Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A baptisták nem vesznek át váci iskolát

2012-04-13 17:53:00

Nem fog oktatási intézményt működtetni a baptista egyház Vácon. Annak ellenére döntöttek így, hogy időközben az egyik intézményben 2/3-os többséggel támogatták az egyházi fenntartást. A Magyar Baptista Egyház az ország több településén, összesen 180 intézményben mérte fel egy lehetséges átvétel támogatottságát és eredeti elképzeléseik szerint öt intézményt működtettek volna összesen. Az egyház nem indokolta a visszalépés okát.

 

Múlt hét elején vált ismertté, hogy a baptisták Vác összes iskolájában felmérik egy lehetséges fenntartói átvétel támogatottságát. Időközben politikai ügy is lett a témából, az MSZP frakció az átadás részleteinek kidolgozatlanságát és a felmérés elindításának engedélyeztetését kérte számon a konzervatív városvezetéstől. Meláth Attila baptista lelkész múlt hét csütörtökön volt az ES TV Nagyítójának vendége, ahol elmondta: a város vezetése partner volt abban, hogy történjen előzetes felmérés egy lehetséges átvételről és, ahol a baptisták által kezdeményezett 2/3-os dolgozói, pedagógusi, illetve szülői támogatás megjelenik ott vizsgálnák meg a gazdasági lehetőségeit az átvételnek. A műsorban Meláth Attila azt is kihangsúlyozta, hogy az egyház terveinek megfelelően egy iskolát vennének át Vácon. A szavazás lebonyolítására péntekig adtak lehetőséget az iskoláknak. Ez alatt több intézményben tartottak tájékoztatót az egyház képviselői és több helyen is szavaztak az elképzelésről. A város középiskolái közül először a Madáchban szavaztak a tanárok, akik elutasították az elképzelést. Az közgazdaságiban és a kereskedelmiben ma, azaz szerdán, a Boronkayban, pedig 12-én lett volna szavazás. Időközben azonban döntés született a Juhász Gyula Általános Iskolában és az Árpádban is, ahol a tantestület többsége nemmel voksolt. A Radnótiban április 11-én, a Petőfiben pedig 12-én szavaztak volna az érintettek. A Földváry Károly általános iskolában viszont időközben megszületett a döntés. Itt a tanárok és a megjelent szülök 2/3-a támogatta az elképzelést. Időközben azonban a baptisták bejelentették: változtatnak az elképzelésen és nem vesznek át iskolát a városban
 
ES Televízió, Szerk.: Kegyes Z. – 2012. április 11. 
 
***
 
 
Mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a több évtized alatt kialakult oktatási struktúrát - a lehető legjobb kondícióban - megtartsuk, megőrizve ezzel Vác város iskolavárosi jellegét. Valamennyien áttekintjük, hogy a folyamatban részt tudunk-e venni, s ha igen - hogyan. A napokban lezajlott nevelőtestületi értekezleteket és szülői tájékoztatásokat, amit a baptista egyház megkeresésére tartottak egy közvélemény kutatásnak tekintjük. A végleges álláspontunk kialakításánál messzemenőkig figyelembe vesszük a pedagógus társadalom és a szülők véleményét. 
Vác, 2012. április 10.
 
Dr. Beer Miklós (római katolikus püspök) sk.
Fónagy Miklós (református esperes) sk.
Detre János (evangélikus lelkész) sk.
Meláth Attila (baptista lelkész) sk.
Turai János (izraelita) sk.
Fördős Attila polgármester sk.
Pető Tibor alpolgármester sk.
Mokánszky Zoltán alpolgármester sk.