Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A Boronkay ismét elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet

2015-10-13 00:05:25

A 2015. szeptember 12-én megrendezett Tehetség szabadon konferencián tartották meg a 2015 tavaszán lefolytatott akkreditációs eljárásban minősítést nyert tehetségpontok táblaátadó ünnepségét, amelyen ebből az alkalomból iskolánk is e megtisztelő címben részesült. E konferencián mutatták be még a MATEHETSZ új programját is, a Magyar Templeton Programot.

 
 
 
A Magyar Templeton Program egy olyan egyedülálló kísérleti projekt, amelynek fő célja a magyar kivételes kognitív tehetségek fejlesztése és támogatása a 10-29 éves korosztályban. 2015. szeptembere és 2016. januárja között 300 kivételes (1 a 10 ezerből) kognitív tehetség (Magyar Junior Templeton Fellow) beválogatása történik meg, akiket ezt követően egy egyéves, személyre szabott tehetséggondozó programmal segítenek.
 
A konferencia Csermely Péter professzor felemelő szavaival kezdődött. Az Európai és Nemzeti Tehetségtanács elnöke örömének és büszkeségének adott hangot: a magyar tehetségsegítő hálózat és a hazai tehetségsegítő kollégák sokéves áldozatos tevékenységének köszönhetően 2015. szeptember 15-én indul el a Magyar Templeton Program. A program támogatója a Templeton World Charity Foundation (TWCF), amely a saját életútjával is példaértékű Sir John Templeton hagyatékának egyik kezelője. Az alapítványhoz közvetlenül pályázni nem lehet, így a magyar tehetséghálózat nemzetközi elismerését is jelenti a tény, hogy másfél évvel ezelőtt ők hívták meg a magyar tehetséggondozás résztvevőit egy, a magyar kognitív tehetségeket támogató program kidolgozására.
 
 
 
 
A program céljairól Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program projektmenedzsere beszélt.
 
 
 
Gyarmathy Éva, a MTA Pszichológiai Intézetének főmunkatársa a program kapcsán kiemelte, hogy a tehetségcsoportok sokféleségéhez nagyon sokféle igény és ehhez kapcsolódóan sokféle program társul. 
 
 
 
Péter-Szarka Szilvia, a Magyar Templeton Program szakmai vezetője a beválogatás módszertanáról szólt részletesen. 
 
 
 
Csermely Péter professzor az elhangzott ismertetéseket követően arra kérte a tehetségpontok képviselőit és a jelenlévő szakembereket, segítsék a környezetükben lévő tehetségeket, hogy minél többen részt vehessenek ebben a kivételes programban. Ehhez segítségül részletes útmutatót is adott a tehetségpontok számára.
 
 
Az ünnepségen Balogh László tanár úr, a MATEHETSZ elnöke visszatekintett a tehetséggondozó rendszer, illetve a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács megszületése óta eltelt 10 évre. A minőségi elvárások már a hálózat alakulásának kezdetén magasak voltak: a tehetségpontok iránt támasztott alapkövetelmények kezdeti erős kritériumai mára sem változtak. A megfelelő szakmai háttér biztosítása és a megfelelő kontrolling rendszer területein komoly fejlődést mutat a hálózat. Balogh tanár úr értékelte a tehetségpontok számának és tevékenységének fejlődését és kiemelte a tehetségpontok közötti együttműködések fontosságát. 
 
 
A konferencia itt tekinthető meg.