Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Technikusi szakképzések érettségivel rendelkezők részére

2011-08-24 09:38:00

A munkaerőpiaci igények és a környék elhelyezkedési lehetőségeinek figyelembe vételével 2011. szeptemberétől ismét elindítjuk iskolarendszerű, nappali tagozatos, érettségire épülő, emelt szintű technikusképzéseinket a következő területeken:

• Webmester szakirány
• Mechatronika szakirány
• Mozgóképi animációkészítő képzés
Az OKJ 54 850 01 0000 00 00 Környezetvédelmi technikus szak indítását 2012. szeptembertől tervezzük.

Letölthető tájékoztató: 

NINCS SZAKKÉPESÍTÉSED?

• AZ ÉRETTSÉGI BIZONYÍTVÁNY MEGSZERZÉSE UTÁN ELŐBB SZAKMÁT TANULNÁL?
• ESETLEG A FELSŐOKTATÁSBA VALÓ BELÉPÉS ELŐTT SZERETNÉL MAGADNAK EGY JÓ SZAKMÁT BIZTOSÍTANI?
• NEM IS KELL DIPLOMA? ELÉG EGY KERESETT SZAKKÉPESÍTÉS?
 
HA BÁRELYIKRE „IGEN" A VÁLASZOD, AKKOR: GYERE A BORONKAYBA!
 
 
HA JELENTKEZEL, AKKOR:
• Tandíjmentesen, nappali tagozaton tanulhatsz tovább
• Érettségi után keresett, jó elhelyezkedést biztosító szakképesítést szerezhetsz
• Egy vagy két év alatt új OKJ szerinti, emelt szintű technikus-bizonyítványt kaphatsz
 
A képzés minden meghirdetett szak esetén a Kossuth tér 1. sz. belvárosi épületünk (Tanüzemünk) korszerűen felszerelt elméleti szaktantermeiben, gyakorlati- és mérőlaboratóriumaiban történik.
Jelentkezés folyamatosan.
Regisztrálni április 15-től július 31-ig a portaszolgálaton kérhető, vagy a honlapunkról letölthető, jelentkezési lap kitöltésével lehet.
Beiratkozás: 2011. augusztus 3. (szerda), 8.00-12.00 (Kossuth tér 1.; aki nem regisztrált, az is jöhet.)
• Biztosítjuk a tankönyvtámogatást, az étkezési lehetőséget, sportolási lehetőséget
• Jogosult leszel diákigazolványra, családi pótlékra
• Egyéb képzéseken is részt vehetsz (pl. CISCO)
• Iskolánkat a környező településekről könnyen megközelítheted
• A jelentkezőknek korlátozott számban kollégiumi elhelyezést is tudunk biztosítani.
 
 
Webmester szakirány
 
A képzés időtartama: előtanulmányoktól függően 1 vagy 2 év. Jelentkezés feltétele: középiskolai érettségi bizonyítvány. Ajánljuk azoknak a fiataloknak, akik szeretnék megismerni a számítógép-hálózatokat, web-szervereket, internetes hálózati szolgáltatásokat. Webmesterként, web-szerver üzemeltetőként szeretnének dolgozni, vagy már ilyen tevékenységet végeznek, de még nem rendelkeznek a munkakörükhöz szükséges bizonyítvánnyal.
Közös alapozó egy év után a képzés választhatóan a második évben OKJ 54 481 03 0010 54 05 Számítógéprendszer-karbantartó, vagy OKJ 54 481 03 0010 54 01 informatikai hálózattelepítő és -üzemeltető, vagy OKJ 54481 02 0010 5404 Szoftverfejlesztő, vagy OKJ 54 481 02 0010 54 03 Internetes alkalmazásfejlesztő szakokon is folytatható.
Az elsajátítandó hardveres szakmai kompetenciák: Hardverek üzemeltetése, szoftverek telepítése, adatmentés, adatok helyreállítása, informatikai biztonsági eszközök használata, LAN és WAN hálózatok tervezése, megvalósítása és üzemeltetése, hálózati eszközök konfigurálása és menedzselése, rend-szer- és felhasználói beállítások elvégzése, hálózati és lokális alkalmazások üzemeltetése, szoftverkonfiguráció ellenőrzése.
Szoftveres szakmai kompetenciák: Alkalmazói és web-fejlesztői szoftverek használata, projektek tervezése és értékelése, honlapok, webshop-ok, internetes hálózati rendszerek és alkalmazások tervezése, fejlesztése és dokumentálása, internetes alkalmazások fejlesztése, rendszer integrációs feladatok elvégzése, internet alapú adatbázisok tervezése és megvalósítása, programozási nyelvek ismerete, adatbázis kezelő nyelvek ismerete és használata.
 
 
 
Mechatronika szakirány
 
A képzés időtartama: előtanulmányoktól függően 1 vagy 2 év. Jelentkezés feltétele: középiskolai érettségi bizonyítvány. A mechatronika a mechanika és az elektronika szavak összevonásából keletkezett kifejezés a műszaki tudományok új ágának megjelölésére. A mechatronika olyan technikai rendszerekkel foglalkozik, amelyekben a mechanika és az elektronika egymástól elválaszthatatlan egységben van. A mechatronika a csúcstechnikák egyik legfontosabb területe. A korszerű gyártórendszerekben szorosan összefonódnak a mechanikai és az elektronikus rendszerek. Egy ilyen összetett rendszer tervezőjének, felhasználójának egyaránt érteni kell a gépészethez (mechanizmusok elmélete, konstrukció és technológia stb.), és az elektrotechnikai, elektronikus rendszerekhez (villamos hajtások, szabályozási rendszerek, analóg és digitális elektronika, számítógépek, programkészítés). Ezért olyan fiataloknak ajánljuk, akik a gépészet és elektronika területén is szívesen képeznék magukat, s a közös alapozó egy év után választhatóan a második évben OKJ 54 521 01 0000 00 00 Gépgyártástechnológiai technikus, vagy OKJ 54 523 01 0000 00 00 Elektronikai technikus szakokon fejezhetik be tanulmányaikat, s szerezhetnek technikusképesítő bizonyítványt.
Fontosabb gépészeti tantárgyak: gépészeti ismeretek, technológiai ismeretek, anyagvizsgálatok, műszaki mérések, CNC programozás és gépkezelés, automatika-irányítástechnika, robottechnika, CAD-CAM tervezés
Az elektronikai képzés tantárgyai: elektrotechnika, elektronikus áramkörök, digitális technika, villamos műszerek és mérések, elektronikai gyakorlatok, anyagismeret és technológia, automatika, automatizálási gyakorlat, elektronikai áramkörök és eszközök programozása, számítógépes tervezés és szimuláció, alkalmazott számítástechnika, PLC-k programozása.
 
 
Mozgóképi animációkészítő OKJ 54 213 03 0000 00 00
 
A képzés időtartama: 2 félév (1 tanév)
Iskolai előképzettség: Középiskolai érettségi bizonyítvány
Tevékenységi terület: A mozgóképi animációkészítő az írott szöveget, hangot, álló és mozgóképet, ábrákat, animációt egyesítő, digitálisan tárolt, interaktívan működő számítógépes szoftvert készít. Ezt a rendelkezésre bocsátott, vagy általa elkészített leírás - forgatókönyv, storyboard alapján a számára átadott, vagy általa elkészített digitális vagy analóg formában tárolt forrásanyagokból a megfelelő számítógépes és egyéb hardver, valamint szoftver eszközök segítségével végzi. Képes az adott szakterület szakértőjéből, a látványtervezőből és médiaszakemberből álló munkacsoport vezetésére. A képzés alatt nagy hangsúlyt fektetünk a rajzi, művészettörténeti és az animációs technikák megismertetésére.
A képzés főbb tantárgyai: Animációfilm rajzolás, kiadványszerkesztés, művészettörténet, tipográfia, képszerkesztés, animáció-3D, tervezési alapismeretek.