Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A BME-ről magyar űrkutatók a Masat–1-ről tartottak előadást

2014-10-18 17:02:22

A fizika munkaközösség meghívására közöttünk járt 2014. október 1-jén dr. Gschwindt András, az első teljesen magyar építésű műhold „atyja”, s fiatal munkatársai Hödl Emil Viktor, és nem kis büszkeségünkre Józsa Viktor, az iskolánkat nemrégiben oly sok matematika sikerrel megörvendeztető öregdiákunk.

 
 
Dr. Gschwindt András előadásában összefoglalta a Masat–1 MO–72 (a magyar és satellite szavakból képzett szó) az első teljesen magyar építésű műhold történetét. (További részletek itt olvashatóak: .) A mintegy 1 kilogramm tömegű, 10 centiméter élhosszú kocka formájú technológiai pikoműholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették. Magyar idő szerint 2012. február 13-án 11 órakor indították útnak, több más hold társaságában, az ESA új Vega hordozórakétájának első küldetésén, a Francia Guyana-i Kourou melletti űrközpontból. 
 
 
 
Az előadó elmesélte, hogy hosszas előzmények után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Űrkutató Diákkörének tagjai 2006-ban, egy BME-konferencián látták meg a würzburgi egyetem által kifejlesztett pikoműholdat, majd 2007-ben, a Lengyel-Magyar Űrkutatási Konferencián megismerhettek egy lengyel egyetemi fejlesztésű kisműholdat. Ezután fogalmazódott meg bennük, hogy csatlakozzanak a projekthez, és saját fejlesztésű űreszközt hozzanak létre.
 
A cél az volt, hogy egy 10 cm-es élhosszúságú kockába integráljanak egy olyan 1 kg tömegű rendszert, mely képes túlélni a felbocsátáskori rázkódást, alkalmazkodik a szélsőséges környezethez (pl. széles hőmérsékleti tartomány, vákuum), a Földtől 2000 km magasságban legalább 3 hétig képes működni és folyamatosan kommunikálni a földi vezérlőállomással. Az utolsó pillanatban kiderült, hogy még van hely egy kis tömegű kamera elhelyezésére a műholdban (VGA érzékelőlap, 640*480 pixel). Az első képek készítése sikertelen volt, de miután a műhold elvégezte alapfeladatait és sikerrel átvészelte a 2012 március eleji napvihart, az üzemelő csapat elkészítette az első sikeres képeket a Földről.
 
A 30 millió forintos anyagköltségű projekt megvalósításába az egyetem Űrkutató Csoportja, több tanszéke, valamint számos külső cég bekapcsolódott. A Masat–1 kifejlesztése megközelítőleg 56 000 mérnökórát vett igénybe.
 
A diákok az előadás után kezükbe is vehették a Masat-1 mását.
 
h.i.