdődött az írásbeli forduló, amely elméleti és számolási feladatokat is tartalmazott. Aztán kategóriákra bontva folytatódott a megmérettetés a gyakorlati fordulóval (titrálással). Mindezen feladatok elvégzése után pár óra szabadidő következett, melyet szabadon felhasználhattunk. Vacsora után „A kémia és az ásványtan” című előadást hallgattuk meg dr. Szakáll Sándor egyetemi docens előadásában. Ezt követően került sor az előzetes eredmények ismertetésére, melyből kiderült, hogy kinek kell részt vennie a vasárnap reggeli nyílt szóbeli fordulón.
 
Utolsó nap 7:45 perckor kezdődött a szóbeli forduló, ahol ketten adtunk számot tudásunkról. A végleges eredmények kihirdetése 11 órakor vette kezdetét, ahol:
- Horváth Benedek a III. kategóriában 1. helyezést ért el,
- jómagam, Néder Anita az I.c kategóriában 2. helyezést értem el,
- Majercsik Nándor az I.c kategóriában 3. helyezést ért el, 
- Szabó Zsolt az I.c kategóriában 4. helyezéssel büszkélkedhet
- míg Verebélyi Bence a II.c kategóriában az 1. helyet szerezte meg.
 
Úgy érzem, minden versenytársam nevében elmondhatom, hogy jól éreztük magunkat a verseny ideje alatt és néhány élménnyel gazdagodtunk. Bár a vasárnap korán kezdődött és későn ért véget (egy kis baleset miatt), mégis méltó befejezése volt a versenynek. Ezzel zárom soraimat. Még egyszer szívből gratulálok mindenkinek és a tanárnőnek köszönjük a felkészítést
 
Néder Anita
9.G osztályos tanuló